Đoković: Najbolji trening je meč 1Foto: Fonet/Ap

Pobedom u drugom kolu Mastersa u Rimu protiv Gruzina Nikoloza Basilašvilija Novak Đoković je najavio da je na dobrom putu da ostvari svoj plan i da do Rolan Garosa bude u top formi.

– Napredujem, ali znam da mi je potrebno još mnogo da bih se vratio na najviši nivo. Ovo je prelazni period koji moram da prihvatim. Moram dati sve od sebe u svakom meču koji igram, ali i na svakom treningu. Samo na taj način ću se osećati prijatnije tokom mečeva – rekao je Đoković.

Najbolji srpski teniser je svestan činjenice da je pred njim naporan rad i dug put do povratka u sam vrh svetskog tenisa.

– Naravno da su mečevi i treninzi drugačiji sa psihičke tačke gledišta, pa je važno kombinovati ih. Ali istina je i da nema boljeg treninga od meča. Želim da idem korak po korak, nadam se pobedama u što je više mečeva moguće. Želim da se vratim na vrh, ali znam da se to neće dogoditi odmah – svestan je Đoković. Naš teniser je prokomentarisao i uslove u kojima se teniseri razvijaju u svojoj karijeri. Za razliku od njega, koji je sam plaćao svoje trenere dok je odrastao, mnogi mladi teniseri iz drugih zemalja imaju podršku svojih Saveza koji im plaćaju stručnjake.

– To je velika prednost, mnogi igrači imaju podrške Saveza koji su vrlo moćni u pojedinim zemljama, posebno u onim koje su domaćini Slemova. Često te zemlje potpisuju ugovore sa svojim igračima na početku njihovih karijera. U siromašnijim Savezima je drugačije, kao što je bilo i u mom slučaju. Nije mi bilo lako, posebno mojim roditeljima koji su plaćali trenere iz svog džepa. Da bi igrao tenis na visokom profesionalnom nivou potrebno je mnogo novca, možda više nego u bilo kom drugom sportu. U Italiji Savez pomaže talentovanim teniserima od malih nogu. Nisu svi te sreće, pa moraš da stegneš zube i boriš se sam. Mnogi su odustali, jer nisu verovali da mogu da dostignu najviši nivo. Svaki sport postavlja mnoge prepreke, ali tenis možda najviše, jer je individualni. Ako nemaš neki vid pomoći ili sponzore veoma je teško – tvrdi Đoković.

Naš najbolji teniser je sinoć u trećem kolu Mastersa u Rimu igrao protiv Španca Alberta Ramosa-Vinolasa koji je bio bolji od DŽona Iznera, osmog nosioca na ovom turniru. Đoković i Ramos su se do sada sastajali pet puta, a naš igrač je svaki meč rešio u svoju korist, a da pritom nije izgubio nijedan set. Prošle godine Đoković je u Rimu stigao do finala i sada brani tih 600 bodova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari