Damir Mikec najiskusniji član streljačke reprezentacije u Tokiju 1Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec jedan je od najiskusnijih srpskih sportista u olimpijskom timu za Tokio. Jedini je član streljačke reprezentacije koji iza sebe ima tri učešća na najvećoj svetskoj smotri sportista, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.

Govoreći o očekivanjima pred svoje četvrte OI, Mikec je rekao:

-Mnogo sam zreliji, pametniji, iskusniji nego 2008. godine u Pekingu, ali i pored toga i mene, kao ostale sportiste očekuje jedno potpuno novo iskustvo. Biće ovo specifične igre, zbog svih pravila koja je neophodno poštovati zbog pandemije korona virusa. Ipak, nećemo dati da nas to omete.

Mikec je istakao da se, pre svega nada, da će svi naši sportisti biti zdravi.

-Suština Olimpijskih igara je Olimpijsko selo. Sjajno je imati osećaj da si i ti jedan od odabranih da budeš među najboljim svetskim sportistima na najvećem sportskom događaju. Nadam se da mere zaštite od koronavirusa neće mnogo pokvariti olimpijski duh, ali moramo svi da budemo oprezni. U Tokio ide iskusna i mnogobrojna srpska streljačka ekipa. Svi su u potpunosti zaslužili učešće na Igrama velikim radom i trudom. Idemo u veliku bitku da damo sve od sebe i uz nadu da će sve ono što smo radili prethodnih pet godina dati dobar rezultat.

Damir Mikec startuje već prvog dana OI, u takmičenju vazdušnim pištoljem, a kasnije ga očekuje miks sa Zoranom Arunović.

-U takmičenju vazdušnim pištoljem će nas biti dosta manje nego obično, jer nikad do sada nije bilo teže kvalifikovati se za OI u mojoj disciplini. Startovaće 36 strelaca. Posle Rio de Žaneira, disciplina malokalibarski pištolj slobodnog izbora više nije u olimpijskom programu. A većina strelaca koji gađaju vazdušnim, takmiče se i pištoljem slobodnog izbora i imali smo šanse da kvote „ciljamo“ u dve discipline. Sada nam je ostala samo jedna i bilo je daleko teže izboriti mesto na OI. Sama činjenica je da su svega desetorica strelaca iz Evrope izborili kvotu vazdušnim pištoljem, mnogo govori o kvalifikacionom procesu.

Strelaca na vatrenoj liniji će biti manje nego ranije, ali favorita za medalje će biti mnogo, navodi Damir i dodaje da se naši igrači ne bore direktno protiv rivala nego fokusiraju na sebe, što je i njegov cilj.

-Svetski kupovi i Svetska prvenstva su često, kako zbog broja većeg učesnika po disciplinama, tako i po nivou rezultata, i kvalitetniji od Olimpijskih igara. Međutim, Olimpijske igre same po sebi nose veću težinu, skoro svi učesnici imaju veliki pritisak, pa je i prosek rezultata često niži nego na drugim takmičenjima. – podvuko je Mikec, koji je na poslednjem međunarodnom takmičenju prd Olimpijske igre, na Svetskom kupu u Osijeku osvojio srebrne
medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Od dosadašnja tri učešća na OI, Damiru su u najlepšem sećanju ostale Igre u Pekingu 2008. godine, ne samo zbog toga što mu je to bio olimpijski debi nego zbog spektakla koji su napravili.

– Jasna Šekarić, kojoj su to bile šeste Olimpijske igre mi je kazala da tako nešto do tada nije videla. Nezaboravni su i prvi ulazak u olimpijsko selo, upoznavanje sportista koje sam do tada viđao samo na televiziji. Ujedno, u Pekingu sam ostvario i do sada najveći uspeh na Olimpijskim igrama, osvajanjem sedmog mesta. U Londonu i Rio de Žaneiru nije sve išlo kao što sam planirao. Pre devet godina u Londonu me je samo jedan krug delio od finala, bio sam s jedne strane vrlo blizu, a opet daleko od borbe za medalje. Izgleda da mi istočna hemisfera bolje „leži“ od zapadne – uz osmeh kaže Mikec i dodaje.–Nadam se da ću u Tokiju uspeti da nadmašim rezultat iz Pekinga.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.