Dokumentarac o Darku Pančevu okupio u Skoplju Piksija ,Savićevića, Marovića, Diku Stojanovića... 1Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

U staroj Jugoslaviji važio je za jednog od najboljih napadača. Darko Pančev i danas predstavlja sinonim najvećeg uspeha jugoslovenskog klupskog fudbala i zbog toga je i zaslužio da o njegovim dostignućima bude snimljen dokumentarac.

Ne samo što je u Vardaru i Crvenoj zvezdi bio prepoznatljiv po neverovatnoj lucidnosti i lakoći postizanja golova, Darko Pančev je plenio i harizmom, neobičnom prirodnošću.

Po završetku sjajne fudbalske karijere, vratio se u Skoplje, oformio porodicu sa suprugom Majom sa kojom ima dve ćerke – Nadicu i Mariju.

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

Posvetio se privatnom biznisu, jedno vreme je radio i kao sportski direktor u Vardaru, a za učinjeno tokom profesionalne fudbalske karijere zaslužio je da se o tome snimi dokumentarni film „Kobrin put do zvezda“.

Na promociji filma, koja je organizovana u Skoplju, Darko Pančev uspeo je da okupi eminentna fudbalska imena iz Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, među kojima je većina u jednom trenutku igrala sa njim u Vradaru ili Crvenoj zvezdi.

 

Od nekadašnjih saigrača iz Zvezde, promociji su prisustvovali: Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević, Stevan Dika Stojanović, Slobodan Marović, Boško Đurovski, Ilija Najdoski…

Od onih koji su nekada igrali sa Pančevom u Vardaru, pojavili su se: Vasil Ringov, Koča Dimitrovski, Meta Spasovski… Bio je prisutan i vrh FS Makedonije, selektor Blagoja Milevski….

Među prisutnima su bili i Vujadin Stanojković, bivši fudbaler Partizana, kao i Dragan Kanatralovski koji je takođe nastupao za Vardar i Crvenu zvezdu.

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN (Boško Đurovski i Darko Pančev)

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

U ime Crvene zvezde, prisutnima se obratio Boško Đurovski, član Upravnog odbora Zvezde.

– Dragi Darko, u ime Crvene zvezde i svoje lično ime želim da prenesem pozdrave iz svih generacija kluba. Razgovarao sam sa puno igrača proteklih dana. Veliki pozdrav imaš i od mog brata Milka. Fudbalere u klubovima delim na legende, majstore, a u trećoj grupi su oni koji ne pamte da su igrali za Vardar i Crvenu zvezdu. Žao mi je, ali to je istina. Ovde imamo mnoge legende Crvene zvezde i Vardara. Postajete legenda na dva načina, odanošću klubu ili posebnim doprinosom. Malo sam ljubomoran na tebe, Darko, za tri do četiri godine ti si postao legenda, a ja sam proveo deset godina, pa sam tek onda čekao da mi neko kaže: ‘Legendo, kako si’. Zato, veliko hvala za sve što si dao Crvenoj zvezdi, a ja ću citirati Francuze – ‘chapeau, mon ami (kapa dole, prijatelju).

 

Osim dokumentarnog filma, u produkciji Sport kluba, Sport netvorka i radija 90,3 fm, u pripremi je i serijal od nekih sedam sati koji će u spetembru biti emitovan na Sport klubu.

Veliku pomoć za dokumentarni film pružio je i makedonski kolega, novinar Živko Zdravkovski, dugogodišnji dopisnik iz Makedonije nekoliko srpskih i svetskih medija. Glavni pokrovitelj je Univerzitet u Skoplju.

O radu i delu Darka Pančeva u Vardaru govorio je Vasil Ringov koji je sa njim početkom 80-ih godina prošlog veka činio izvanredan tandem u samom špicu napada.

– Darko je divan čovek. Mnogo voli muziku. On zna hiljade pesama. Dali smo Crvenoj zvezdi lepog fudbalera. Sa njim ste postali evropski i svetski prvaci. Znam da je kasno, ali šalim se, trebalo je da nam date deo premije za to. Hvala vam puno na svemu – na šaljiv način se Ringov obratio prisutnima.

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

Foto Sport Klub/Sportnetwork SN

U holu hotela „Aleksandar Palas“ bilo je toliko ljudi da su jedva svi prisutni uspeli da nađu mesta da sednu.

Dirnut tolikom pažnjom, prisutnima se potom obratio i Darko Pančev.

-Upućujem veliko hvala celom timu koji je organizirao ovaj dokumentarac. Isto važi i za sve glumce. Neki momci koji su bili deo filma nisu mogli da dođu iz opravdanih razloga, ali želim da zahvalim svim kolegama koji su došli i sa Vardara i iz Crvene zvezde. Bilo je zadovoljstvo igrati sa tako sjajnim igračima i izgraditi celu svoju karijeru na njihovim veštinama. Drago mi je što će ovaj film ostati u našoj kinematografiji i biti podsetnik mlađima da je moguće uspeti –  rekao je Pančev, koji je bio zajedno sa suprugom Majom i ćerkama Nadicom i Marijom.

U filmu koji traje sat i 18 minuta, bilo je 45 ličnosti iz sveta sporta, kulture, života, koje su na razne načine učestvovale u svim životnim iskušenjima Darka Pančeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari