Da li je suspenzija od osam utakmica (pre)teška za Mitrovića: Milorad Kosanović i Raka Đurović o "zločinu i kazni" srpskog fudbalera 1Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Na srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića obrušili su se mediji u Velikoj Britaniji od trenutka kada je zaradio crveni karton u meču četvrtfinala FA Kupa između Mančester junajteda i Fulama.

Podsetimo, Mančester junajted je u utakmici četvrtfinala FA Kupa na svom „Old trafordu“ uspeo da pobedi Fulam sa 3:1 i plasira se u polufinale najstarijeg kup takmičenja sveta.

Nakon što je postigao gol za svoju ekipu, Mitrović je isključen jer je ušao u klinč sa sudijom o kojem i dalje bruji celo Ostrvo.

Srbin je izgubio nerve nakon odluke arbitra Krisa Kavanoa da isključi Vilijana koji je na gol liniji rukom odbranio gol i dosudi penal za Mančester junajted u 73. minutu, nasrnuo je na njega i zajedno sa Brazilcem zaradio crveni karton.

On je nakon ulaska u raspravu sa arbitrom, koji mu je pokazao crveni, počeo da mu preti, a u jednom trenutku mu se čak i uneo u lice, a potom ga je i blago odgurno i laktom zakačio, te je došlo i do fizičkog kontakta.

Fudbalska asocijacija Engleske kaznila je napadača Fulama Aleksandra Mitrovića sa osam mečeva suspenzije i novčano sa 75.000 funti zbog crvenog kartona na meču četvrtfinala FA Kupa sa Mančester junajtedom.

Aleksandar Mitrović je i ranije imao problema sa ponašanjem, a ti problemi su kulminirali dok je nosio dres Anderlehta.

Jedna od najružnijih scena iz tadašnjeg njegovog dela karijere je crveni karton zarađen u derbiju potiv Briža sad već daleke 2013. godine, kada je po završetku meča pljunuo u pravcu protivničkih navijača zbog čega je dobio crveni karton.

U Belgiji je kartone redovno dobijao i zbog simuliranja oralnog seksa prilikom proslave golova, ali je sve te „bubice“ izbacio iz glave kada je prešao u Englesku, za šta je verovatno najzaslužniji trener Slaviša Jokanović.

Iskusni trener Milorad Kosanović ističe da se u fudbalskim kulturama nalik onoj u Engleskoj to jednostavno ne radi.

– Nisam mnogo upućen u celu tu priču. U normalnim zemljama se to jednostavno ne radi. Njegov potez nije u redu, ako ćemo iskreno. Dugo je tamo. Igrači u našoj ligi to rade, ali im je dozvoljeno da to rade. Nekada i treneri budu van svake kontrole. Ali se to inače ne radi. Nije u redu da se tako ponašaš – priča Kosanović za Danas.

Bivši trener Vojvodine i Crvene zvezde dodaje da Mitrović nije uradio „ništa što već nije viđeno na evropskim terenima“.

– Sa druge strane nije u redu ni da sudije rade loše stvari tokom utakmica. Ali nad jednim i nad drugim se nalazi VAR sistem koji će svaku grešku preinačiti, odnosno ispraviti. Sa druge strane, razumem i sudije. I oni su ljudi i oni mogu pogrešiti, ako što i svi mi grešimo. Zato je dobro što postoji VAR. Mišljenja sam da je VAR spasio fudbal. Ne znam da li se ovakvo ponašanje može odraziti na njegov budući angažman. Možda i može, pošto klubovi sa Ostrva uzimaju razne kriterijume prilikom kupovine igrača. Lično, voleo bih da mu to ne bude kamen spoticanja u daljoj karijeri, jer ni on sad nije uradio nešto što do sad nije viđeno na fudbalskim terenima širom Evrope. Ali jasno je da se treba ponašati pristojno – jasan je Kosanović.

Da li je suspenzija od osam utakmica (pre)teška za Mitrovića: Milorad Kosanović i Raka Đurović o "zločinu i kazni" srpskog fudbalera 2
foto (STARSPORT/Peđa Milosavljević)

Rade Đurović smatra da je Fudbalska asocijacija Engleske želela da pošalje jasnu poruku kroz kažnjavanje Mitrovića, a da je sankcija svoj efekat na samog igrača mogla imati i da je manja od osam utakmica.

– Smatram da su mnoge okolnosti uticale na ovako veliku suspenziju koji je dobio Mitrović. Pre svega, čini mi se da u poslednje vreme nivo discipline aktera na fudbalskim utakmicama opada značajno, naročito u pogledu odnosa prema zvaničnim licima. Uz veliki pritisak javnosti, verujem da je Disciplinska komisija u Engleskoj želela da posalje poruku svima da se neće tolerisati ovakvi ispadi ubuduće. Naravno, uticaja ima i to ko je prestupnik. Ne možemo ostati nemi na ovakav prekršaj koji je Mitrović napravio, a koji se ogleda u fizičkom deliktu, ali i u verbalnom koji sledi nakon odgurivanja. Ipak, verujem da je kazna, ona koja bi poslala poruku, a ujedno bila srazmerna prekršaju i pravična, mogla biti manja – kaže Đurović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari