Đoković sutra igra meč trećeg kola Australijan opena protiv Tejlora Frica (10.30) 1Foto: EPA-EFE JASON O'BRIEN

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sastaje se u trećem kolu Australijan opena sa talentovanim Amerikancem Tejlorom Fricom (10.30).

Srbija u trećoj rundi muškog singla ima još i Filipa Krajinovića koji je danas savladao Pabla Anduhara – 3:1 (6:2, 5:7, 6:1, 6:4) i Dušana Lajovića, koji je ranije savladao Aleksandra Bublika, a rano jutros je igrao protiv 87. igrača sveta Pedra Martineza.

Đoković je u prva dva kola bio bolji od Žeremija Šardija (3:0) i Frensisa Tijafoa (3:1). Sa Fricom se do sada sastao dva puta i oba puta pobedio. Međutim, to su bili susreti na šljaci, dok je beton podloga koja najviše odgovara Amerikancu. Australijski mediji uoči ovog susreta postavljaju pitanje hoće li Fric imati dovoljno snage da uopšte uzme jedan set Đokoviću, dok se iznenađenje i njegov eventualni prolazak u četvrtu rundu ni ne pominju. Fric je u prva dva kola savladao Alberta Ramos-Vinjolasa, sa kojim je igrao dva taj brejka, i Rajlija Opelku sa kojim je meč otišao u pet setova, a oba susreta su trajala po više od četiri sata. Zbog toga je i sam Fric svestan da praktično nema šta da izgubi u duelu protiv svetskog broja jedan.

– Na terenu sam proveo već osam sati, ako pogledamo dva kola, ali za ova dva dana sam dao sve od sebe da se pripremim za Novaka. Dobio sam priliku da pokažem svoju vrednost. U trećoj rundi često dobijam najjače rivale. Jasno je da je to kada si nosilac između 25. i 32. mesta. Treću godinu zaredom u Australiji dobijam veliko ime. Prethodne dve sam igrao sa Federerom i Timom. Nemam šta da izgubim. Izaći ću na teren da uživam i igram agresivno, da probam da odigram svoj najbolji tenis. Znam šta moram da učinim protiv Novaka, iako sam izgubio prethodva dva meča. Sada smo na betonu, što je više prilagođeno mojoj igri – rekao je Fric.

Novak Đoković je džentlmenski napomenuo da je Fric zasluženo na 31. mestu ATP liste, a da u pripremi za ovaj meč najviše razmišlja kako da „ukroti njegov servis“.

– Tejlora Frica sam sreo nekoliko puta, ali na šljaci. On je bolji na ovom terenu, u Americi se igra na betonu. Server je, nepredvidiv je, ima ravan forhend i bekhend. Moram da budem fokusiran i da čekam svoju šansu – istakao je Đoković.

Srpski as je prethodni dan iskoristio da isprati meč Olge Danilović koja je u drugom kolu poražena od 57. teniserke sveta Šelbi Rodžers (SAD) – 0:2 (2:6, 3:6). Novak je još prošle godine započeo saradnju sa Danilovićevom, koja sudeći po njenoj igri daje rezultate.

– Ima izuzetno veliki potencijal, naravno, talenat je nesporan. Mnogi su je otpisali zato što nije uspela da nakon tog velikog uspeha, kada je osvojila prvi WTA trofej u Moskvi, proteklih godinu i po do dve dana napravi neki značajniji skok. Tu ima različitih faktora, i neke povrede su je remetile. Mislim da se sada sve lepo slaže. Koliko vidim, jako dobro se slaže i sa svojim trenerom. Pravimo jednu profesionalnu, kvalitetnu ekipu ljudi oko nje. Ne želim sad da izjevljujem šta sve od nje očekujem i šta sve vidim kada je u pitanju njena budućnost, rezultati. Definitivno, ima potencijal za najveše vrhove ovo sporta, ali dug je put. Ovo je zaista fantastičan početak saradnje, ja sam tu uz nju, svakodnevno komuniciramo. Trudim se da joj budem na raspolaganju, kako njoj tako i svim ostalim teniserima i teniserkama iz Srbije, koliko god mogu da im pomognem da napreduju i beleže izvanredne rezultate – rekao je Đoković.

Filip Krajinović će u trećem kolu u noći između petka i subote (po srednjeevropskom vremenu) igrati protiv ruskog tenisera Danila Medvedeva koji je u drugom kolu savladao Roberta Karbaljesa Baenu – 3:0 (6:2, 7:5, 6:1).

 

Danilović: Poraz kao podstrek

Olga Danilović je istakla da poraz od šelbi Rodžers nije doživela kao neuspeh, već kao podstrek za naredna takmičenja. Napomenula je i da je ponosna na saradnju sa Novakom Đokovićem i da joj je drago što je gledao oba njena meča u glavnom žrebu Ozi opena.

– Nisam bila mnogo potresena posle meča jer znam da je danas ovo bio moj maksimum protiv Šelbi. Bože moj, biće bolje drugi put. Novak je istakao da je ponosan, da je ovo bio odličan turnir za mene, dva odlična meča. Da sam imala nekoliko šansi, jedan-dva poena koja nisam iskoristila. Svi znamo da je mentalno najbolji teniser svih vremena. I kao igrač je najbolji, ali je njegova psiha nešto drugačije. Samo biti prisutan u trenutku, uživati, boriti se. To zvuči jednostavno ali moraš to imati. Velika je čast što me podržava i zahvalna sam mu na tome – rekla je Danilovićeva.

 

Umalo tuča Italijana

Italijanski teniseri Fabio Fonjini i Salvatore Karuzo ušli su posle meča u verbalni okršaj koji je pretio da preraste i u fizički, ali ih je razdvojio jedan od sudija kada je uvideo da su blizu toga da se potuku. Fonjini je u meču slavio sa 3:2, a u poslednjem setu posle dramatičnog taj brejka (14:12). Do svađe umesto rukovanja je došlo pošto ga je Karuzo preko mreže opsovao i poručio mu da je imao neviđenu sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari