Kada vaterpolisti Srbije nešto obećaju, onda to i urade. Pre finala 30. Evropskog prvenstva rekli su da će „izginuti“ za zlatnu medalju i tako je bilo – snagom uma, mišića i srca dobili su veliki balkanski derbi s Crnom Gorom, revanširali joj se za poraz u takmičenju po grupama i izgubljeno finale EP 2008, vrativši posle šest godina titulu kontinentalnog šampiona u našu zemlju – 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3), pa trofejna kolekcija najtrofejnijeg kolektivnog sporta u nas od juče broji pet najsjajnijih evropskih odličja.

Srbija – Crna Gora – 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3)

BAZEN: Peter van den Hugenband. GLEDALACA: 2.000. SUDIJE: Stavridis (Grčka), Gomez (Italija). IGRAČ VIŠE: Srbija 13 (7), Crna Gora 13 (4). DVA IGRAČA VIŠE: Srbija 1 (1), Crna Gora 3 (2). PETERCI: Crna Gora 1(0).

SRBIJA: Soro (7 odbrana), Šaponjić, Gocić, Udovičić 2, Ćuk, Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović 1, S.Mitrović 2, B.Mitrović.

CRNA GORA: Radić, Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 3, M. Janović, N. Janović 1, Ivović 2, Zloković, Gojković 1, Jokić, Šćepanović.

 

Bio je to pravi vodeni rat, borba dostojna dve najbolje evropske reprezentacije u ovom trenutku. Sa svime što jedan takav sudar „titana“ podrazumeva, premnogo plivanja, ništa manje faulova, često na granici dozvoljenog, šuteva, promašaja… Baš zato su mreže mirovale celih pet minuta. Sve dok Mitrović nije načeo rivala, koji je ekspresno uzvratio preko iskusnog N. Janovića. Kako su obe ekipe skupile redove pred svojim golom, to su bile jedine promene rezultate u prvoj četvrtini, u kojoj su naši momci, kao i u narednih osam minuta, zakazali s realizacijom igrača više, jer im je na kraju izrađenih akcija falilo ili koncentracije ili sreće. Vodili su u još dva navrata „plavi delfini“ u drugoj deonici meča, ali su se „ajkulama“ isplatili jak presing u defanzivi i proboji s distance, pa su u finišu prvi put stekli pogodak prednosti (4:3).

Ispostavilo se i poslednji, pošto su izabranici selektora Udovičića do kraja držali konce u svojim rukama. U narednih 16 minuta čuvena srpska odbrana dobila je još više na homogenosti i sugurnosti, pa su lopte sve ređe stizale do, ovog puta, odličnog golmana Sora (odbranio jedan peterac i spustio rampu protivniku s dva igrača manje u ključnoj fazi četvrte četvrtine), u idealnom trenutku je podignuta efikasnost u situacijama brojčane nadmoći, a proradili su i glavni šuteri u timu. Radović je s tri vezana hica u metu sam držao Crnogorce iznad površine, ali su ih Filipović, Prlainović i, kada je najpotrebnije, najodgovorniji i najhrabriji kapiten Vanja Udovičić „potopili“.

Za novo, veliko slavlje srpskog vaterpola, koji posle ovog EP „puca“ i na tron na letnjim Olimpijskim igrama u Londonu.

Dejan Udovičić: Momci, hvala

– Momci,hvala vam na ovoj medalji i fantastičnom osećaju. Bili ste zaista najbolji, od početka do kraja. Pripada vam ovo zlato – skinuo je kapu svojoj ekipi selektor Dejan Udovičić.

Filip Filipović: Čarobna nedelja

– Čarobna nedelja za naš sport i Srbiju. Divni momenti. Sada smo dva od tri, čekamo rukometaše. Zemljaci, radujte se.

Nikola Rađen: Najlepši poklon

– Ovo mi je najlepši mogući poklon za današnji rodjendan. Bila je to velika borba, nije bilo lako dobiti tako sjajnog rivala, ali zaslužili smo prvo mesto. Jer imamo kvalitet, jer imamo srce.

Živko Gocić: Zaslužili zlato

– Zbog ovga smo došli. Prikazanim igrama od početka prvenstva pokazali smo da smo zaslužili ovo zlato. U polufinalu smo dobili svetskog šampiona, a u divovskoj borbi neverovatnu Crnu Goru.

Stefan Mitrović: Pobeda za Srbiju

– Ovo je pobeda za Srbiju. Pokazali da imamo srce i da smo prava ekipa. Hvala našim navijačima ovde na fenomenalnoj podršci. Imaju šta da slave. Verujem i narod u našoj zemlji.

Vanja Udovičić: Trijumf generacije

– Ovo je najlepši momenat za bilo koju državu. Velika pobeda Srbije, veliki trijumf našeg vaterpola i ove generacije. Sve smo pregurali, sve izdržali i zasluženo se popeli na krov Evrope.

Boban Nikić: Ispunjen san

– Srce mi je puno. Ova generacija je ispunila svoj san. Prvi smo na svetu, pobednici Svetskog kupa i Svetske lige, sada šampioni Evrope. Neopisivo sam srećan, ovo je jedan od najlepših trenutaka u mom životu.

Mađarskoj treće mesto

Bronzana medalja završila je oko vrata vaterpolista Mađarske. Olimpijski prvaci su u utakmici za treće mesto bili bolji od aktuelnog svetskog prvaka Italije – 12:9.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari