Đoković ekspres "pregazio" i Rubljova, za novo polufinale rekordera Australijan opena 1EPA-EFE/JAMES ROSS

Rus je kvalitetniji i bolje kotirani teniser od Aleksa de Minora, ali je doživeo sudbinu Australijanca, tako što je i on u tri glatko izgubljena seta (6:1, 6:2, 6:4) sklonjen sa staze „pola čovek-pola rekord“ kolege.

Očekivano, Novak Đoković je brzo stavio do znanja rivalu da će teško do prvog grend slem polufinalia u karijeri, jer nije imao sreće da se nameri na nekog takmaca svoje klase.

I da će on sam gledati da što pre i na što jednostavniji način dođe do svog 44. Top takvog plasmana, što je za smo dve „crte“ slabiji učinak od rekorda penzonisanog Rodžera Federera.

Dupla servis greška na startu uvodnog gema bila je samo statistička greška u sjajnim brojkama iza toga, poštoo je 35-godišnji Beograđanin sa prebivalištem u Monte Karlu nametnuo ritam.

Mada i je u ovaj meč ušao sa bolnom zadnjom ložom leve noge, na zagrevanju imao problema sa podlakticom i teže disao već na prvi gem servis deceniju mlađeg izazivača stvorio je brejk priliku.

Tu nije iskoristio, ali jeste sledeću, pa je sa 3:1 poslao jasnu poruku šestom reketu sveta iz Moskve, inače svom prvom pratiocu na ATP listi. Usput savlađujući prepreke opasne za njegovu koncetraciju.

Na mahove se ljudima iz svog boksa žalio na neke detalje iz svoje igre, sudiji je skrenuo pažnju na uporno, nedozvoljeno i neprimereno dobacivanje pojedinaca iz publike, a izluđivao ga je i jak vetar.

Međutim, sve to nije pomoglo Rubljovu – Đoković ga je još jednom brejknuo (5:1), a onda rutinski dokusurio za vođstvo u setovima. Posle samo 39 minuta igre, kao da je sa druge strane mreže kvalifikant.

Uloge se nisu menjale ni u drugom delu četvrtog susreta ova dva „reketaša“. Favorit se bolje kretao, servirao, riternirao, preciznije izvodio voleje, forhende, bekhende… Dok je autsajder tonuo u frustraciju.

Mada je mladi Rus pružio nešto jači otpor ili malo češće koristio mestimične kikseve vlasnika 21. grend slem krune, osvojio jedan gem više i devet minuta, zadnjeg gema, odlagao minus dva u setovima.

Opet ga je Đoković na vreme brejknuo (3:1), a onda majstorski „vozio“ u svom smeru. Igrajući „bezgrešan tenis“, kako je još jednu maestralnu partiju Srbina na AO 2023 nazvala bivša teniserka Barbara Šet.

Dok se u svojstvu TV voditeljke oglašavala iz pune „Rod Lejver arene“. Devetorstruki šampion turnira u Melburnu nastavio je da opravdava njene reči i u trećem setu. Čim je brejkom za 1:0 požurio ka pobedi.

U svemu što je radio do kraja susreta videlo se koliko mu je stalo da uzme jubilarnu 10. titulu Australijan opena i već na Petom kontinentu izjednači GS rekord Rafaela Nadala od 22. trofeja teška 2.000 bodova.

Odnosno primakne se liderskoj poziciji u svetskom singl poretku, za šta mu je potrebno da 29. januara potvrdi status teniskog vladara Melburna. Pod uslovom da u međuvremenu „reši“ i Amerikanca Tomija Pola.

Teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste nije nikada igrao protiv 35. reketa sveta, ali to je nebitan podatak u odnosu na činjenicu da je u vrhunskoj formi i da mu je leva noga u sve boljem stanju.

Andrej Rubljov je bio potencijalno teža prepreka, pa mu je Novak Đoković „ostavio“ svega sedam gemova. U samo dva sata i četiri minuta „reketanja“ za 10. polufinale našeg asa istorijskog formata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari