Dobio ime po Deji Savićeviću, kažnjen u Brazilu jer se kupao go: Ko je Dejan Lovren s kojim je Zenit raskinuo ugovor zbog pevanja Tompsona 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Dejan Lovren nije više fudbaler Zenita iz Sankt Peterburga, a ruski klub je kratko saopštio da je sa njim raskinuo ugovor zbog veličanja nacizma.

Hrvatski reprezentativac je na privatnoj proslavi posle osvajanja trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Kataru sa saigračem Marcelom Brozovićem pevao pesmu Marka Perkovića Tompsona „Bojna Čaloglave“ u kojoj se veliča ubijanje Srbija i čija je dekoracija ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Lokalni portal „Soccer.ru“ prenosi da je snimak Lovrena i Brozovića izazvao zgražavanje ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, već i u Rusiji u kojoj se „nikada nije s odobravanjem gledalo na veličanje nacizma“.

Isti izvor navodi da su Brozović i Lovren tokom sporne Tompsonove pesme „podizali ispruženu desnu ruku u znak nacističkog pozdrava, što čak ni sam izvođač numere nikada nije radio na koncertu“. Sporna pesma inače nije izvođena na zvaničnom dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu posle uspeha u Kataru.

Ovo nije prvi put da ruski klubovi kažnjavaju svoje igrače zbog neprikladnog ponašanja, mada jeste drastičan primer u vidu raskida ugovora. Međutim, utisak u javnosti je da je to urađeno na obostrano zadovoljstvo. Zenitu zbog sankcija i nemogućnosti nastupanja u evropskim kupovima ionako ne odgovara da nastavi da daje visoku platu hrvatskom igraču, a Lovren je u svojoj zemlji u više navrata bio kritikovan što je nastavio tamo da igra čak i posle ruske agresije na Ukrajinu.

Dejan Lovren je rođen u Zenici 1989. godine. Ime mu je dala baka Ivanka po Dejanu Savićeviću, čijim je tada igrama u Crvenoj zvezdi bila oduševljena. Karijeru je započeo u Dinamo Zagrebu, a igrao je još i za Lion, Sautempton i Liverpul, sa kojim je osvojio Ligu šampiona (2019).

Iako ga saigrači i prijatelji opisuju kao osobu povučenog karaktera, na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. kažnjen je jer se sa igračima kupao go u hotelskom bazenu.

Sa suprugom Anitom Sekulić započeo je vezu kada je imao 16 godina, a danas imaju imaju Elenu (10) i Josipa (7). Zbog supruge je preskočio igranje za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu 2016. godine pošto je saopštio selektoru da mora da ostane kući kako bi spasao brak.

Razlog za ovaj neobičan zahtev ležao je u tome što je neposredno pre EP britanski tabloid „San“ objavio fotografije Anite kako gola leži u krevetu sa njihovim prijateljem koji je po profesiji drvoseča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari