Đoković: Prija uloga favorita 1Novak Đoković foto (BETAPHOTO/TENISKI SAVEZ SRBIJE/Neda Miletić/DS)

Muška teniska reprezentacija Srbije sutra kreće u pohod na drugu titulu nezvaničnog prvaka sveta, posle one iz 2010. godine, a prvi rival na turniru u Insbruku biće domaća selekcija Austrije.

Srbija ima ulogu favorita, jer će je, kao i u sutrašnjem duelu sa Nemačkom, predvoditi prvi reket sveta Novak Đoković, dok prvi rival nema oslonac u svom najbolje rangiranom igraču Dominiku Timu, a drugi je ostao bez najveće zvezde Aleksandra Zvereva.

– Svima nam je u mislima „salatara“, ali rano je pričati o tome. Ima dosta jakih timova. Nama je cilj da prođemo grupu. Meni lično ne predstavlja problem to što nas smatraju favoritima. Dobro je da nas drugi gledaju sa uvažavanjem i poštovanjem, ali to ne znači da ćemo mi da pobedimo. Nije garancija. Ipak, dobro je da imamo takvu reputaciju, takvu ulogu. I mi želimo da odamo utisak da verujemo u sebe, u tim, u svakog pojedinca. Ako gledamo sve reprezentacije, nismo najjači, ali imamo najbolju atmosferu. To je nešto što nam je pomoglo da 2010. osvojimo trofej. Svima nama je u interesu da prođemo što bolje – tako, pre prvog ubacivanja loptice na teren, stvari tumači Novak Đoković, po mnogim parametrima najveći teniser sveta svih vremena, u čiju su sezonu 2021. stale još tri grend slem titule i više rekorda, poput osvajanja 37. Masters titule.

Selektor Viktor Troicki tek danas će odrediti ko će osim Đokovića nastupiti u singlu, a verovatno zavisno od rezultata i koja dvojica će nastupiti u dublu.

„Novak nam se pridružio poslednji, ali je već tri dana trenirao u sjajnim uslovima. Motivisan je kao i uvek kad igra za reprezentaciju, čak možda i više nego uobičajeno. Očekujemo od njega da pomognemo i donese Srbiji željene bodove“, rekao je Troicki.

Dušan Lajović, Filip Krajinović, Miomir Kecmanović i Nikola Ćaćić, uz Đokovića čine jednu od 18 selekcija, razdeljenih u šest grupa i tri grada (Insbruk, Torino, Madrid): A (Španija, Rusija, Ekvador), B (Kanada, Kazahstan, Švedska), C (Francuska, Velika Britanija, Češka), D (Hrvatska, Australija, Mađarska), E (SAD, Italija, Kolumbija) i F (naša).

U četvrtfinale mogu samo pobednici svake od njih, plus dva najuspešnija tima sa vicešampionskih pozicija, a ako protekne sve po planu, naš tim bi se 30. novembra sastao sa Francuzima, Britancima ili Česima.

Pa, u zavisnosti od ishoda tih singl i dubl mečeva otišao u završnicu u Madridu (polufinala su 3/4. decembra) ili završio učešće u početnoj fazi eliminacija, kao što je to bio slučaj u prošlom izdanju Dejvis kupa, 2019. protiv Rusije.

No, pre svega toga valja izaći na kraj sa Denisom Novakom, Jurijom Rodionovom, Geraldom Melcerom, Oliverom Marahom i Filipom Osvaldom, koje je selektor Štefan Kubek odlučio da gurne u „vatru“ protiv izabranika Viktora Troickog.

Bez prisustva publike

Za razliku od Srbije, gde se masovni skupovi u zatvorenim prostorima odvijaju kao da korona virus uopšte ne postoji, vlasti Austrije imaju vrlo tvrd stav u borbi za dvogodišnjom pandemijom kovida-19, pa tamošnji ljubitelji „belog sporta“ neće imati priliku da uživo bodre svoju selekciju. Čak ni oni što su vakcinisani ili imaju potvrdu o preležanom virusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari