Đoković na Vimbldonu bez turnira na travi 1EPA-EFE/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY

Novak Đoković, koji od ponedeljka više neće biti prvi na ATP listi, neće igrati nijedan pripremni turnir pred Vimbldon, treći Grend slem u sezoni.

Na terenima Ol-Ingland klaba, nastupiće bez da pre toga odigra ijedan turnir na travi, što je učinio i prošle sezone, iako je tada na Majorki igrao u dubl konkurenciji u paru sa Karlosom Gomesom Ererom, kada su stigli do finala.

Novak brani titulu u Londonu, prošle godine je u meču za trofej trijumfovao protiv Matea Beretinija. I biće prvi nosilac iako neće biti prvi na ATP listi, zato što Vimbldon tradicionalno na svoj specifičan način određuje redosled nosilaca. Đoković je titulu u Londonu osvajao šest puta – 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine, a postoji ipak mala mogućnost da se u posldnjem trenutku predomisli i dobije “vajld kart” na nekom od tradicionalnih predvimbldonskih turnira.

Ovogodišnji turnir traje od 27. juna do 10. jula i ukupni nagradni fond biće 40.350.000 funti i to će biti prvi put u istoriji ovog turnira da je probijena granica od 40 miliona. Pre pandemije nagradni fond je bio oko 38 miliona. Šampioni u singlu će dobiti po dva miliona funti, prošlogodišnja pobednica Ešli Barti u međuvremenu je odlučila da se penzioniše.

Za razliku od novca, ove godine neće biti ATP bodova za tenisere što je reakcija na odluku organizatora da suspenduju ruske i beloruske predstavnike, dok će kod teniserki biti dodeljena polovina od ranije predviđenih bodova.

Federer: Ništa do Lejver kupa

Teniska javnost je uoći Vimbldona još jednom bila znatiželjna da li postoji mogućnost da se Rodžer Federer ipak pojavi na njemu omiljenom turniru, ali je Švajcarac izjavom još jednom razočarao svoje navijače.

„Znao sam da je oporavak od operacije kolena dug proces. Operacija je bila neophodna. Nisam mogao da igram posle Vimbldona. Nadam se da ću biti spreman da se vratim na Lejver kupu u septembru“, rekao je Federer.

Poslednji meč pre operacije Federer je odigrao baš na Vimbldonu prošle godine, kada je u četvrtfinalu eliminisan od strane Huberta Hurkača. Ako mu koleno to dozvoli, Rodžer koji ima 40 godina igraće verovatno samo nekoliko turnira u sezoni.

„Neću igrati na 20 turnira godišnje, program će biti redukovan. Znam da bi moja deca volela da idemo na neka mesta u svetu, poput Majamija ili Londona“, rekao je Federer koji je osvajač 20 Grend slem titula, a trenutno je 50. na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari