Đoković predao krunu Nadalu 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Dileme više nema – Rafael Nadal završava ovu takmičarsku godinu kao najbolji teniser sveta.

Novak Đoković je porazom od Rodžera Federera – 0:2 (4:6, 3:6) u Grupi Bjorn Berg završnog turnira u Londonu sada i zvanično predao krunu Špancu koji se još ranije popeo na prvo mesto ATP liste.

Početak prvog seta je obećavao, ali je kraj bio razočaravajući. Novak je set otvorio servis vinerom, zatim poveo 40:15 i potom dobio prvi gem. Međutim, usledio je brz odgovor Federera za izjednačenje (1:1), a zatim i brejk za vođstvo (1:2). Ovaj brejk se ispostavio ključnim za prvi set pošto je Švajcarac do kraja rutinski održavao prednost ne ispuštajući poene na svoj servis. U poslednjem gemu Federer je bez greške odservirao za 40:0, a zatim iskoristio prvu set loptu.

Mučio se bivši broj jedan i na startu drugog seta u kome je morao da spasava dve brejk lopte na svoj servis. Imao je Đoković pri 2:1 šansu da napravi svoj prvi brejk, ali ju je ispustio, što se ispostavilo kao kobnim za drugi set. Federer je izjednačio na 2:2, a potom je on uspeo da napravi brejk (2:3). Nije toliko u tim trenucima bio problem što je Švajcarac stigao do novog brejka, već što je Novak na svoj servis bio potpuno bespomoćan, dajući protivniku lako prednost 0:40. U tim trenucima je bilo jasno da je u suštini sve gotovo, a da je jedino pitanje koji će biti konačni rezultat drugog seta (3:6).

Iako su mnogi verovatno razočarani time što je Đoković ispustio iznenadnu šansu da se na kraju godine ipak vrati na mesto broj jedan, mora se konstatovati da ova sezona ipak nije bila loša za srpskog tenisera. Očigledno je bilo da je Đoković formu tempirao za sredinu sezone i odbranu Vimbldona, a godina u kojoj su osvojena dva grend slema (trijumfovao i na Australijan openu) nikako ne može biti okarakterisana kao slaba. Novak će sledeće godine imati prednost što neće braniti mnogo poena na završnom turniru, pa tako nije nerealno da je ovo prepuštanje trona samo trenutno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari