Dileme nije bilo: Vembanjama ruki godine sa istorijskim dostignućima 1EPA-EFE/ADAM DAVIS

Mladi košarkaš iz Francuske potvrdio sve prognoze i opravdao očekivanja kao prvi pik sa poslednjeg NBA drafta.

Ne pamti se da je jedan mladi košarkaš dobio 100% glasova prilikom izbora za rukija godine.

Viktor Vembanjama imao je toliko kvalitetnu prvu godinu u dresu San Antoino Sparsa da je osvojio sve one koji su odlučivali o vrednom i obavezujućem priznanju.

Reprezentativac Francuske dobio je svih 99 glasova, tako da su njegovi najveći takmaci Čet Holmgren iz Oklahome Siti Tandera i Brendon Miler iz Šarlot Hornetsa ostali daleko u prašini.

Da je reč o unikatnom mladom igraču pokazuju i statističke brojke.  Prvi je igrač otkako je NBA lige koji je u premijernoj sezoni postigao najmanje 1.500 poena (1.522), zabeležio 700 skokova (755), 250 asistencija (274), isto toliko blokada (254), a pritom ubacio 100 šuteva za tri poena (128)!

Momak iz mešovitog braka, kojem je otac Kenijac a majka Francuskinja prosečno je ove sezone beležio 21,4 poena, 10,6 skokova i 3,9 asistencija.

Fascinantno je i to da je po meču imao nestvarnih 3,6 „banana“ ubedljivo najviše u konkurenciji svih igrača u NBA ligi.

To je i jedan od razloga zbog kojih je u konkurenciji za najboljeg defanzivca lige ove sezone (nagrada još uvek nije dodeljena).

Vambanjama svrstao se u red klupskih velikana Tima Dankana i Dejvida Robinsona koji su takođe dobijali priznanja za rukija godine. Takođe, prvi je košarkaš iz Francuske koji je u tome uspeo.

San Antonio, rezultatski je imao lošu sezonu, s obzirom na to da je na skoru 22-60 bio među pet najlošijih ekipa na kraju regularnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari