Dan de za Zvezdu i Partizan 1Foto: EPA-EFE/ MANUEL BRUQUE

Očekivala se reakcija prvog čoveka Evrolige: brojni klubovi učesnici dozvolili su odlaske svojih inostranih igrača kućama, pojedini najavili i umanjenje plata rukovodeći se novonastalom situacijom usled pandemije korona virusa.

Shvativši napokon svu besmislenost odlaganja odluke, kada su Italija i Španija u žarištu virusa, Đordi Bertomeu zakazao je za danas video konferenciju Borda Evrolige koji čini 11 timova sa zagarantovanom A licencom. Oni bi trebalo da donesu određene odluke koje će se odnositi na oba takmičenja – Evroligu i Evrokup.

Iako je prvobitna ideja bila da se takmičenja pod okriljem Evrolige stopiraju do 11. aprila, jasno je da će basketara znatno duže mirovati.

Od Bertomeua, prvog čoveka Evrolige, očekuje se da danas da jasne smernice klubovima na koji bi način trebalo da deluju i kako će izgledati redefinicija ugovora igrača, naročito onih koji su bili oročeni do juna ove godine.

U poslednje dve nedelje, tačnije od 6. marta kada su odigrane poslednje utakmice Evrolige, predložena su razna rešenja kako da se sezona završi, međutim kako vreme prolazi, sve je više protagonista koji smatraju da se  mora okončati  stopiranjem, odnosno poništavanjem takmičarske 2019/20 kako bi se dalo dovoljno vremena učesnicima da se finansijski, koliko-toliko, konsoliduju i naprave plan za narednu sezonu.

Odluke Evrolige očekuju i određena domaća prvenstva, poput španske Endesa lige, odnosno regionalne ABA lige.

Toni Parker: Kraj sezone, nema šampiona

Toni Parker, jedna od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena i NBA šampion sa San Antonio Sparsima, kao prvi čovek Asvela, u intervjuu za čuveni L Ekip naveo je svoje predloge rešenja u novonastaloj situaciji.

„Najpametnije bi bilo otkazati sezone da nema šampiona, ali ni ispadanja, pa da vidimo kako da se pripremimo za narednu takmičarsku godinu. Klubovima će biti potrebno dve do tri godine da se oporave od ovoga. Cela kriza će promeniti dinamiku sporta, evropsku i francusku košarku. Ova sezona se neće nastaviti. Igrači sada mentalno nisu spremni da se bave košarkom. Mi smo ih među prvima pustili svojim kućama. Čekamo odluke nadležnih, ali sam stava da bi ovu sezonu trebalo otkazati, zaključno sa Evroligom“, jasan je Parker.

NBA će završiti sezonu

Generalni menadžeri NBA žele da završe sezone po svaku cenu, prenosi ESPN. NBA sezona prekinuta je istog trenutka kada je Rudi Gober bio pozitivan na virus Covid-19. Saopšteno je tada kako košarke u SAD neće biti minimum mesec dana, međutim po svemu sudeći pauza će trajati nekoliko meseci.

„Mišljenja generalnih menadžera i košarkaša da, bez obzira na bilo šta, žele da završe ovu sezonu. Nebitno da li je to u julu, avgustu, septembru… Mislim da niko ne želi da startuje novu sezonu, bez šampiona ove“, rekla je novinarka ESPN Ramona Šelburn.

Pored Gobera, u najjačoj ligi na svetu pozitivni na korona virus bili su i Kevin Durent, Markus Smart, Kristijan Vud i Donovan Mičel, kao i pojedini članovi drugih NBA ekipa, koje nisu želele da saopšte imena. U NBA se nadaju da će sezona moći da se nastavi krajem juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari