Dejan Savić: Ništa ne remeti pripreme za EP 1Foto: STARSPORT

Vaterpolo reprezentacija Srbije propustila je priliku da u direktnom sudaru sa drugoplasiranom Crnom Gorom „zacementira“ prvo mesto u grupi i overi svoj 11. plasman na finalni turnir Svetske lige u 12 izdanja ovog takmičenja posle razlaza za „đetićima“…

… jer su komšije u poslednjim sekundama regionalnog derbija u Podgorici, iz diskutabilnog peterca, slavili s tri gola (11:8), odnosno razlikom s kojom su izgubili prvi meč sa istim protivnikom (4:7).

– Utakmica je bila onakva kakvu smo očekivali, dakle s dobrim vaterpolom i ozbiljnim ritmom s obe strane. Krivo mi je što smo meč izgubili u poslednjim sekundama, jer takav epilog nije parametar našeg celokupnog izdanja, inače prošaranog usponima i padovima. Crnogorci su jurili minus iz Niša i na kraju su uspeli da ga anuliraju – ima svoju opservaciju poraza selektor Dejan Savić, koji je prema još ranije utvrđenom planu na ovo gostovanje poslao miks malobrojnih standardnih A reprezentativaca i njihovih potencijalnih naslednika u budućnosti, a vođenje ekipe prepustio svom pomoćniku Urošu Stevanoviću.

* Da biste ostali lideri i prošli u završnicu takmičenja potrebno je da Crna Gora u Bukureštu ne pobedi Rumuniju s više od pet golova razlike. Koliko je neprijatno kada zavisite od drugih?

– Naravno da bi bilo bolje da smo već obezbedili plasman na finalni turnir, ali hajde da sačekamo taj meč i vidimo da li će Crna Gora moći do rezultata koji bi nas zarotirao na tabeli. Srbija je još prva i kao takva najbliža odlučujućoj rundi.

* Šta u slučaju lošeg scenarija? Koliko bi on poremetio pripreme za Evropsko prvenstvo?

– Bilo bi nam žao ako ne bismo nastavili takmičenje, ali ispadanje iz Svetske lige ne bi ništa poremetilo pripreme za važnije nam Evropsko prvenstvo u julu. Na finalni turnir bi svakako otišli momci sa šireg spiska, jer je ranije isplanirano da kostur ekipe dobije takmičarsku poštedu posle klupske Lige šampiona. Imamo mnogo igrača u takmičenju čiji je kraj 9. juna, finalni turnir Svetske lige počinje 18. i traje do 23. istog meseca, a kako se organizuje u dalekoj Rusiji moralo bi se otići par dana ranije. Na sve to, krajem juna imamo Mediteranske igre. U takvom, zgusnutom rasporedu moraju se rasporediti snage i napraviti balans. Ako se desi da ne ode na finale Svetske lige tim predviđen za taj deo sezone dobiće priliku na Svetskom kupu u septembru. O svemu smo vodili računa kada smo pravili strategiju za Olimpijske igre 2020. i četvorogodišnji period posle Tokija – poentira tvorac svih vrhunskih rezultata naše reprezentacije u poslednjih pola decenije.

Bilans „plavih delfina“ u SL

2007. Berlin zlato

2008. Đenova zlato

2009. Podgorica bronza

2010. Niš zlato

2011. Firenca zlato

2013. Čeljabinsk zlato

2014. Dubai zlato

2015. Bergamo zlato

2016. Huizhou zlato

2017. Ruzi zlato

* U zajednici sa Crnom Gorom osvojene su titule 2005. i 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari