Derbijevsko bure baruta 1Čaušić i Nikolić u prisustvu Grujića Foto: STARSPORT

Poslednji večiti fudbalski derbi nije doneo ništa novo u srpskom fudbalu.

Crvena zvezda i Partizan su hteli sve a drugi put ove sezone uzeli samo (po) jedan bod, crveno-beli su ostali ušančeni na liderskom a crno-beli na trećem mestu Superlige, viđena igra je ponovo bila daleko od ozbiljnog evropskog nivoa, suđenje opet očajno, a prenaglašena nervoza i napetost sa terena još jednom su produženi zapaljivim izjavama trenera, igrača i klupskih čelnika.

Sa arbitarskom trojkom kao tradicionalnim monetama za potkurusivanje, jer su njihove nedopustivo brojne velike i male greške bile savršen povod za razmenu rafalnih optužbi za foliranje, specijalan status i bahatost mrskog komšije, odnosno idealan paravan za sopstvene kikseve i mane.

– Napravljena je atmosfera da je jedan klub stalno oštećen. A videli ste naš poništen gol. Sad će se pričati „vi ste Zvezda, vi ste ono… Nemate pravo na alibi“. I situacija kod njihovog pogotka je bila sumnjiva. Igračima nije bilo lako, već na poluvremenu smo znali da nam nije priznat regularan gol. Cela atmosfera je takva… Priča se o Zvezdi kao mezimci, ovome i onome… Ovo je jedna Tajvanska kanasta. Oštećeni smo za mnogo velike stvari kada je u pitanju jedna ovakva utakmica – pobesneo je domaćinov šef struke Vladan Milojević, a njegovo viđenje „izbrisanog“ Benovog pogotka dobilo je još u derbijevskoj noći decidiranu potvrdu iz usta nadređenog iskusnom arbitru Danilu Grujiću i njegovim pomoćnicima.

Derbijevsko bure baruta 2
Derbi Foto: STARSPORT

– Ono što je snimak pokazao jeste da je Crvenoj zvezdi poništen regularan gol. Ostale situacije, kao što je pogodak Partizana, moraju da se analiziraju, pošto se ne vidi ko je odigrao loptu pre nego što je ona došla do Nikolića. Ako je napadajući igrač igrao loptom, to je još jedan ofsajd – izjasnio se predsednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović.

Zvezdin generalni direktor Zvezdan Terzić bio je još oštriji od svog trenera, upitavši „Šta će sada reći ovi naučnici iz Partizana?.. Nadam se da će posle ovog sramnog suđenja prestati da obmanjuju narod i da izigravaju žrtve“, aludiravši na to što je Partizan uz pomoć geometara dokazivao da lopta nije

prešla gol liniju za Zvezdino izjednačenje u jesenjem remiju, dok je kapiten Vujadin Savić na tvrdnje kolega iz Humske da su bili bolji reagovao sa „Ja se sa budalama ne raspravljam“.

I na drugoj strani Topčiderskog brda se bljuvala vatra.

– U poslednjih 15-20 minuta sudija je imao čudan kriterijum i iritirao i jedne i druge. Pre gola Zvezdinog bilo je pet čistih faulova koji nam nisu dosuđeni, posle gola sve kontra. Kada je bio – onda nije, kada jeste – onda se svirao. Sa obe strane! Ne kažem da smo oštećeni, nego u tom momentu fudbal više nije postajao. Mogao je odmah da se svira kraj – bila je prva reakcija Partizanovog stratega Zorana Mirkovića, uz ogradu da pre gledanja snimka ne može da se izjasni o Zvezdinom poništenom golu, tvrdnju da je njegov tim mogao da traži penal i potonje izvinjenje za svoje burne gestikulacije i teške reči tokom susreta.

Zanimljiva je bila i konstatacija defanzivca „parnog valjka“ Nemanje R. Miletića „Ne mogu da kažem da je sudija hteo, ali kao da jeste da i mi i oni budemo zadovoljni. Trebalo bi da fudbal bude u prvom planu, a ne čarke i tuče“, dok je generalni direktor kluba Miloš Vazura komšijski replicirao sa „Kad nas oštete i kada vidimo da nije sve „čisto“, naravno da nećemo ćutati. A što se Terzića tiče, on već ima diplomu da je doktor suđenja“, istina uz priznanje „Zvezda je oštećena za gol, mi za penal“.

O fudbalu se malo pričalo, a moralo je koliko god on bio loš. Tako smo ostali uskraćeni za odgovore na mnoga laička i stručna pitanja. Poput najopštijih, a vrlo važnih – (za Zvezdu) „Kako to da osvajač četiri boda u ovosezonskoj Ligi šampiona u derbijima ne uspeva da materijalizuje drastičnu razliku u tržišnoj vrednosti dva tima?“ i (za Partizan) „Kako je snaga našeg najtrofejnijeg kluba u novijoj istoriji svedena na žestok otpor večitom rivalu?“.

Superliga – 24. kolo

Dinamo – Napredak 4:0

Voždovac – Vojvodina 1:0

Proleter – Mladost 2:0

Radnički – Radnik 4:1

Spartak – Čukarički 1:2

Crvena zvezda – Partizan 1:1

Bačka – Zemun

Mali, veliki Pavlović

Strahinja Pavlović je silom prilika otvorio svoj derbijevski „dosije“ na seniorskoj sceni i odmah zaslužio pohvale trenera, saigrača i konkurencije. Iako mu je ovo bio tek drugi superligaški meč, a dobar njegov deo je odradio s kartonom kao opterećenjem, fizički jak i vrlo smiren 17-godišnji štoper se (pre svega u prvih 45 minuta) pokazao kao dobra alternativa 12 meseci starijem a već standardnom članu zadnje linije Svetozaru Markoviću. Operacija prvog saradnika Valijentea dala mu je prostor da pokaže je li Partizanova fudbalska fabrika talenata nastavila s izbacivanjem kvalitetne defanzivne „robe“ posle dobro unovčenog Nikole Milenkovića (Fiorentina).

Policijski sindikat: Ugroženi životi policajaca

Dok su mediji lansirali različite verzije teškog uličnog sukoba pre meča, kao da je važno da li su „delije“ napale „grobare“, ovi njih ili su se obračunale frakcije Partizanovih pristalica, Policijski sindikat Srbije saopštio je da je 17 njihovih pripadnika povređeno u napadu od strane (oko) 1.000 huligana, a tim povodom privedeno 150 osoba s druge strane rova.

„Policajci nisu dobili odobrenje da intervenišu, već su tek kad su im životi postali ugroženi, na svoju ruku, intervenisali da se odbrane“, stoji između ostalog u pisanom oglašavanju PPS.

Radnički profitirao

Kao u staroj mudrosti „dok se dvoje svađaju…“, najveću korist iz subotnje nerešene bitke crveno-belih i crno-belih izvukao je niški Radnički. Em su mu njegovih 4:1 protiv Radnika za dva koraka uvećali prednost u odnosu na trećeplasirani Partizan, em je slavlje protiv Surduličana bilo sedmo u nizu, čime je pao klupski rekord u prvenstvenim pobedničkim serijama. Da sve bude lepše po tim Nenada Lalatovića, het-trik strelac Nermin Haskić se učvrstio na golgeterskoj listi Superlige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari