Đoković ipak odustao od nastupa na turniru u Pekingu 1Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Najbolji srpski teniser Novak Đoković preskočiće turnir u Pekingu. Iako gotovo svake godine igra kompletnu turneju po Kini, ovoga puta se odlučio da ne nastupi na turniru iz serije 500, iako je u Pekingu čak šest puta trijumfovao.

Đoković je rešio da učestvuje, kako je i planirao, samo na mastersu u Šangaju, koji startuje 7. oktobra, a da se do tada priprema u Beogradu. Mogućnost da ipak putuje u Peking pojavila se naknadno, kada je i branilac titule Rafael Nadal odustao od nastupa zbog problema sa kolenom, ali je Đoković doneo odluku da ne juri prvo mesto na ATP listi po svaku cenu.

Osvajač Vimbldona i US Opena ove godine posle nastupa na Lejver kupu rekao je da će odluku o odlasku u Kinu doneti veoma brzo, ali je ipak ostao pri prvobitnom rasporedu. On bi nastupom u Pekingu, a potom i i na mastersu u Šangaju, dobio priliku da zaradi nove bodove, budući da je prošle godine propustio ta dva turnira i ne brani ništa, a eventualnim osvajanjem titula i da preuzme prvo mesto na ATP listi od Rafaela Nadala. Nije se odlučio na taj korak, jer bi to značilo da u 12 dana treba da odigra 10 mečeva, što bi bilo previše naporno.

Nadal će odustajanjem od nastupa u Kini izgubiti 1.100 bodova, (u Pekingu prošle godine osvojio titulu – 500 ATP bodova, a u Šangaju igrao polufinale – 600 bodova), ali se Đoković opredelio za manje rizičan kalendar, vodeći prvenstveno računa o svom zdravlju.

U Pekingu, na turniru koji startuje 1. oktobra, u odsustvu Nadala i Đokovića, nastupiće trojica igrača iz top 10 – Huan Martin del Potro, Aleksandar Zverev i Grigor Dimitrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari