Crvena Zvezda v KK Splitfoto STARSPORT

Poigravanje sa Splitom, pa sasvim korektna partija u Istanbulu protiv Fenerbahčea na startu Evrolige kratak je rezime učinjenog košarkaša Crvene zvezde na početku takmičarske godine.

Bez petorice nosilaca igre, crveno-beli su pokazali da mogu biti vrlo kompetitivni čak i u evroligaškim okvirima, međutim ako neko za izabranike Dejana Radonjića predstavlja penicilin poslednjih sezona, onda su to košarkaši Budućnosti.

Večerašnji međusobni susret u Hali „Aleksandar NIkolić“ (21.00) za obe ekipe dolazi u nevreme.

Opterećeni kadrovskim problemima, protkanim gustim rasporedom za Zvezdu, u poslednjem meču 2. kola ABA lige, veliki regionalni takmaci imaće priliku da se uvere koliko su trenutno sposobni i pripremljeni da igraju u visokom intenzitetu.

I dok je Partizan godinama unazad tražio svoj igrački identitet u okvirima ABA lige gradila su se neka druga velika rivalstva.

Kao petostruki regionalni prvak od 2014. do danas, Zvezda je prvo bila deo trofejnih mečeva sa tadašnjom Cedevitom, a od 2017. Ljubljančani su ustupili mesto Budućnosti. P

odgoričani su 2018. uspeli da prekinu trofejni niz crveno-belih, ali su košarkaši Zvezde potom uzvratili duplom merom.

Nema nikakve sumnje da će derbi biti posebno težak i specifičan za Nikolu Ivanovića koji je letos odlučio da dres Budućnosti zameni Zvezdinim, što je izazvalo pravu buru emocija u Podgorici, ižvrljan je mural sa njegovim likom urađen ispred zgrade u kojoj je živeo.

Ivanović je pak fino prihvaćen u Beogradu, u kome je živeo i dok je nastupao za Megu, dobro se uklopio u sistem igre koji forsira Dejan Radonjić, koji ga je, uostalom, i ubedio da dođe u Zvezdu i ponovo zaigra u evroligaškoj konkurenciji.

Zvezda je i u Istanbulu nastupila bez petorice nosilaca igre, zaključno sa Maikom Cirbesom koji je inficiran virusom korona.

„Krvna slika“ delom je bolja pred večerašnji meč, ali bez izgleda da bilo ko od povređenih ili bolesnih zaigra na maksimalnom broju obrtaja.

Podgoričani imaju slične probleme; nažalost, povratak Danila Nikolića krajnje je neizvestan, i trener Aleksandar Džikić nedavno je pričao o tome da mu je desetkovana centarska linija i da ne može da računa na Džejkoba Vajlija, peticu sa evroligaškim iskustvom.

Budućnost je na startu šampionata poprilično igrački trokirala protiv FMP u Podgorici; svega 11 timskih asistencija naspram 15 izgubljenih lopti pokazatelji su da su „pantere“ dobili čisto na iskustvo letošnjih pojačanja formata Vladimira Micova, Di Džej Silija i Jagodić Kuridže, koji je u Podgoricu stigao upravo sa Malog Kalemegdana.

Džastin Kobs je ostao primarna organizaciona komponenta, a podršku bi trebalo da dobije od Silija i Petra Popovića.

Utisak je da je Budućnost nešto skromnijeg kvaliteta u šutu sa distance, odnosno na poziciji četvorke, naročito u odsustvu Danila Nikolića.

Podgoričani su poslednjih godina uspevali da se trijumfalno vrate kući posle mečeva sa Zvedom u Beogradu.

Crveno-beli su protiv Splita pokazali osnovne smernice u igri koje će želeti da tokom sezone učine krajnje produktivnim.

Čak 29 timskih asistencija, uz 13 osvojenih lopti bili su plod  agresivne odbrane na liniji dodavanja, bezbrojnih pravovremenih preuzimanja i pomaganja na strani pomoći što će pokušati da implementiraju i na večerašnjem meču.

Skromnost centarske linije, bez Maika Cirbesa, biće na posebnom testu protiv korpulentnih i iskusnih Zorana Nikolića, Barovića i Vilija Rida.

Povratak Dobrića i Davidovca

Protiv Fenerbahčea u Istanbulu prvi put su se našli u sastavu ove sezone ali Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac nisu tada ulazili u igru. Zbog značaja večerašnje utakmice, obojica bi trebalo da budu deo rotacije, dovoljno spremni i oporavljeni da odigraju barem od pet do deset minuta, u zavisnosti od toga kako će se razvijati situacija na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari