Da Zvezda vidi gde joj je mesto 1Foto: Starsport

Žreb je odlučio da će Crvena zvezda morati da prođe kroz fudbalsku golgotu ukoliko misli da ostvari pozitivan rezultat u Grupi C Lige šampiona.

Fudbalski stručnjaci tvrde za Danas da je svaki gol protiv ovakvih rivala veliki uspeh, ali da je sada bitnije razmišljati kako da se sledeće godine ponovi plasman u Ligu šampiona umesto kako da se ove sezone napravi rezultat.

Trener koji se sa Zvezdom popeo na „krov“ Evrope 1991. godine Ljubomir Ljupko Petrović ističe da će za prolazak grupe Lige šampiona crveno-belima trebati višegodišnje iskustvo u najjačem klupskom takmičenju.

– Ako gledamo sa fudbalske strane, gore nije moglo. Ne zna se ko je jači, Liverpul, PSŽ ili Napoli. To su timovi sa velikim imenima i još većim budžetima. S druge strane, Zvezda će barem privući veliki broj gledalaca. Biće to lepa prilika za domaću publiku da vidi najveće zvezde svetskog fudbala. Za Zvezdu će ovo biti prilika da protiv najjačih u Evropi vidi gde joj je realno mesto. Sada je mnogo bitnije gledati u budućnost nego na to šta će se uraditi u ovoj prejakoj grupi. Za Zvezdu je sada važnije da razmišlja kako da i sledeće godine igra Ligu šampiona, a tek one tamo da postavi cilj da prođe grupu. Izuzetno je važno ostvariti kontinuitet učešća u evropskim takmičenjima – priča Petrović.

Milojević je protiv Salcburga primenio defanzivnu taktiku, nalik onoj kojom je Petrović iznenadio Olimpik Marselj u finalu Kupa evropskih šampiona u Bariju 1991. godine. Bivši trener ističe da ne bi sadašnjem strategu preporučio da i u grupi sve mečeve odigrava zatvoreno.

– Iluzorno je govoriti da li Milojević treba da igra kao što sam ja igrao u Bariju ili da se otvori i igra napadački kao što smo igrali većinu drugih mečeva te 1991. Milojević je dokazao da je odličan trener i znaće sam šta mu je najbolje činiti. Ako se protiv ovakvih rivala skroz zatvoriš, ne valja. Ako se otvoriš, isto ne valja. Ako se povučeš, sabiće te u 16 metara i biće samo pitanje trenutka kada će ti dati gol. Ako probaš da ih napadneš, daćeš prostora igračima kojima je dovoljno jako malo da uđu u šansu. Milojević je uvideo da ovom timu Zvezde leži da igra otvoreno, međutim, protiv Salcburga se zatvorio. U prvom meču je to bilo odlično, u drugom je uprkos svemu uspeo da postigne rezultat. Tačno je da je tu bilo i sreće, ali sreća prati hrabre i dolazi samo kada se zasluži. Zato je i za Ligu šampiona najbitnije odigrati hrabro, pa će nagrada doći – naglašava Petrović.

Bivši selektor Srbije Ljubinko Drulović ima iz igračkih dana iskustvo igranja sa srpskim klubom u Ligi šampiona, kao član generacije Partizana koja je prva uspela da uđe u najjače klupsko takmičenje od kako se od sezone 1992/93 igra u novom formatu. On smatra da će prvi meč protiv Napolija u Beogradu verovatno biti presudan za Crvenu zvezdu.

– Ne treba posebno isticati da je veliki uspeh sam ulazak i uopšte šansa da odigrate u Ligi šampiona mečeve protiv tri tako velika kluba. Dobro je što Zvezda prvi meč igra kod kuće, pred svojim publikom, i to protiv Napolija, izuzetno jakog kluba, ali barem na papiru malo slabijeg od Liverpula i PSŽ. Ako bi u tom meču uspeo da se ostvari pozitivan rezultat, to bi dalo veliki zamah ekipi da proba da se bori za treće mesto u grupi i nastavi takmičenje u Ligi Evrope. Psihološki je u ovakvim takmičenjima jako bitno da se na prvom meču ostvari rezultat. Ako bi Zvezda gostovala prvi meč, pa izgubila, ekipa bi pala i nestao bi entuzijazam. Ovako je barem raspored solidan, ako je već žreb bio surov – objašnjava Drulović.

Za srpski fudbal bi prema njegovom mišljenju bilo idealno kada bi održao kontinuitet da barem svake sezone ima klub u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

– Izuzetno je važno za našu ligu da svake godine imamo nekoga u evropskom takmičenju, ako ne u Ligi šampiona, onda barem u Ligi Evrope. To nije lako i za takve stvari moraju da se poklope mnoge kockice, a ponekad i sreća odlučuje. Mnogi veliki klubovi po sadašnjem sistemu ostanu bez Evrope. Međutim, za naš fudbal je jedino rešenje da najjači klubovi iz godine u godinu standardno igraju velika takmičenja – zaključuje Drulović.

Protiv Liverpula ne radi bunker

Ljupko Petrović upozorava da se protiv Liverpula ne sme igrati skroz defanzivno.

– Liverpul ima taktiku da sabije protivnika u 16 metara i tako dolazi u situaciju da je stalno na ivici da postigne gol. Takvog protivnika ne možeš napasti, ali ne smeš mu ni dozvoliti da te natera na totalnu defanzivu. Nezahvalno je deliti savete šta je najbolje uraditi protiv takve igre, ali Milojeviću sigurno neće biti lako da nađe pravo rešenje – naglašava Petrović.

Raspored Grupe C

  1. kolo, 18. septembar

Liverpul – PSŽ     21.00

  1. Zvezda – Napoli 21.00

2 kolo, 3. oktobar

PSŽ – C. Zvezda  18.55

Napoli – Liverpul               21.00

  1. kolo, 24. oktobar

Liverpul – C. Zvezda         21.00

PSŽ – Napoli        21.00

  1. kolo, 6. novembar
  2. Zvezda – Liverpul 18.55

Napoli – PSŽ        21.00

  1. kolo, 28. novembar

Napoli – C. Zvezda            21.00

PSŽ – Liverpul     21.00

  1. kolo, 11. decembar
  2. Zvezda – PSŽ 21.00

Liverpul – Napoli               21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari