Danas saznaje: FIFA presudila u korist Asana 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Partizan izgubio spor sa svojim nekadašnjim odbeglim vezistom, pred Međunarodnom fudbalskom federacijom.

Godinu dana posle „kao grom iuz vedra neba“ bega Takume Asana iz Partizana, osude pojedinih njegovih saigrača zbog ostavljanja na cedilu u finišu sezone, navijačkog besa na račun uprave i uveravanja čelnika crno-belih da će svom bivšem vezisti debelo naplatiti širenje laži i kršenje ugovora, Međunarodna fudbalska federacija zatvorila je ovaj slučaj. Naloživši, već prezaduženom, klubu iz Humske da Japancu uplati 453.281,43 evra, plus 5 odsto kamate, ali i 898.467,36 dinara, takođe uz 5 odsto kamate.

„Nisam imao drugog izbora, pošto sam osetio da me klub ne poštuje. Nije me redovno plaćao, niti je na vreme pokrivao ostale moje troškove, kao što nije ni odgovarao na moje zahteve da se problem reši“, bio je siže javnog obraćanja brzonogog krilnog igrača sredine terena, čija je karijera na Topčiderskom brdu počela u leto 2019. godine a završena maja 2021.

Reprezentativac „zemlje izlazećeg sunca“ stavio je tada u jedan koš klupske kolege, trenere Aleksandra Stanojevića I Sava Miloševića i Grobare, a u drugi ljude čija je potpisana obaveza bila da mu svakog meseca, u periodu od 1. avgusta 2019. do 30. juna 2022. godine, daje 50.000 evra i platu od 37.436,14 dinara; svaki ulazak u grupnu fazu Lige šampiona nagradi sa 50.000 evra i za 15 postignutih golova u Superligi doda još 30.000 evra.

Naravno, po starom običaju ogromne većine sportskih kolektiva u našoj zemlji, isplata je kasnila, izostajala ili bila nepotpuna, pa je Asano 26. februara 2021, poslao opomenu pred raskid zbog duga (u tom trenutku 230.600 evra), 29. apila otišao bez pozdrava, a 19. maja tužio Partizan FIFA zbog neizvršavanja finansijskih obaveza, potražujući, po raznim osnovama, ukupno 984.411,43 evra.

„FK Partizan će preduzeti sva pravna sredstva i pred nadležnim organima FIFA podneti tužbu protiv igrača usled neosnovanog odlaska i kršenja odredbi ugovora“, suština je prve reakcije rukovodstva crno-belih. Tada ubeđenog da će dobiti bitku kao u slučaju s neodobrenim odlaskom Sadrika Gogue u Letoniju.

A, onda uverenog da će nadležni u Cirihu uvažiti: priloženu dokumentaciju o uplatama; pozivanje na pravo smanjenja plate po Zakonu o radu i odluku klupskog Upravnog odbora da se to učini u iznosu od 50 odsto tokom marta, aprila i maja 2020; preporuku FIFA da se (i) tim putem amortizuju gubici nastali usled posledica pandemije korona virusa; napomenu da je raskid ugovora poslao igračev agent bez ovlašćenja da to uradi…

Te da će Partizanu proći kontra tužba, s odštetnim zahtevom od 1.522.078 evra (u početku) ili 2.288,078 u istoj valuti (nakon izjašnjavanja Bohuma), jer je klub ostao uskraćen za zaradu od transfera.

Međutim, ispostavilo se da je Asano skoro za sve bio u pravu. Čim se proglasila nadležnom u ovom sporu – za Arbitražni sud Fudbalskog sasveza Srbije konstatovano je da nije nezavistan – FIFA je krenula da šnjura po računima i propisima, da bi zaključila da naš vicešampion nije potpuno ispunjavao ugovorne obaveze i pre prekida takmičenja zbog kovida 19 niti uspeo da dokaže prinuđenost na jednostrano umanjenje plate svom Japancu nakon njegovog nepristanka na lošije uslove.

To jest da je Asano „raskinuo ugovor sa opravdanim razlogom“, kako stoji u obrazloženju odluke u koju je Danas imao uvid. A, onda uzimajući u obzir uplate Partizana u periodu nakon odlaska Asana, ublažavanje pretrpljene finansijske štete kluba (oslobođen isplate ostatka ugovora, jer su prihodi Takume postali Bohumova briga), nezakonitost uvećanja Partizanovog odšetnog zahteva (van roka)… u cent i dinar izračunala dug crno-belih.

Uglavnom, predsednik Milorad Vučelić i generalni direktor Miloš Vazura, ali i svi srpski fudbaski radnici, dobili su još jednu skupu packu za način poslovanja. I u slučaju da ne prođe žalba Sudu za sportsku arbtražu u Lozani (ako je podneta) moraće da daju nalog za isplatu 453.281,43 evra, plus 5 odsto kamate, kao i 898.467,36 dinara, takođe uz 5 odsto kamate – za zaostale ugovorne rate, plate, stanarinu i naknadu štete čoveku čiji je dolazak u Partizan bio posao vredan 1.000.000 evra.

I čiju su misiju u Humskoj osim neslavnog odlaska stali fudbalska eksplozija u drugoj sezoni (odigrao 40 mečeva, dao 21 gol i namestio 10 pogodaka) i tvrdnja eks trenera crno-belih, Aleksandra Stanojevića, da je „izuzetan profesionalac, koji sve radi sa osmehom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari