Dortmund veruje u čudo i "nemoguću misiju" 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Imali su sezonu iz snova, ali su u poslednje dve nedelje faktički doveli u pitanje sve ono što su izgradili od starta takmičarske 2018/19.

Borusija je u Londonu do nogu potučena od Totenhema u prvom meču osmine finala Lige šampiona (3:0) i večeras će biti pred faktički nemogućom misijom u Dortmundu. Real je pak u Amsterdamu obavio veći deo posla (1:2) i večeras bi protiv Ajaksa trebalo samo da odradi u maniru trostrukog poslednjeg osvajača Lige šampiona.

Borusija je bila apsolutni ovosezonski hit u Bundesligi. Izabranici Lusija Favra igrali su lep, napadači i rezultatski svrsishodan fudbal; faktički su od početka sezone bili lideri u domaćem šampionatu, ujedno ostvarujući zapažene rezultate u Ligi šampiona. Povrede važnih igrača konstantno su nagrizale najzdravije igračko tkivo „milionera“, što se multiplikovalo u poslednje dve nedelje. Dortmund je kiksevima u Nirnbergu i Augzburgu dozvolio da se Bajern u potpunosti vrati u šampionsku trku; ujedno se katastrofom protiv Totenhema u prvom meču našao pred eliminacijom iz najelitnijeg takmičenja. Nekadašnji osvajač Lige šampiona iz 1997. imaće večeras zadatak da pronađe način kako da načne rivala na vreme; prvi meč bi mogao da bude dokaz i da se razlika može stići u samom finišu, s obzirom na to da je Totenhem u Londonu drugi i treći gol postigao u poslednjih desetak minuta utakmice.

Ambicije „milionera“ zavisiće i od toga da li će Mark Rojs biti spreman za meč dosadašnjeg dela sezone. Najbolji igrač Dortmunda još uvek je rovit; vratio se na poslednjem meču u Augzburgu, ali je zamenjen u drugom poluvremenu. Zbog povrede Šmelcera, Borusija već mesecima ima problema na levom beku, što je za njen stil igre, sa ofanzivnim bočnim igračima, popriličan hendikep. Dialo i Zagadu su po vokaciji štoperi; samim tim navikli su da igraju povučenije, retko se ubacujući u napad. Dortmund generalno ima velikih problema u odbrani; na poslednjih pet mečeva primio je čak 10 golova zbog čega i ne čudi što je pred večerašnji revanš osmine finala Lige šampiona šanse za prolazak u narednu fazu sveo na nekih pet odsto.

Totenhem je u istorijskoj prilici da se po drugi put u klupskoj istoriji plasira u četvrtfinale Lige šampiona. „Pevci“ su najbolji gostujući tim Premijerlige (11 pobeda, četiri poraza), a pritom su na pet međunarodnih „izleta“ u Nemačkoj samo jednom poraženi. Totenhem je ove sezone samo jednom primio tri i više golova, i nijednom nije izgubio sa više od dva gola razlike. Činjenica, pak, da su izgubili četiri poslednje utakmice odigrane van Vemblija povećava izglede Dortmunda da se makar pobedom oprosti od Lige šampiona ove sezone.

Uprkos trijumfu u Amsterdamu, Real revanš dočekuje u poprilično uzdrmanom stanju nakon dva uzastopna poraza u „El Klasiku“ i eliminacije u Kupu Kralja. U Španiji se uveliko piše o lošoj atmosferi u svlačionici, nezdravim odnosima među saigračima i nezadovoljnim pojedincima poput Marsela, Iska i Bejla. Serhio Ramos propustiće revanš sa Ajaksom zbog žutih kartona kojima je namerno želeo da bez takvog vida opterećenja nastupi u četvrtfinalu. Kapiten Madriđana je zbog takvog nesportskog poteza naknadno kažnjen i neće biti deo ekipe na potencijalno prvom meču Reala u borbi za polufinale. Zanimljivo je da su Madriđani izgubili sve tri prethodne utakmice u Ligi šampiona kada Serhio Ramos nije nastupio, a čini se da sada imaju i više problema u napadu. Real je izgubio obe utakmice od CSKA iz Moskve bez Ramosa u postavi (3:0, 1:0), dok se posebno pamti revanš četvrtfinala Lige šampiona protiv Juventusa iz prošle sezone. „Los Blancosi“ su prvi susret u Torinu dobili ubedljivo (3:0), da bi „Maks“ Alegri za revanš spremio sjajnu taktiku i uzvratio istim rezultatom. Ipak, pred ulazak u nadoknadu vremena DŽunejt Čakir pokazao je na „belu tačku“ što je u gol pretvorio Kristijano Ronaldo.

Ajaks će probati da ponovi podjednako dobre igra kao pre tri nedelje u Amsterdamu, ali uz nadu u bolji rezultat. „Kopljanici“ su briljirali protiv trostrukog uzastopnog prvaka kontinenta, ali nisu na vreme iskoristili svoje šanse što je u svoju korist pretvorio Real Madrid. Postigli su dva gola kada je Ajaks bio u naletu, a imali su i sreće da pogodak Nikolasa Taljafika bude poništen zbog toga što se Dušan Tadić nalazio u ofsajdu, odnosno uticao je na igru pošto je „blokirao“ put Kurtoi ka lopti. Ta odluka doneta je posle konsultacije s VAR tehnologijom… Ko zna u kom smeru bi utakmica krenula da Liga šampiona od nokaut faze nije uvela video-proveru, pa je tako već u 60. minutu Karim Benzema doveo Real u prednost…

Brojke protiv „milionera“

Pred Borusijom je gotovo nemoguć zadatak, pošto su takve preokrete, od tri i više golova zaostatka, do sada uspevali da naprave samo Roma protiv Barselone (1:4, 3:0), Deportivo protiv Milana (1:4, 4:0), odnosno Barselona protiv Pari Sen Žermena (4:0, 6:1), ali će se tim Lusija Favra uzdati u „žuti zid“ i nešto lošiju formu Totenhema u poslednje vreme, uz remi u derbiju.

Revanši osmine finala

5. mart

Real – Ajaks (2:1) 21.00

Dortmund – Totenhem (0:3) 21.00

6. mart

Porto – Roma (1:2) 21.00

PSŽ – Mančester j. (2:0) 21.00

12. mart

Juventus – Atletiko (0:2) 21.00

Mančester s. – Šalke (3:2) 21.00

13. mart

Barselona – Lion (0:0) 21.00

Bajern – Liverpul (0:0) 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari