Aleksandar Mitrović u teškoj situaciji: U Engleskoj "navijaju" da bude najstrože kažnjen 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY

Nepromišljen potez uradio je Aleksandar Mitrović u meču sa Mančester junajtedom. Napravio je kontakt sa sudijom zbog čega je dobio crveni karton, a mogao bi da bude i najstrože kažnjen.

Iznerviran zbog sudije Krisa Kavanoa da kolegi iz Fulama, Vilijanu, pokaže crveni karton, Aleksandar Mitrović zaleteo se ka deliocu pravde, ušao je u bespotrebnu konverzaciju tokom koje je ostvario i fizički kontakt sa njim što je najstrožije zabranjeno.

Kavano je momentalno pokazao crveni karton reprezentativcu Srbije, međutim, zbog svega urađenog njega tek očekuje odluka u vezi sa tim na koliki broj utakmica će biti suspendovan.

Javnost u Engleskoj naglašeno je osudila potez Mitrovića, u meri da pojedini kreatori javnog mnjenja smatraju da bi trebalo da bude najstrože kažnjen.

Sudijski eksperti zaštitili su kolegu, smatrajući da je Srbin preterao i da nikako nije smeo da ostvari kontakt sa glavnim deliocem pravde.

– Bila je to izuzetno teška situacija za sudiju ali je pokazao je prisebnost, samopouzdanje i autoritet. Bio je pod ekstremnim pritiskom. Način na koji je ostao priseban i kako je zadržao fokus su bili fantastični jer mu je ostalo da sudi još 20 minuta utakmice nakon incidenta – stava je Dermont Galaher, nekadašnji sudija koji je 15 godina bio protagonista mečeva u Premijer ligi.

Galaher je decidan u tumačenju pravila, tvrdeći da Mitrović nikako nije smeo da odgurne sudiju.

Napravljena je i izvesna paralela između onoga što je uradio Mitrović i poteza koji je nedavno napravio Bruno Fernandeš, kreativac Junajteda, koji je na meču sa Liverpulom odgurnuo pomoćnog sudiju.

–  Razgovarali smo prošle nedelje o Brunu Fernandesu kada sam smatrao da to nije vredno crvenog kartona, ali sam rekao da nije pametno dirati zvaničnika utakmice. Međutim, ne mislim da je to bilo agresivno. Fernandes je bio nervozan i lako je mogao da dobije žuti karton zbog toga. Ljudi bi to prihvatili. I dalje smatram da incident sa Fernandesom nije za crveni karton, ali da incident sa Mitrovićem jeste.

Problem je u tome što je Srbin uhvatio za ruku sudiju i povukao ga unazad, ispoljivši veliki speten agresije i nakon dobijenog crvenog kartona.

-U ovom slučaju je bilo mnogo agresivnije. Uhvatio je sudiju i povukao ga nazad. Dobio je crveni karton i ono što ste videli posle crvenog kartona je bilo tako agresivno i tako gadno prema Krisu Kavanou. Zato mislim da je uradio apsolutno fantastičan posao za sebe i za sudije uopšte jer je ostao priseban. Nije reagovao na to niti je bio uvučen. Zadržao je prisebnost i zaista mu se divim. On se založio za ono za šta se sve sudije zalažu.

Mark Helsi, takođe je bivši sudija, stava da Mitrović zaslužuje strogu kaznu u formi najmanje deset utakmica.

– Marko Silva je bio kriv za Mitrovićev postupak. Treneri moraju da daju primer. Mitrović je tehnički napao Kavanoa gurnuvši ga laktom, a zatim je udario na zvaničnika sa salvom uvreda. FA ima dužnost da vodi računa o sudijama i to ponašanje ne smemo da dozvolimo ni na jednom nivou fudbala. Moraju da daju primer strogim sankcionisanjem Mitrovića i očekujem da će oba kluba biti optužena da nisu kontrolisali svoje igrače. Mitrović zaslužuje kaznu od 10 utakmica zbog uloge u tom ludilu.

FA Engleske bi sutra trebalo da donese konačnu odluku. Poznato je da Mitrovića očekuje minimum tri utakmice neigranja, međutim, disciplinski organi imaju mogućnost da tu kaznu povećaju.

Fulam potom ima pravo na žalbu. Ako Mitrović bude kažnjen sa 10 utakmica neigranja to znači da će na teren moći da se vrati tek u poslednjem kolu Premijer lige. Protiv Mančester Junajteda. Na Old Trafordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari