Đoković najbolji od trojice jednakih 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Možete da ne simpatišete forhend, servis, drop šot, bekhend… imidž, stavove, ponašanje, izbore… Novaka Đokovića, ali samo neuk, lud ili zlonameran čovek može da mu ospori da je od 11. jula 2021. godine i definitivno najbolji teniser sveta svih vremena.

Crno na belo! I da je kao takav teško dostižan svojim večitim rivalima Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, a kamoli momcima što izmaštavaju teniske visine Srbina, Švajcarca i Španca – od poslednjeg Otvorenog prvenstva Velike Britanije izjednačenih u broju osvojenih grend slem titula (20).

Jer, dominacija Beograđanina rođenog 22. maja 1987. godine ne ogleda se “samo” u broju održanih šampionskih govora na Vimbldonu (6), Australijen openu (9), Rolan Garosu (2) i US openu (3); na putu ka Olimpu “belog sporta” i sportskim enciklopedijama toliko puta je probio razne granice i postavio nove standarde da će se njegova karijera dugo prepričavati.

Verovatno i izučavati, zbog svih preskočenih prepreka i načina izlaženja na kraj sa spoljnim ograničenjima, intimnim borbama, tuđim pritiscima i osporavanjima… i, naravno, sa ostatkom “svetog trojstva” Open ere.

Mnogi nisu ostali ravnodušni na ekstreman talenat i jednako snažnu ambiciju momka sa Balkana još kada je počinjao da krči svoj put ka istoriji, ali samo retki su umeli da predvide, hteli ili smeli javno priznaju da je u januaru 2008. godine, na Australijen openu, počelo rađanje teniske zvezde bez presedana.

– Francuska ima Napoleona, a Srbija ima Đokovića. Po svim parametrima boljeg i od najboljih teniskih velikana. O Novakovoj igri, dostignućima i ličnosti moglo bi danima da se priča, a ako bi analiza i opis njegove karijere morali da se slože u tri reči onda bi to bile: motivacija, ambicija i disciplina. Jeste rad važna kompomenta, ništa bez treniranja, ponavljanja, nadgradnje… ali, sve to nije dovoljno ako se nema talenat. A takav kakav on ima retko se rađa. Kao što fudbaler ne može da nauči dribling tako imaš ili nemaš osećaj za lopticu. Mentalna snaga je nešto u čemu, takođe, malo ko može da mu parira. Kako se on nosi sa najtežim trenucima i nalazi izlaz kada ga svi već vide na nogama… to je jedno čudo neviđeno – priča za Danas jedan od naših najcenjenijih teniskih stručnjaka i Novakov veliki poštovalac Radmilo Armenulić.

Selektor srpske Dejvis kup reprezentacije eks Jugoslavije, sa najdužim stažom na tom mestu, ostaje pri ranijoj tvrdnji da će njegov ljubimac “osvojiti najmanje 24 grend slem titule”, jer nema dostojnog takmaca. Ni sada ni u skorijoj budućnosti.

– On tako voli tenis i još toliko želi da napravi u njemu da će igrati sve dok ga telo bude slušalo. O svemu vodi računa sa svojim timom: telu, umu, najsitnijem detalju u igri, rasporedu turnira… Zato će još dugo da traje i drži šampionski nivo. Federer će uskoro u penziju, Nadal već neko vreme nije onaj stari, mlađarija samo bljesne i ostane na tome… Ne vidim nikoga ko bi mogao ugrozi Đokovićevu dominaciju – kategoričan je naš sagovornik.

Svetski priznat teniski učitelj Nikola Pilić strljivo je čekao dan kada će sa ponosom svog bivšeg učenika nazvati najboljim svih vremena.

Odavno ga je video na tronu, međutim nije mu u svojim izjavama medijima hteo staviti “krunu” sve dok Novak ne izjednači Nadalov i Federerov rekord u broju grend slem “recki” i tako izbije poslednji argument pristalicama pomenutog tandema u “računjanju” poretka u čuvenom trouglu.

– Neizvodljivo je u jednoj rečenici objasniti fenomen Novaka Đokovića, jer ga nije jedna komponenta dovela do samog vrha. Ne znam još nikoga kome je bog toliko dao. Motorika, kordinacija, lucidnost, neponavljanje grešaka, ambicija, fokus… U isto vreme sam radio sa njim i Letoncem Gulbisom, ovom drugom je stalno nešto odvlačilo pažnju, a mali Nole je svakog trenutka bio sto odsto posvećen i upijao sve što bih mu rekao ili pokazao. Imaju i Federer i Nadal puno toga, ali je njegov IQ još viši. Neverovatan sklop svega i svačega u jednoj osobi. Zbog toga ne mogu ni zamisliti da ga neko stigne i prestigne… Posle njega da se pojavi još neko ko će, zbirno, sedam godina vladati svetom?! Kao kada biste dobrom operskom pevaču rekli “hajde, pevaj kao Pavaroti”. Bi on… ima želju, sličnu boju glasa, možda i finu tehniku, međutim jedan je Lućano – objašnjava za Danas jedan od ljudi koji su imali posebnu ulogu u nastanku šampiona planetarnog formata.

– Nema veze to što je iz male zemlje, da je to presudno onda bi Kina, sa milijardu i 400 miliona stanovnika imala svoje tenisere na mestima od 1. do 1001. Mi sa ovog podneblja, Hrvati i Srbi, imamo talenta za sportove sa loptom… A, Novak ga je doveo do najvećih visina.

Dokumentacija za GOAT zvanje

* isti broj titula kao Nadal i Federer (20)

* najviše nedelja na vrhu ATP liste (329)

* najviše ATP poena u sezoni (16.785)

* najviše masters titula ikada, kao i Nadal (36)

* jedini uzeo svih devet Masters trofeja

* samo on je makar dvaput osvojio sve GS

* osvojio pet završnih Mastersa (Federer ima 6)

* bolji međusobni skor od Nadala i Federera

* najbolji procenat pobeda protiv TOP 10 igrača (69%)

Pilić: Ambicija mu je usađena

Sada sve zavisi od samog Đokovića, kaže naš sagovornik. I koliko će još grend slem titula skupiti i koliko će trajati na terenu.

– Bio sam u tom trenutku među Top 50 tenisera i imao 37, 38 godina kada me je jedan vaš kolega pitao kada ću prestati da igram. “Što vi ne prestanete da pišete?”, uzvratio sam mu pitanjem… I nisam dobio odgovor. Tako će i Novak sam osetiti momenat kada će sebi, pa drugima, reći “dosta je bilo”. Do tada može još puno toga da napravi. Njemu je ambicija usađena, kao automobilu motor, ali je neophodno da ostane zdrav. To je uslov svih uslova. Ako je on ispunjen onda je sve moguće. Pa, čak i tada moraju stvari da se poslože. Od turnira do turnira. Jedan loš dan i nema te… – zaključuje Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari