Da li će se sportisti iz Rusije i Belorusije takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu? 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Grupa od 35 država, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku i Australiju će zahtevati da ruskim i beloruskim sportistima bude zabranjeno da se takmiče na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024, kako je 10. februara rekao litvanski ministar sporta.

Ovaj potez pojačava pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) koji gotovo očajnički želi da izbegne da sportski događaj bude podeljen ratom koji bukti u Ukrajini. Zašto?

Gotovo punih godinu dana od početka rata u Ukrajini, 24. februara 2022. i nešto više od godine pre početka Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. političko pitanje već se nadvilo nad ovim sportskim događajem. Da li dozvoliti ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama?

Poslednjih sedmica predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski počeo je da vrši pritisak na predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomasa Baha i predsednika Francuske Emanuela Makrona da isključe sportiste iz Rusije sa narednih Olimpijskih igara koje će se održati u Parizu u julu i avgustu 2024. Zelenski tvrdi da bi dopuštanje sportistima Rusije da učestvuju jednako podržavanju „terora“, piše RSE.

U invaziji Rusije na Ukrajinu uništene su bolnice, škole, stambena naselja. Poremećen je pristup grejanju, vodi i struju namernim napadima na ključnu infrastrukturu. Ujedinjene nacije (UN) procenjuju da je do sredine februara 2023. ubijeno više od 7.000 civila, stotine od njih su bila deca. Grupe za ljudska prava dokumentovale su dokaze o ratnim zločinima, mučenjima, silovanjima i pogubljenjima, koje su počinile ruske trupe.

Zelenski je na virtuelnom sastanku 10. februara na kojem se raspravljalo o pozivu na zabranu ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijadi u Parizu i istakao da je 228 ukrajinskih sportista i trenera smrtno nastradalo zbog ruske agresije na njegovu zemlju.

„Samo prisustvo reprezentacija terorističke države je odraz nasilja i bezakonja. Ne može se pokriti lažnom neutralnošću ili belom zastavom“, rekao je Zelenski.

Šef MOK-a je naglasio da on „deli bol i saučestvuje u patnji“ ukrajinskih sportista, ipak, nacionalne vlade ne bi trebale da odlučuju ko učestvuje na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Govoreći na Svetskom šampionatu u skijanju u Francuskoj, Bah je 12. februara rekao da „ukrajinski sportisti znaju koliko delimo njihovu bol i patnju i kakve napore ulažemo da im pomognemo“, nakon gotovo 12 meseci ruske invazije.

Međutim, dodao je: „Nije na vladama da odlučuju ko može da učestvuje na sportskim takmičenjima jer bi to bio kraj međunarodnim sportskim takmičenjima i svetskim šampionatima i Olimpijskim igrama kakve poznajemo.“

Ukrajinska vlada je ljutito reagovala na najavu MOK-a iz januara da se „traže načini“ koji bi omogućili ruskim i beloruskim takmičarima da učestvuju na Olimpijadi pod neutralnom zastavom.

Kijev naglašava da će Moskva tražiti političke prednosti preko učešća ruskih sportista i zapretio je da će se povući ako Rusima bude dozvoljeno da se takmiče.

Predsednik MOK-a je insistirao da su Olimpijske igre „mirovna misija“, prenosi Gardijan.

Bah je takođe naveo da će istorija pokazati „ko više čini za mir, oni koji pokušavaju da vrata drže otvorena i komuniciraju ili oni koji žele da izoluju i dele“.

Fer principi

Međunarodne sportske organizacije i dalje se nose s tim kako da sankcionišu Rusiju zbog invazije na Ukrajinu dok se pridržavaju principa fer-pleja i pružanja prilike pojedincima.

Ruski sportisti su se već takmičili pod akronimom ROK (Ruski olimpijski komitet) na nekoliko poslednjih Olimpijada zbog skandala i sankcija sa dopingovanjem.

Kada su se u Pekingu održavale Paraolimpijske igre 2022, zabranjeno je sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju nakon početka rata u Ukrajini.

Ruski ministar sporta rekao je 11. februara da je poziv Ukrajine da se ruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, koji je dobio podršku nekoliko zemalja, „neprihvatljiv“.

„Pokušaj da se diktiraju uslovi učešća sportista na međunarodnim takmičenjima je apsolutno neprihvatljiv“, rekao je Oleg Maticin.

Neutralna zastava

Sjedinjene Američke Države su rekle kako sportisti iz Rusije i Belorusije treba da se takmiče pod neutralnom zastavom, ali mnoge zemlje, naročito u istočnoj Evropi suprotstavile su se toj ideji.

Poljski ministar sporta Kamil Bortniczuk je rekao da bi i do 40 država moglo da odbije da učestvuju u Parizu na Olimpijadi ako Rusiji i njenom savezniku Belorusiji bude dozvoljeno da se takmiče.

Estonija je rekla da će bojkotovati Olimpijadu, dok je Olimpijski komitet Češke istakao da se protivi učešću Rusije ,ali da neće bojkotovati.

Olimpijski komiteti pet nordijskih zemalja su u zajedničkoj izjavi rekli da se protive učešću sportista iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama.

„Čvrsto stojimo pri svom stavu da ne otvorimo vrata ruskim i beloruskim sportistima i zvaničnicima za učešće na međunarodnim takmičenjima“, stoji u saopštenju.

„Sada nije pravo vreme za razmatranje njihovog povratka, to je naš stav.“

Olimpijski i paraolimpijski komiteti koji predstavljaju Dansku, Island, Finsku, Norvešku, Švedsku i sportske konfederacije Grenlanda, Farskih ostrva i Olandskih ostrva objavili su izjavu nakon sastanka 3. februara.

U saopštenju se navodi da su komiteti takođe ponovo potvrdili svoju nepokolebivu podršku ukrajinskom narodu i kako traže mir.

Međunarodni olimpijski komitet, kako piše France24, je konačna instanca koja će odlučiti ko se takmiči na Olimpijadi koju organizuje Francuska.

Ruski sportisti su se takmičili pod neutralnom zastavom nakon skandala sa dopingom 2014. na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Izvor: RSE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari