Debitantkinje u borbi za trofej 1Foto: EPA/JUSTIN LANE

Medison Kiz i Sloun Stivens igraće u finalu US opena pošto su prethodno savladale svoje sunarodnice Koko Vandevej odnosno Venus Vilijams.

Biće to prva završnica američkog gren slema u kojoj će se naći samo domaće takmičarke, zbog čega je Stivens nakon trijumfa kazala da ne želi da je „više niko nikada pita o stanju američkog tenisa. Suvišno je trošiti reči na to“. I Kiz i Stivens stigle su do kraja US opena nakon što su prevazišle ozbiljne povrede i obema će ovo biti prva prilika da osvoje gren slem trofej.

U zanimljivom polufinalu igračica iz Floride savladala je 37-godišnju Venus Vilijams, najstariju teniserku među top 300, posle preokreta rezultatom 6:1, 0:6, 7:5. U odlučujućem setu Venus je bila na dva poena od trijumfa kada je njena rivalka prvo osvojila maratonsku razmenu od 25 udaraca a potom dobila devet od poslednjih 11 poena, uključujući i one osvojene na servis Venus Vilijams u 11. gemu.

– Venus je sjajna, bila mi je čast što sam igrala protiv nje jedan ovakav meč. Bila sam rešena da se koncentrišem samo na svoju igru, jako sam srećna zbog plasmana u finale. Svi znaju kakav je Venus borac, znala sam da moram da podignem nivo igre u finišu trećeg seta, uspela sam i nagrada je finale – rekla je Stivens, koja je prošlog meseca bila 957. igračica sveta nakon što nije igrala skoro godinu dana zbog operacije. Ovom pobedom 24-ogodišnja teniserka postala je tek četvrta nositeljka koja je ikada stigla do finala US opena, a ako trijumfuje biće to njena peta titula i jedini gren slem trofej u karijeri.

Kao i Sloun Stivens i Medison Kiz, biće po prvi put u prilici da se bori za gren slem trofej, i to nakon dve operacije zgloba i upornih povreda koje su je mučile prethodne sezone. Ona je lako savladala Koko Vandevej sa 6:1, 6:2 tokom samo 68 minuta. Kiz je počela meč napravivši dva uzastopna brejka, osvajajući 91 odsto poena na svoj prvi servis, uz 25 vinera i samo sedam neiznuđenih grešaka

– Bio je ovo jedan od onih dana kada sam izašla na teren i bila u savršenom stanju. Znala sam da ću morati da igram dosta dobro da bih je pobedila i kada su stvari krenule da se odvijaju dobro po mene, sve kockice su se složile – kazala je Kiz.

Danilovićeva u četvrtfinalu

Olga Danilović plasirala se u četvrtfinale juniorskog US opena pobedivši Japanku Naho Sato (6:0, 7:5) za samo 64 minuta. Tako je srpska teniserka, koja je osma nositeljka turnira, nastavila sa odličnim partijama ne izgubivši do sada nijedan set. NJena naredna protivnica biće četvrta favoritkinja Amerikanka Amanda Anasimov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari