Vlast izmislila da se na Dan žalosti ne igraju sportski mečevi: Šta je pravi razlog otkazivanja večitog derbija? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kad su se dogodile tragedije u „Ribnikaru“ i Mladenovcu – Dan žalosti je pomeran da bi se odigrao košarkaški meč između Partizana i Reala. Sada je zbog Dana žalosti pomeren fudbalski derbi između Partizana i Zvezde.

Međutim, ni jedno ni drugo nije tačno. Zakon o obeležavanju Dana žalosti ne nalaže otkazivanje sportskih manifestacija već samo daje jasna uputstva kako da se na sportskoj priredbi izrazi žal prema tragičnim smrtima.

Praksa otkazivanja sportskih događaja do sada nije postojala. Da se ne lažemo, u pitanju je višegodišnje naprednjačko manipulisanje tragedijama u cilju sticanja političke koristi.

Košarkaški meč Partizan – Real nije bilo moguće pomeriti (čak i da je na to pristala Evroliga) zbog gustog rasporeda u završnici ABA lige.

Fudbalski derbi Partizana i Zvezde pomeren je zbog haosa koji je stvoren oko izbora sudije koji će ga voditi i straha da bi navijači crveno-belih, iznervirani epilogom događaja na Kosovu, mogli da prekinu meč.

Kada je proglašena trodnevna žalost posle tragedija u „Ribnikaru“ i Mladenovcu FSS je izdala uputstvo klubovima da se na svim mečevima tokom dana žalosti održi minut ćutanja, spuste zastave na pola koplja, uz strogu zabranu emitovanja muzike na stadionima. Sve ono što ustvari nalaže Zakon o obeležavanju dana žalosti.

Zli jezici bi rekli da ispada da je tragedija u školi kada su stradala deca, za koju je proglašena trodnevna žalost, manjeg značaja od događaja na Kosovu zbog kojih je imenovana jednodnevna žalost.

Nema sumnje da je Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije delovala po nalogu koji je stigao iz vrha Fudbalskog saveza Srbije, a ovi verovatno po uputstvu koje je izdato iz vrha države.

Kruže (nezvanične) priče i da je Zvezdan Terzić celu ujdurmu oko zahteva za izuzećem sudije Srđana Jovanovića napravio samo zato što je znao da će derbi biti prekinut, pa je na taj način hteo da pruži dodatni alibi Savezu za odlaganje, ne znajući da će taman Dan žalosti dobro doći kao lajt motiv.

A šta tačno kaže Zakon o danu žalosti? Deo koji se odnosi na obeležavanje Dana žalosti na sportskim manifestacijama (stav 6. član 9) kaže da se na stadionima i igralištima obeležava spuštanjem zastave Republike Srbije na pola jarbola ili koplja, kao I zastava sportskih klubova (čak i ako su međunarodni).

„Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti“, navodi se dalje u Zakonu o Danu žalosti, koji napominje i da se na sportskim terenima ne mogu u danima žalosti održavati manifestacije muzičko-zabavnog karaktera.

Ko je, kako i kada odlučio da su sportske manifestacije dešavanja koja omalovažavaju Dan žalost, te ih zato ne treba ni održavati – odgovor nećemo naći ni u Fudbalskom savezu ni u Zajednici klubova Superlige i Prve lige Srbije. Odgovor na to pitanje leži negde drugde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari