Debi kod kuće, kao motiv više 1Foto: Starsport

Perfektan učinak tokom priprema i od starta sezone biće najbolja pozivnica navijačima da večeras protiv Tofaša omoguće svojim ljubimcima idealni košarkaški komoditet pred ovosezonski debi u Beogradskoj areni (20.00).

Pomalo čudan raspored utakmica uslovio je da Partizan treći zvaničan meč u takmičarskoj godini dočeka prvi put kao domaćin i to u Evrokupu (u ABA ligi tek početkom novembra). Nakon trijumfa u Veneciji i teško izvojevane pobede u Laktašima na startu regionalnog takmičenja, sa trofejom Superkupa puleni Andree Trinkijerija ugostiće turskog predstavnika u grupi B koji je u prvom kolu protiv Limoža pokazao da ima kvalitet za drugu fazu (prolaze četiri tima).

Crno-beli se nalaze u veoma napornom ritmu utakmica; od 26. septembra odigrali su već pet, tako da je trener Trinkijeri bio primoran da pojedine nosioce igre odmara u Laktašima (Rašon Tomas nije ulazio u igru). Iznenađujuće, s obzirom da je tokom leta akcenat prilikom dovođenja pojačanja bio na atleticizmu, Partizan je protiv Igokee dozvolio rivalu čak 21 ofanzivni skok, što je bilo posebno zabrinjavajuće pošto je naspram sebe imao tim bez naročito dominantne petice (Denis Kliford samo dva ofanzivna skoka).

Večeras će ugostiti dobro selektiran tim koji od 2015. vrlo uspešno vodi Orhun Ene, trener starog kova koji u sastavu voli da ima klasične petice. Posle Fenera i Efesa, Tofaš je možda i najorganizovaniji klub u Turskoj.

– Da bi naša pobeda iz Venecije nešto vredela, moramo vezati dve dobre utakmice. Posle nekoliko gostovanja, igramo prvu zvaničnu utakmicu kod kuće i moramo biti maksimalno koncentrisani. Moj posao je da spremim ekipu da bude na svom maksimumu tokom svih 40 minuta. Verujem da će biti puno navijača i da će atmosfera biti dobra, što će nam biti dodatna motivacija – poručio je Trinkijeri.

Utisak je da će posebno opterećeni biti visoki igrači Partizana. Tofaš važi za kompaktan tim (protiv Limoža 24 timske asistencije); tokom leta su posebno poradili na rekonstrukciji centarske linije dovođenjem iskusnog i tehnički veoma pismenog Di Džej Vajta (ima iskustvo igranja u NBA, kao i u Španiji, Kini, Italiji), kao i Devina Vilijamsa, robusnog centra koji se prošle sezone nije snašao u Budućnosti, iako je u Podgoricu stigao kao najbolji skakač prvenstva Turske.

U celini, Tofaš ima fizički izuzetno snažne igrače, defanzivno poprilično disciplinovane. Utisak je da su se novajlije Met Lodžeski i Tarik Filip dobro uklopili i da će biti podrška u igri starosedeocima Barišu Ermisu, Samiju Mehiji, Muhšinu Jašaru. Takođe, odbrana Partizana trebalo bi da obrati pažnju na talenat, snagu i atleticizam Muhajmina Mustafe, 20-godišnjeg beka koji je prošao sve mlađe reprezentativne kategorije Turske i važio za jednog od najvećih talenata njihove košarke.

Ne upasti u njihov ritam

Nikola Janković postigao je pobedničku trojku u Laktašima, iako mu šut za tri nikada nije bio najkvalitetniji segment igre. U Konkurenciji Mozlija i Parahutskog, rođeni Vranjanac moraće da bude strpljiv i radan kako bi se izborio za veću minutažu od nekih desetak minuta u proseku.

„Prva utakmica na domaćem terenu je veliki izazov za nas da potvrdimo sve dobro što smo uradili na početku sezone. Tofaš je dobra ekipa koja u svom sastavu ima puno iskusnih igrača i u stanju su da lako uvedu utakmicu u ritam koji njima odgovara, ako ne budemo maksimalno koncentrisani. Zbog toga moramo dati sve od sebe u svakom trenutku utakmice“, oprezan je centar Partizana.

Raspored 2. kola

Grupa B

Partizan – Tofaš     20.00

sreda

Lokomotiva – Venecija   19.00

Limož – Ritas   20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari