Danas saznaje: Loi Dioni tužio Crvenu zvezdu zbog duga od 520.380 evra 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Francuski fudbaler potražuje veliki novac od srpskog šampiona, crveno-beli se žalili Sudu za sportsku arbitražu u Lozani na odluku FIFA.

Slučaj je prvo bio pred odgovarajućim organima Međunarodne fudbalske federacije, a 16. februara će se o njemu izjašnjavati i Sud za sportsku arbitražu sa sedištem u Švajcarskoj.

I to po žalbi Crvene zvezde, jer njen pravnički tim i uprava nisu hteli da se pomire sa činjenicom da je FIFA, zvanično, podržala potraživanja Loija Dionija u iznosu od 520.380 evra.

U pomenutom predmetu je detaljno „ispraćena“ kompletna geneza slučaja, od trenutka kada je bivši igrač Bordoa, Nanta, Dižona, Sent Etjena… u julu 2021. godine uzet na pozajmicu.

Tadašnjem i sadašnjem iskusnom centarforu Anžea sklopljenim ugovorom, overenim do 30. juna 2022. godine, zagarantovana su prvenstveno mesečna primanja od 52.000 evra neto.

Iznad potpisa dve strane stoji i obaveza najtrofejnijeg srpskog kluba da mu u slučaju ulaska u Ligu Evrope bude isplaćeno 50.000, još toliko za domaću titulu i 20.000 evra za osvajanje Kupa.

Plus 2.000 evra za svaki postignuti gol i namešten pogodak na zvaničnim utakmicama. Dakle, dovoljno finansijskih mamaca za Francuza, koji je tako izabrao da dođe na „Rajka Mitića“.

Međutim, ubrzo su počela kašnjenja u isplatama, da bi 10. marta 2022. nezadovoljni napadač i Crvena zvezda papirološki sklopili sporazum o poravnanju duga, u tom trenutku teškog 311.380 evra.

Kako to nije promenilo stvari u praksi, Dioni je 26. maja poslao crveno-belima opomenu pred tužbu, samo što je tada na svom bankarskom računu očekivao znatno više novca – čak 520.380. evra.

Na konto kamate od pet odsto, prispeća plata za april i maj, duple krune… Zvzeda se branila ekonomskim posledicama pandemija korone visrusa i opštim poremećajima na finansijskom tržišta.

Kao dodatni argument uzeta su i disciplinska kažnjavanja Dionija, zbog višestrukih dolazaka na treninge u pijanom stanju. Međutim, FIFA nije dobila dokaze za pomenuti greh, pa je te navode odbila.

I, što je mnogo važnije, presudila u korist Franzuca. Naloživši stalnom učesniku Lige šampiona ili Lige Evrope u poslednjih pola decenije da svom bivšem članu izmiri malo više od pola miliona evra.

Crvena zvezda se nije saglasila već je presavila tabak i sada pokušava da pred arbitrima CAS-a dokaže da je njena verzija tačna. I da Dioniju duguje mnogo manji iznos od presuđenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari