Doktor Zergel o dopingu u tenisu: Imam trajnu sumnju u Nadala 1EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Doktor sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu ponovio svoje tvrdnje da karijera teniskog velikana iz Španije nije „čista“.

Dok se teniski stručnjaci, kolege Rafaela Nadala i većina ljubitelja tenisa dive tome kako jedini osvajač 22 grend slem titula produžava svoju karijeru uprkos konstantnim zdravstvenim problemima, u prvom redu sa stopalom, poznati nemački lekar Fric Zergel već godinama dovodi u pitanje regularnost njegove fizičke spremnosti.

„Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Pored toga, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje“, izjavio je Zergel za „Sport1“.

„Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, ‘profesionalno okruženje’ koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije, tj. znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga“, dodao je poznati nemački doktor čije tvrdnje nisu nikada dokumentovane, a povod za njegovo najnovije oglašavanje su Nadalove izjave o silnim lekovima i injkecijama konzumiranim tokom osvajanja 14. titiule Rolan Garosa.

Isti medicinski stručnjak tvrdi i da je „beli sport“ ogrezao u dopingu, mada je malo dokazanih slučajeva upotrebe zabranjenih supstanci u svrhu poboljšanja fizičkih performansi.

„Decenijama sam pratio događaje i napravio sam sliku. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira“, kazao je Zergel koji pored tenisa najviše sumnja u skijaški bijatlon, atletiku i biciklizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari