Šapić i(li) država daju šakom i kapom 1Foto: STARSPORT

Pre samo tri sezone, vaterpolo klub Novi Beograd služio je Partizanu za kaljenje igrača rođenih 2002. godine i tokom te neslavno završene kadrovske saradnje u svom nazivu imao i ime sedmostrukog evropskog prvaka sa Banjice, a sledećeg proleća će biti domaćin, učesnik i favorit završnice Lige šampiona.

Ovog je samo tehnički stao iza finalnog turnira, dok će u finišu LŠ 2021/2022, kao njen pozivni član, svim silama napasti najvredniju klupsku titulu u ovom sportu.

Sa vrlo realnim šansama da uradi ono što je ovde (po jednom) pošlo za rukom samo još Crvenoj zvezdi i ugašenom Bečeju, pošto finalista nedavnog plej-ofa prvenstva Srbije ima takav budžet da u zemlju može da namami maltene pola naših reprezentativaca, karijera krcatih medalja sa velikih takmičenja.

Još kada je pre nešto više od pola decenije pokrenuo vaterpolo u najvećoj srpskoj opštini, jasno je bilo da će njen predsednik Aleksandar Šapić založiti svoje igračko iskustvo iz bazena, politički uticaj i pristup državnim parama da od jednog mladog kluba za kratko vreme napravi uzdanicu, pa i perjanicu trofejnog sporta.

Trenersko angažovanje Vladimira Vujasinovića, Nenada Vasilovskog i Aleksandra Ćirića na „11. aprilu“, transfer Miloša Ćuka i postavljanje Aleksandra Šoštara za sportskog direktora – sve samih vaterpolo majstora – pečatirali su velike rezultatske ambicije i platežne mogućnosti Novobeograđana, a aktuelni prelazni rok pokazao da im je „samo nebo granica“.

Lestvica je dignuta na najviši nivo onda kada je Šapić stao uz predsednika države Aleksandra Vučića, a njegov Srpski patriotski savez utopio u vladajuću Srpsku naprednu stranku.

Po staroj srpskoj partijskoj matrici „ko je uz vlast taj profitira, ko joj prkosi taj strada ili preživljava na marginama“.

Pa, opet, među zvaničnicima konkurentskih klubova nema nikoga ko će reći da mu smeta favorizovanje VK NB, ako ni zbog čega drugog onda zato što svi oni manje ili više zavise od pomoći države.

– Nemam ni promil srdžbe ili zavisti što prave vrhunski tim i što će kao takvi biti veliki favoriti u sledećoj domaćoj sezoni. Ne smeta mi bilo čije dizanje, ni njihovo ni Partizanovo ili Zvezdino, ni to što se radi u Šapcu, Nišu… Ne znam odakle VK Novi Beograd dobija novac, neću čak ni da pretpostavljam, jer nemam problem sa tim da je neko sposobniji da ga nađe više od nas, uostalom Kragujevac je manja sredina od prestonice. Šta više, mislim da je super za srpski vaterpolo da ima klub s takvim kadrom, želim mu svu sreću u Evropi. I, naravno, da ostane drugi u zemlji. Radnički nastavlja da gleda svoja šampionska posla – konstatuje za Danas direktor prvaka Srbije i osvajača regionalne, inače bivši Šapićev saigrač Jugoslav Vasović, kom nije problem da kaže iza uspeha Radničkog, finansijski, stoji Kragujevac, za kog svi znaju da je jedno od uporišta SNS.

Iz tabora ražalovanog vladara, VK Šabac, stiže vrlo sličan komentar upadljivog grupisanja kvaliteta na jednoj vaterpolo adresi.

– Podržavam svačije legalno poslovanje i sposobnost da namakne više para, što se mene tiče Novi Beograd može da bude i prvak Evrope, želim mu sve najbolje, a oči mi bodu samo oni što potpisuju odlične igrače a duguju milione evra (aluzija na VK Partizan, prim. aut). Neću im izgovoriti ime, sami će se pronaći u toj rečenici. Niko, pa ni Šabac, ne može bez potpore gradskih uprava i državne pomoći, s tim što smo mi više nego mnogi drugi finansijski samostalniji i uvek trošimo samo onoliko koliko imamo. Sjajna je stvar što ćemo sledeće sezone, ponajviše zahvaljujući VK Novi Beograd, ponovo imati najjaču ligu u Evropi, ali bitan je i kvalitetan rad omladinskih škola – kaže za naš list Nenad Živanović, predsednik šabačkog kluba čiji se procvat poklopio sa gradonačelničkom erom zbačenog Nebojše Zelenovića iz Zajedno za Srbiju.

Ni u VK Crvena zvezda neće da ispiraju usta Šapićevim uticajem na meteorsko uzdizanje kluba u čijoj vrhuški novopečeni potpredsednik Glavnog odbora SNS samo formalno nema nikakvu funkciju.

– Prelepa je stvar opet imati jedan toliko konkurentan klub u Ligi šampiona i, još više, imati tako kvalitetno nacionalno prvenstvo. Što nam budu jača naša klupska takmičenja to će biti manje razloga za sekiraciju u vezi budućnosti vaterpolo baze, samim tim i reprezentacije. Želim svima uspeha, pa i Novom Beogradu, a Zvezda će opet „pucati“ visoko – kaže za Danas direktor crveno-belih Igor Milojević.

Budžet oko tri miliona evra

Ovu cifru nije moguće proveriti, jer se budžeti u srpskom sportu najčešće skrivaju kao državna tajna, ali dobro obavešteni izvori, bliski VK Novi Beograd tvrde da će taj klub za igrački i trenerski kadar, plus troškove putovanja na utakmice i smeštaj najvećih zvezdi tima, potrošiti oko 2.000.000 evra. U sezoni u kojoj će njegove kapice nositi Dušan Mandić, čije su igre donele Pro Reku novu evropsku titulu pre par nedelja, srpski reprezentativni bratski tandemi Gojko i Duško Pijetlović, Viktor i Strahinja Rašović, srpske uzdanice Nikola Jakšić, Radomir Drašović i Đorđe Vučinić, te član grčkog nacionalnog tima Angelos Vlahopulos. Sa istog mesta stiže i nezvaničan podatak da organizovanje Fajnal-ejta košta između 700 i 800 hiljada evra, a na „11. aprilu“ će posle nedavnog biti upriličena još dva takva turnira.

Ikodinović: Šefik je dragocen

Na Šapićev poziv sportskom sektoru u upravi VK Novi Beograd, priključena su dvojica bivših vrhunskih golmana Srbije, Slobodan Soro i Denis Šefik, s tim što je javnost više reagovala na dolazak drugog od njih, jer još pamti njegovu tuču sa Šapićem na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Njihov nekadašnji kolega iz vode Danilo Ikodinović ne vidi problem u tome.

– Uključivanje Šefika u rad bilo kog sportskog kolektiva može da bude samo plodonosno. On je bio vrhunski sportista, a i radio je u Vaterpolo savezu Srbije i VK Partizan. Tako da njegovo celokupno iskustvo može da bude dragoceno za klub u kom je Šapić predsednik. Siguran sam da će saradnja Šapića i Šefika biti plodonosna – kaže nam Ikodinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari