Danilo Ikodinović za Danas o suspenziji Nikole Jakšića: Zašto Šapićev klub želi da uništi karijeru kapitenu reprezentacije Srbije? 1Nikola Jakšić. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vaterpolo klub Novi Beograd, čedo gradonačelnika prestonice Srbije Aleksandra Šapića, saopštio je da ne računa više na Nikolu Jakšića i da on više neće biti u ekipi.

Direktor Slobodan Soro izjavio je da Jakšić, kapiten reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista na svetu, nije svojim partijama zadovoljio očekivanja i da će moći da napusti ukoliko neki drugi plati 150.000 evra kao obeštećenje.

U suprotnom, osvajač dve zlatne medalje na olimpijskim igrama, šampion sveta i dvostruki šampion Evrope naredne dve godine, do kad mu traje ugovor, neće igrati i trenirati.

Ono što se sada dešava Jakšiću, pre nekoliko meseci dešavalo se i Dušanu Mandiću, koji je odlukom trenera Novog Beograda Živka Gocića takođe odstranjen iz tima, ali je on pre desetak dana uspeo da pređe u mađarski Ferencvaroš.

Ipak, zbog toga što nije trenirao od marta Mandić neće biti u sastavu reprezentacije za predstojeće Svetsko prvenstvo, Svetski kup i kvalifikacije za šampionat Evrope.

Danilo Ikodinović, bivši reprezentativac Srbije, kaže u razgovoru za Danas da slučajevi sa Mandićem i Jakšićem nanose veliku štetu ovoj dvojici igrača, ali i srpskom vaterpolu.

– To su sulude stvari. Mandić i Jakšić spadaju u red najboljih srpskih igrača, a u samo nekoliko meseci doživljavaju iste stvari u istom klubu. Da naglasim, nemam ništa protiv Novog Beograda, ali moramo da se zapitamo šta se tu dešava – kaže Ikodinović.
On je zapanjen izjavom direktora Slobodana Sora da će Jakšić biti van tima u naredne dve godine ukoliko Novi Beograd ne dobije obeštećenje od 150.000 evra.

– Vaterpolo nije kao fudbal i košarka i obeštećenja skoro da ne postoje, osim u retkim slučajevima i radi se o malim sumama. Ali, ako si došao za nula dinara, a ja nisam zadovoljan kako igraš i izbacim te iz ekipe, valjda je ljudski da ti dozvolim da potražiš neki drugi klub i da ne tražim još i pare. Međutim, oni su mangupi i stavili su obeštećenje od 150.000 evra, što je u ovom sportu ogroman novac. Možda jedan ili dva igrača na svetu imaju veće ugovore od te sume- kaže za Danas Ikodinović i pita šta će se desiti ako niko ne bude želeo da plati tu sumu.

– Da li će ići toliko daleko da mu unište karijeru. Takođe, treba da se zapitamo šta bi se desilo da je neko to uradio vlasniku Novog Beograda dok je igrao. Ukratko, to je mrcvarenje ljudi. Mandić je, na njegovu sreću našao klub i za dva dana će da se zaboravi šta je sve trpeo u Novom Beogradu.

Na pitanje da li konstatacija „vlasnik Novog Beograda znači da je to privatan klub Aleksandra Šapića ili da se klub finansira od novca poreskih obveznika, Ikodinović odgovara da ne zna tačno kako je Šapić došao do takvog „vlasništva“.

– Postoji procedura koju je on zakonski ispoštovao, a da li je tu sve u redu neka neko drugi priča, ja više ne mogu, muka mi je. Protiv Šapića lično nemam ništa, uživao sam da igram s njim i bio je najbolji vaterpolista na svetu. Međutim, na sve što je radio po završetku karijere ne mogu da ostanem nem. On je na javnoj funkciji i kritikujem ga kao gradonačelnika. Definitivno se ponaša kao vlasnik Novog Beograda i donosi sve odluke, a da li je uložio svoje pare ne znam. Znam da nije fer i pošteno kako se ponaša prema nekim igračima – tvrdi Ikodinović i potvrđuje da su u taj klub uložene velike pare i time podignut kvalitet srpskog klupskog vaterpola.

– Odakle je taj novac stigao treba da pričaju neki organi koji su zaduženi za to, a ne ja. Divno je što klub postoji i što srpski vaterpolo ima takav klub, ali ako se u razmaku od nekoliko meseci dese ovakvi slučajevi sa dva naša najbolja igrača onda nešto nije u redu i to nije u interesu srpskog vaterpola. Hteo bih da naglasim veoma bitnu stvar, a to je da igrači kojima se to dogodilo ćute, javno se ne bune ili daju neke izjave iz kojih ništa konkretno ne može da se sazna. Zašto onda neko drugi treba da staje u njihovu zaštitu i da brani njihove interese?

Mandić je juče objavio da neće igrati za reprezentaciju na predstojećim takmičenjima, što će značajno oslabiti šanse Srbije u borbi za medalje.

– To što se dešava sa Mandićem i Jakšićem će ostaviti posledice i na igre reprezentacije na predstojećim takmičenjima, međutim, smatram da nema razloga da se brinemo za budućnost srpskog vaterpola. Sistem je odavno uspostavljen, još za vreme Jugoslavije i on funkcioniše. Sada je došlo do malog zatišja nakon velikih uspeha koje je ostvarila generacija koju je vodio Dejan Savić, ali sam siguran da će se uskoro nastaviti tamo gde se stalo pre dve godine – kaže Danilo Ikodinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari