Dаvid Маrtin: Špаnski vаtеrpоlо је оvо zаslužiо, ušli smо u istоriјu 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT

Selektor vaterpolo reprezentacije Španije David Martin, obično miran na mečevima, titulu kontinentalnog šampiona proslavio je uobičajenim skokom u bazen.

Martin je posebno cenio nesalomivi duh svojih igrača u prvoj tituli Evropskog šampiona u istoriji Španije.

– Verovali smo do kraja. Imali smo ovo uverenje. Bila je to veoma teška utakmica, ali su igrači psihički verovali do kraja – istakao je on u saopštenju koje je medijima prosledio Španski plivački savez, prenosi španska „Marka“.

– Hrvatska je odigrala zaista sjajnu utakmicu, ali nikada nismo prestali da verujemo u pobedu i na kraju je ekipa to i ostvarila. Ušli smo u istoriju i veoma smo srećni jer verujem da je španski vaterpolo ovo zaslužio. Veoma sam ponosan na grupu igrača.

Martin je menjajući golmana krajem treće četvrtine napravio rizičan potez kada je utakmica postala veoma teška za pozitivan ishod budući da su imali zaostatak od 10:8, ali to je bio jedan od ključeva za pobedu.

– Sport ti nekad oduzima, a nekad daje. Gubili smo utakmice slične ovoj, a ovoga puta smo dobili. Morali smo da mu damo mnogo hrabrosti. Bitno je da tim ne prestane da se bori bez obzira što je došlo do veoma teškog trenutka, ali svi su se borili do kraja.

Svi u timu davali su više značaja osvojenom zlatu na ovom Evropskom prvenstvu negoli o dodatnoj nagradi – plasmanu na Olimpijske igre ove godine, za koje su smatrali da je na dohvat ruke, bilo u Hrvatskoj bilo ili na Svetskom prvenstvu koje počinje već 5. februara u Dohi. Sa novom titulom, ciljevi se ne menjaju.

– Cilj ove generacije je osvajanje svih turnira, ali to nije uvek moguće jer ima jako dobrih timova. Putanja je govorila da će olimpijska viza pasti, ovde ili u Dohi. Očigledno je da je taj pritisak pao sa naših ramena i sa istim mentalitetom idemo na Svetsko prvenstvo, da ga osvojimo i uživamo – ističe trofejni selektor Španije.

Čim se meč završio, Martin je zagrlio svog brata, bivšeg trenera Barselonete i takođe selektora omladinskih selekcija. Nedavno su pretrpeli gubitak majke.

– Bilo je to teško vreme za porodicu, ali ovo je naša druga porodica. Sećam se mnogo toga o svojoj majci, kao i ocu, koji su nam usađivali vrednosti, da budemo velikodušni i da se borimo do kraja. Lično ovu pobedu posvećujem svojoj majci – zaključio je Martin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari