Đoković izgubio masters titulu u Šangaju, verovatno i prvo mesto na ATP listi 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Novak Đoković je izgubio još jednu titulu posle osvajanja Vimbldona.

Sredinom jula, lider u svetskom poretku tenisera peti put u karijeri je podigao šampionski trofej na grend slemu u Londonu, a onda polovinom avgusta doživeo poraz od Rusa Danila Medvedeva na branjenom mastersu u Sinsinatiju, pa početkom septembra, zbog povrede ramena predao meč Švajcarcu Stenu Vavrinki i već u osmini finala ostao bez krune na US openu, da bi ovog petka, suprotno svim prognozama, sišao i sa trona na mastersu u Šangaju. S njega ga je skinuo Grk Stefanos Cicipas, posle tih 2:1 (3:6, 7:5, 6:3) u vođstvu u međusobnim duelima sa prvim reketom sveta, jer ga je pobedio i prošle sezone u 1/8 finala mastersa u Kanadi – 2:1.

Ko je odgledao prvi set poslednjeg meča 32-godišnjeg Srbina i 11 godina mlađeg Atinjanina sigurno je morao dva puta da proveri tačnost vesti o Novakovom ispadanju, jer je njegov protivnik u tom periodu bio u senci vlasnika 16 grend slem titula. A, onda kao da je na teren izašao neki novi Cicipas. Sedmi igrač sveta je „zategao“ servis, s Đoković do te mere pogoršao prijem istog da je meč završio sa svega 17 odsto osvojenog poena na protivnikov prvi udarac. Posle brejka u 12. gemu drugog seta, Stefanos je preuzeo kontrolu nad događajima, toliko da se do kraja samo on pitao za ishod derbija ove faze mastersa na Dalekom istoku.

– Presrećan sam, ovo je jedna od najlepših pobeda u mom životu, ovako nešto se sanja! A povrh svega plasirao sam se za London, ne mogu da opišem kako se osećam – imao je čemu da se raduje učesnik zaključnog turnira u sezoni, jer se osvajač tri ATP titule pridružio sedmorici kolega na takmičenju sledećeg meseca.

Smrknuti Novak nije hteo da se vadi na probleme sa laktom i ramenom, šta više otkrio je novinarima da nije osetio bol ili bilo kakve neprijatnosti tokom iscrpljujuće borbe sa jednim od pripadnika novog teniskog talasa.

– Nisam bio dovoljno oštar! Kako je vreme odmicalo tako mi je energija padala, a samim tim i intenzitet i snaga udaraca. Ali svaka čast Cicipasu, momak je odigrao odlično i zaslužio trijumf. Dečko će biti svetski broj 1, u to nema sumnje – uverava verovatno uskoro drugi reket sveta.

Đoković je ovim porazom praktično prepustio prvo mesto na ATP listi svom večitom rivalu Rafaelu Nadalu, posle mastersa u Parizu (28. 10 – 3.11). On je u Šangaj stigao sa 1.140 poena više od Španca, ali kada mu se izbriše 1.000 poena za titulu iz 2018, odnosno doda 180 za četvrtfinale ostaje samo na + 320. Što će gotovo izvesno biti nedovoljno da i ovu godinu završi kao najbolje rangirani, jer u Parizu i Londonu brani dva (izgubljena) finala, tj. ukupno 1.600 poena, pa može dopisati tek 900 dodatnih bodova, a njegov prvi pratilac ni u jednom gradu ne brani nijedan bod. Jedino da se Nadal ne pojavi na pomenutim turnirima, pa da našem asu svi nastave da gledaju u leđa. Što se često dešavalo u prošlosti, jer ga Pariz nije video 2010, 2011, 2012, 2014, 2015. i 2018, a deo završnog turnira u Londonu nije bio 2012, 2014, 2016. i 2018. godine. Međutim, teško je poverovati da neće iskoristiti zicer šansu da petu sezonu u karijeri završi iznad ostalih.

Silni Medvedev i Zverev

Cicipas će se za finale boriti sa fantastičnim Danilom Medvedevim, jer je Rus u dva seta (6:3, 7:6) savladao 12. sa ATP liste Italijana Fabia Fonjinija. Trenutno četvrti reket sveta je prosto „eksplodirao“ u ove sezone, pa je između ostalog upisao prvo grend slem finale u karijeri (US open) i stigao do premijerne masters titule (u Sinsinatiju). Sjajna forma poslednjih nekoliko meseci je samo jedna od statističkih prednosti 24-godišnjeg Moskovljanina u odnosu na Cicipasa, a važniji podatak je da su mu pripala sva četiri dosadašnja duela sa Grkom. Istina, nikada jednostavno i brzo. Aleksandar Zverev je iznenadio Rodžera Federera 2:1 (6:3, 6:7, 6:3) i u polufinalu će se sastati sa pobednikom meča Beretini – Tim.

Broj 1 na kraju sezone

Đoković

2011. godina

2012. godina

2014. godina

2015. godina

2018. godina

Nadal

2008. godina

2010. godina

2013. godina

2017. godina

* Najtrofejni teniser sveta Rodžer Federer ima pet kakvih sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari