Daleko smo zrelije nego u Riju 1Sonja Vasić foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Obradovale su naciju osvajanjem Evropskog prvenstva, koje je ovog leta prethodilo Olimpijskim igrama. S najboljom mogućom uvertirom otputovale su u Tokio, strepeći do poslednjeg trenutka da li će im se priključiti najbolja košarkašica.

Sve u taboru reprezentacije Srbije obradovalo je saznanje da se Sonja Vasić oporavila od preležanog virusa korona i da će biti sposobna da predvodi svoje drugarice u pohodu na još jedno odličje nakon osvajanja istorijske bronzane medalje u Riju.

Nažalost, proces oporavka od korona virusa poremetio je ritam priprema za Olimpijske igre. Sonja Vasić je morala dobirh desetak dana da miruje u periodu kada je trebalo da sa saigračicama obavi završne taktičko-tehničke finese.

–  Definitivno je bio jedan izazovniji period za našu porodicu, psihički i emotivno naporan. Do poslednjeg trenutka nismo znali da li ćemo biti tu, Miloš i ja. Kad se toliko dugo spremaš za nešto, a onda se ovako nešto desi… Ne znam da li ćemo predstavljati Srbiju onako kako bismo voleli – uprkos emotivnom naboju, racionalna je Vasićka.

Najkorisnija igračica na poslednjem Evropskom prvenstvu do polaska u Tokio nije trenirala, što će svakako uticati na njenu formu, barem u uvodnom delu turnira.

– Moja ekipa ne zavisi od mene, ima njih 11 koje verujem da će mi olakšati sve ovo što je iza nas. Mnogo toga se promenilo od te 2016. godine kada smo bile u Riju, tada smo možda i neočekivano osvojile bronzu. Mnogo smo sazrele od tada… – stava je naša reprezentativka.

Iako je period između Evropskog prvenstva i Olimpijskih igara bio prekratak za potunu fizičku i mentalnu rekuperaciju, Vasićka veruje da će reprezentacija Srbije u Tokiju biti konkurentna svim rivalkama i da će, shodno tome, moći da se nada učešću u mečevima na kojima će se odlučivati o medaljama.

– Mi smo jedine uz Noleta imale bitno takmičenje pre ovoga. Imale smo malo vremena da se pripremimo za OI. Verujemo da je uvek moguće da se nešto uradi, samo da igramo našu prepoznatljivu igru. Svi su pretendenti za odličje. Možda je preambiciozno da govorimo o odbrani medalje, ali mi ne bežimo od pritiska – istakla je Vasićka.

Maljković: Maksimum za miran san

– Kad smo već tu naš sveti zadatak je da se prikažemo u najboljem mogućem svetlu. To smo pričali kad smo dolazili. Daj najviše što možeš i onda mirno spavaj. Mi smo naslednici velikih šampiona. Ovi sportisti ovde su najbolji deo našeg naroda. Borićemo se za svoja lična imena, familiju, za svoje timove i za našu državu. OKS očekuje da će hiljade dečaka i devojčica posle ovih šampiona da krenu da se bave sportom. To je naša sveta misija i veliki zadatak – istakao je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari