Đoković preko Kudle u osmini finala Vimbldona 1Foto: FoNet/AP

Posle golobradog Britanca Džeka Drejpera (3:1) i preiskusnog Južnoafrikanca Kevina Andersona (3:0), branilac tiule sa poslednjeg izdanja Otvorenog teniskog prvenstva Velike Britanije, vodeći reket sveta Novak Đoković, sa ovogodišnjeg Vimbldona „ispisao“ je i dovoljno zrelog Amerikanca Denisa Kudlu – 3:0 (6:4, 6:3, 7:6 (9:7)).

I pridružio se Kristijanu Garinu u osmini finala, pošto je Čileanac malo pre njega završio posao protiv Pedra Martinesa i (sa)čekao drugi duel sa Srbinom, od koga je dobio lekciju na ATP kupu 2020 (6:3, 6:3).

Zbog izmeštanja sa centralnog terena, Đoković se načekao na svoj treći meč na londonskoj travi ove sezone, a kada je posle više pomeranja konačno počeo, bez problema je osvojio prvi gem na njegov servis.

Drugi, takođe, ali u međuvremenu na sebe nije dao ni 28-godišnji Ukrajinac pod zastavim SAD, šta više na isti način mu je odgovorio i za 2:2. Bez rezultatskog opterećenja, ali naoštren da se pokaže u što boljem svetlu protiv čoveka čija je karijera inspiracija mlađariji širom sveta, Kudla je produžio dobro da servira i riternira, pa je još jednom anulirao minus – 3:3.

Onda opet došao u situaciju da juri razliku, pa odmah iza toga odbranio startnu prednost u udaranju loptice (4:4), dobro promišljenim izborom taktike ne dajući protivniku priliku da ga napadne.

Međutim, vlasnik 19 grend slem trofeja ne bi bio to što jeste da nije miran i strpljiv u „lomljenju kičme“ rivalima. Baš kada je to bilo potrebno, „brejknuo“ je Kudlu i stavio tačku na uvodni deo susreta.

Drugi set je bio manje tvrd i daleko uzbudljiviji. Ponovo je Novak poveo sa 1:0, ali je već u sledećem gemu pokupio servis poene Denisu za brz dvokorak ka sledećoj rundi. Ne očekujući da će mu ovaj, kao da se ništa nije desilo, na dominantan način vratiti brejkom – 2:1.

I naredni gem je bio takav, samo što su se uloge zamenile, pa je jedan od najvećih sinova „belog sporta“ svih vremena novim brejkom podsetio ko je gazda na terenu.

„Mini pobeda“ je dobila potvrdu (4:1), ali je Kudla usporio već viđeni poraz (4:2), primorao takmaca da spašava brejk loptu u sledećem gemu i oduzeo mu dve set lopte na svoj servis (5:3), da bi tada stao. Tačnije, Đoković ga ukopao majstorskim servisima za produbljivanje „glavne“ distance.

Činilo se da je to početak kraja Amerikanca kada su se stvari okrenule naglavačke. Novakova „žrtva“ sa Vimbldona i US opena 2019. godine, toliko se razgoropadio, a Srbin počeo da biva prebrz, neprecizan ili prekratak da je Golijat proćerdao dva gema na svoj servis, a David poveo sa šokantnih 0:3.

Na talasu mudrih procena i sigurne igre stigao je i do 1:4. Tu se Đoković trgao i karakterističnim „ubilačkim“ pogledom najavio kambek. Vezao je lični i tuđ gem (3:4), pa izjednačio.

Usledila su dva rezultatska egala (5:5, 6:6) i taj-brejk završnica, Kudlin furiozan start (0:3), šampionski revanš Đokovića i dramatična klackalica do konačnog slavlja starog mahera za doigravanje.

Sledeći Novakov izazivač ima bolju ATP poziciju od svih prethodnika, a 25 leta star 20. reket osim toga može da se pohvali sa pet profesionalnih titula.

Đoković: Odustajanje nije opcija

Đoković sve, pa i izveštače iz Londona, fascinira svojim povratcima iz „mrtvih“, kao u regularnom delu i taj-brejku trećeg seta.

– Odustajanje nije opcija, uvek se trudim da dam maksimum, posebno kada se igra na jednom od najvećih turnira na svetu. Od malih nogu sam maštao da osvojim Vimbldon… Ni neuspeh nije opcija ni za mene ni za moju porodicu. Uvek smo morali način da preživimo, to je ojačalo moj karakter. Drugi deo je odrastanje na planini, sa vukovima, uopšte se ne šalim – izjavio je na konferenciji za novinare Novak, na kojoj je još jednom potvrdio učešće na Olimpijskim igrama i pohvalio poraženog Kudlu.

– Moram da oddam zasluge Denisu, igrao je veoma dobro, posebno u trećem setu. Sjajan je momak i na terenu i van njega, dobro se slažemo i želim mu sve najbolje.

 

Nervoza na sve strane

Srpski teniser važi za nekoga ko teži miru i balansu u životu, ali, kao neko ko je balkanskog temperamenta, povremeno i on „prokliza“, pa je juče deo nervoze prelio na saradnike u boksu, a žestoko je opsovao i u pravcu nekog nepristojnog gledaoca na tribinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari