"Da fudbaleri osvoje Mundijal država bi bankrotirala": Vučić fudbalerima obećao 10 miliona evra, a odbojkašice za drugo uzastopno zlato dobile po 30.000 1Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Odlukom vlade Srbije odbojkašice su za za zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu nagrađene sa po 30.000 evra. Ova suma određena je Uredbom o nacionalnim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta, kojom se novac dodeljuje za osvojena odličja na olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima i evropskim šampionatima.

Ipak, za medalje na prošlogodišnjim olimpijskim igrama u Tokiju vlada Srbije je sportiste nagradila sa mnogo većim iznosima nego što je to pravilnikom određeno, pa se postavlja pitanje zašto i odbojkašice nisu dobile više novca za zlato na šampionatu sveta. Njihov uspeh je tim veći ako se ima u vidu da je to drugo zlato za redom.

„To je nepravda, radi se o diskrecionoj volji vlasti. Postoji pravilnik, on se ne poštuje i to apsolutno nije u redu. To ne bi trebalo da zavisi od trenutnog stanja u budžetu ili od trenutnog raspoloženja vlasti niti od toga da li predsednik voli više ovaj ili onaj sport. Ako postoji pravilnik, onda bi on trebalo da se poštuje i da se svi nagrađuju po njemu. Tako bi trebalo da bude u pravnoj državi“, kaže za Danas novinar Mijat Lakićević.

Njegov kolega Miša Brkić takođe apostrofira činjenicu da se pravilnik ne poštuje i da iznos nagrada zavisi od dobre volje predsednika Srbije.

„Pravilnik je i donet da ga predsednik krši i to samo on. Svako drugi da to uradi pretrpeo bi žestoke krivične sankcije, ali on to može, verovatno da bi pokazao da je široke ruke. Valjda on najbolje zna kako stoje javne finansije, bolje od vlade i ministra finansija“, kaže Brkić.

Naši sagovornici se slažu da, zapravo, sprotiste ne treba nagrađivati novcem građana iz budžeta.

„Profesionalni sportisti ne trebaju da dobijaju pare iz budžeta, odnosno novac od građana. Istina, niko ih za to i ne pita. Oni spadaju u najbogatiji deo društva i za svoje uspehe, za koje im treba čestitati, nagrađeni su medaljama, visokim platama u klubovima u kojima igraju i mislim da je to ssvaim dovoljna nagrada. Oni se i ne bave sportom zbog ovih para, prema tome, sva počasna priznanja i dočeci su u redu, ali od države treba da dobijaju simbolična priznanja. Ako neko od građana želi da ih nagradi, može to da uradi ličnom voljom i o svom trošku“, smatra Lakićević.

Brkić dodaje da je nagrađivanja sportista propaganda i populizam.

„Nisam siguran da su se odbojkašice borile za zlato da bi dobile 30.000 evra od države, to su sasvim drugi motivi. Medalje nemaju cenu i zato ih ne treba plaćati novcem. Sportisti su nagrađeni time što se takmiče za svoju zemlju i što na tim takmičenjima osvoje odličja i to je suština sporta. Sve drugo je čista propaganda vlasti koja na ovaj način prodaje populizam i tera narod da kliče uspesima raznih sportista na pogrešan način. Ne umem da kažem da li je to malo ili mnogo, takmičenja i medalje su nešto što izmiče materijalnom nagrađivanju, pogotove ne vlasti. Ali, to je postala moderna pojava kojom vlast na još jedan način homogenizuje nacion“, kaže Brkić.

Pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine u Rusiji predsednik Aleksandar Vučić obećao je da će reprezentativci Srbije, ukoliko trijumfuju na Mundijalu, dobiti deset miliona evra. Takođe, za plasman u finale obećao je nagradu od pet miliona evra, a za plasman u drugu fazu 500.000.

„Strepim od ovog Svetskog prvenstva u Kataru, ne daj Bože da naša reprezentacija osvoji mundijal, bankrotiraće Srbija, ako bude tako široke ruke ili kao što je do sada obećavao. Ali, ako predsednik taj novac da iz svog džepa ja bih to ispoštovao“, kaže Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari