Đoković oborio rekord po broju sedmica provedenih na prvom mestu 1Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 311. sedmicu na prvom mestu ATP liste čime je oborio rekord Švajcarca Rodžera Federera po broju nedelja provedenih u vrhu svetskog tenisa.

Rodžer Federer će se sigurno pokloniti pred Đokovićem koji je upravo oborio rekord koji je prethodno bio u vlasništvu švajcarskog velikana. Istovremeno, Novak je objavio raspored turnira na kojima će se pojaviti do Rolan Garosa, a bazu pred odlazak u Majami imaće upravo u Beogradu.

Masters na Floridi, koji je pritom osvajao čak šest puta, počeće 24. marta i biće njegov poslednji turnir pred prelazak na šljaku na kojoj će se pripremati za drugi grend slem u sezoni – Rolan Garos.

Đokovićev nastup u Majamiju bio je upitan samo zbog njegove povrede koju je zadobio u Melburnu. Na svu sreću, proces oporavka traje po planu, tako da je popularni Nole zadržao prvi ovosezonski turnir iz serije Masters u svom kalendaru (Indijan Vels prethodno otkazan). Nakon Floride, Novak ima u planu da odigra prvi turnir iz Master serije na šljaci – Monte Karlo u mestu u kojem ima prebivalište od 11. do 18. aprila.

Srbin je u Monte Karlu osvojio dve titule. Kneževinu Monako napustiće kako bi se pojavio na ponovo uspostavljenom Srbija openu koji je licencu preuzeo od turnira u Budimpešti.

Novak će tako pružiti podršku najmlađem bratu Đorđu koji će biti jedan od organizatora turnira iz serije 250 koji se u prestonici Srbije nije igrao dugih devet godina.

U svetlu Novakovog poslednjeg osvajanja Australijan opena, devetog po redu, odnosno 18. grend slem titule na osnovu koje se Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu približio na dva koraka na večitoj listi, švajcarski teniser dao je zanimljivu izjavu u kojoj je, kao retko kada, pohvalno govorio o Đokoviću.

– Zaista uživam da igram protiv njega. Stvarno osećam da uvek izvlačimo najbolje jedan iz drugog. Imamo različite stilove, pa pobednik uglavnom zavisi od toga kako je ko raspoložen tog dana, na kojoj podlozi igramo, kakvi su nam bili mečevi pre toga, kakav je bio poslednji meč protiv njega… Protiv najboljih morate da igrate najbolje što možete, u protivnom vam prosto neće biti dovoljno. Pogotovo protiv Novaka, koji može da dovede sebe u takvo stanje da ne promašuje, da se dobro brani, da igra jako agresivno, a ima i dobru ravnotežu i zato je jedan od najboljih tenisera svih vremena. Uvek mi je zadovoljstvo da igram protiv njega, on je jedan od igrača koji su me učinili boljim teniserom. Velika je stvar što imamo Đokovića u našem sportu – iskreno je delovao Federer.

Rodžer Federer se do danas nalazio 310 nedelja na prvom mestu mestu ATP liste, od kojih je bio 237 neprekidno.

Na trećem mestu u istoriji je trenutno Pit Sampras sa 286 sedmica provedenih na tronu, a potom sledi Ivan Lendl sa 270 nedelja.

Dve nedelje manje „šampion sveta“ u tenisu bio je Džimi Konors i sa tolikim brojem nalazi se na petoj poziciji u istoriji ATP.

Slede Rafael Nadal sa 209 sedmica, Džon Mekinro sa 170, Bjorn Borg sa 109, Andre Agasi sa 101 i Lejton Hjuit sa 80.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari