Da li će Atina večeras biti poprište “evropskog navijačkog rata” čiji će učesnici biti i “delije”? 1foto Peđa Milosavljević/STARSPORT

Večerašnji meć košarkaške Evrolige u Atini između domaćeg Panatinaikosa i srpskog šampiona Crvene zvezde izaziva bojazan, ne samo u Grčkoj, već i širom Evrope da će biti poprište navijačkog rata u koji mogu biti uključeni tifozi iz više zemalja.

Naime, između navijača Panatinaikosa “gejt 13” i Crvene zvezde “delija” vlada veliko rivalstvo u prvom redu zbog toga što su beogradski ultrasi u bratskim odnosima sa navijačima Olimijakosa “gejt 7”, koji su najveći protivnici “gejt 13” ali istovremeno i zbog činjenice da su organizovani navijači Panatinaikosa prijatelji sa navijačima Dinama iz Zagreba “bed blu bojsima”, sa kojima “delije” takođe imaju nesuglasice još iz perioda SFR Jugoslavije.

Da se stvar dodatno komplikuje učinilo je to da su “delije” početkom februara u Rimu, dok su pratili svoj klub na gostovanjima u Italiji u Evroligi to iskoristili da naprave “sačekušu” navijačima domaćeg fudbalskog kluba Roma, “fedajn” i nakon tuče im otmu nekoliko zastava što se u navijačkom svetu smatra velikom brukom i razlogom za gašenje grupe koja ju je doživela.

“Fejdan” su prijatelji i sa navijačima Panatinaikosa i sa navijačima zagrebačkog Dinama što je i bio razlog za napad “delija” na tu grupu.

Kako su u proteklom periodu pisali domaći ali i strani mediji tifozi Rome željni su da se osvete “delijama” zbog nanete sramote i navodno razmatraju mogućnost dolaska na košarkaški meč Panatenaikos – Crvena zvezda gde bi imali podršku svojih saveznika iz “gejt 13” a možda i druge savezničke grupe “bed blu bojsa”.

Ukoliko bi se obrele u Atini na gostovanju Zvezde Panatenaikosu, “delije” pak ne bi bile usamljene u tome jer bi im se sasvim sigurno pridružila njihova braća navijači Olimpijakosa “gejt 7”. To bi moglo da dovede do navijačkog okršaja neviđenih razmera ultrasa iz Grčke, Srbije, Italije i Hrvatske, odnosno tifoza čak pet klubova.

Uobičajeno je da “delije” prate Zvezdu na svim njenim gostovanjima, pa tako i na onim koja se odvijaju na najudaljenijim destinacijama, te za njih dolazak u Atinu ne predstavlja bilo kakav problem.

Sa druge strane, s obzirom na to da su navijački obračuni u Grčkoj isto tako česti i brutalni kao i u Srbiji, u toj zemlji i nadležni i klubovi čine sve što je u njihovoj moći da preduprede bilo kakve nerede.

Dešavalo se u proteklom periodu da košarkaški klub Crvena zvezda zatraži od uprave Panatinaikosa da dozvoli ulazak u halu grupi navijača kluba iz Beograda kako bi imao podršku svojih pristalica ali je grčki tim takvu opciju odbio.

U konkretnom slučaju veliko pitanje je da li bi i grčke vlasti uopšte dozvolile ulazak u zemlju navijača, iz Srbije, Italije i Hrvatske kako ne bi došlo do masovne tuče.

Čak i da “delije” ne budu u Atini, odnosno da u pokušaju da dođu na utakmicu budu sprečene, u znak solidarnosti sa njima u sukob sa “gejt 13” i njihovim potencijalnim gostima iz Italije i Hrvatske može da uđe ekipa Olimpijakosovih navijača, “gejt 7”.

I u slučaju da na utakmici budu prisutne samo pristalice Panatinaikosa, treba očekivati da će skandiranjem, isticanjem transparenata i zastava savezničkih tifo grupa, domaći navijači pokušati da iritiraju “delije”.

Kada je reč o članovima navijačkih grupa koje mogu biti uključene u sukob u Atini, pred samo utakmicu niko se ne oglašava, što je uobičajeno za pripadnike ultras pokreta koji “akcijanje” ovog tipa, drže u strogoj tajnosti.

Šta god da bude, potpuno je jasno da će grčka policija večeras biti na velikom oprezu i imati pune ruke posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari