Novak Djokovic i Nikola JokicFoto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U intervalu od neke dve nedelje, jedan Srbin proglašen za najboljeg sportistu na svetu, a drugi za najkorisnijeg košarkaša u najkvalitetnijoj ligi na planeti.

Država smo koja u mnogim društvenim, privrednim i pravnim segmentima kaska za većim delom civilizovanog sveta, ali se u jednom ističemo u meri da se jedino Amerikanci mogu meriti sa nama.

Naime, nakon što je Nikola Jokić po treći put imenovan za MVP NBA lige, Srbija se može podičiti time da trenutno ima najboljeg sportistu i najkvalitetnijeg košarkaša na svetu.

U razmaku od nekih petnaestak dana, Novak Đoković po peti put dobio je najprestižnije priznanje „Laureus“ za najboljeg sportistu na svetu u jednoj kalendarskoj godini, a Nikola Jokić MVP nagradu za najkorisnijeg košarkaša u regularnom delu takmičarske 2023/24.

Gledano iz vizure da je NBA liga najkvalitetnije košarkaško takmičenje na svetu, samim tim nagrada za najkorisnijeg igrača u takvoj konkurenciji u ravni je sa priznanjem za najboljeg košarkaša na svetu.

Ovakav dublet toliko je raritetan, iako se u prvi mah možda čini suprotno, da se ista situacija ponovila samo još dva puta u istoriji – 2000. i 2001. U oba slučaja reč je bilo o Amerikancima.

Najkvalitetniji golfer svih vremena Tajger Vuds tih godina biran je za najboljeg sportistu na svetu, dok su MVP nagrade u NBA ligi dobijali njegovi zemljaci Alen Ajverson iz Filadelfije, odnosno Tim Dankan iz San Antonija.

Dvadeset i tri godine kasnije, svet je dobio dvojicu Srba najboljih u navedenim parametrima čiji su uspesi još veći, ako se porede ekonomski, sportski i društveni aspekti dveju zemalja.

Ono što je podjednako važno, Đoković i Jokić  izuzetno se poštuju i podržavaju jedan drugog u javnim nastupima.

Kada je Đoković početkom marta boravio u Americi, tačnije Kaliforniji, iskoristio je priliku da pogleda jedan meč Denvera i susretne se sa Nikolom Jokićem.

Kamere su zabeležile njihov susret, zagrljaje i razmene utisaka kako tokom, tako i posle utakmice.

– On je veliki, jedan od najboljih sportista koje imamo u istoriji našeg sporta. Ono što radi poslednjih godina je neverovatno, ne samo za srpsku, već i evropski košarku. Volim ga, volim ga kao osobu – poručio je tada Đoković.

Hvalospeve na račun najboljeg tenisera svih vremena imao je i Nikola Jokić.

– On je ambasador Srbije, pravi uzor deci, momak na koga se treba ugledati. Želim da budem kao on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari