"Došlo je vreme da kažem zbogom fudbalu, ali ne i vama": Zlatan Ibrahimović - Balkanac koji je otišao u penziju kao najbolji švedski fudbaler 1Foto: EPA-EFE/Mateo Bazzi

Prvo su se navijači Milana sinoć oprostili od Zlatana Ibrahimovića, a onda je Ibra sve iznendio objavom.

Promenio je brojne vrhunske evropske klubove, ali je ostao najprivrženiji Milanu za koji je nastupao u dva mandata. Iako u poslednje dve sezone nije puno igrao zbog konstantnih problema sa povredama, Zlatan Ibrahimović odlučio je da se baš u „opremi“ Rosonera i to na San Siru oprosti od profesionalnog bavljenja fudbalom.

Onako balkanski arogantan i svojeglav, tokom sjajne karijere voleo je sebe da poredi sa božanstvima. U skladu sa tim, navijači Milana su sinoć preko cele tribine raširili transparent sa natpisom „GOD BYE“ poigravši se sa rečima i umesto klasičnog „Goodbye“ napisali nešto što najbolje oslikava način funkcionisanja i razmišljanja jednog od najboljih evropskih igrača sivh vremena – „Bože, ćao“.

Ni sami navijači Milana nisu slutili da će nešto kasnije Ibrahimović uzeti mikrofon i saopštiti ono što niko nije znao: „Došlo je vreme da kažem zbogom fudbalu, ali ne i vama“, objavio je Ibra.

Posle 24 godine profesionalne karijere, fudbaler iz Malmea odlučio je da u 42. godini života ode u igračku penziju.

Jednog od najboljih napadača svih vremena fudbalska javnost pamtiće po nestvarnim potezima i golovima, neobičnom temperamentu, arogantnošću na terenu ali i plemenitošću van njega.

Iako rođen i odrastao u Švedskoj, Ibrahimović je uvek imao svest o tome da je poreklom sa Balkana (otac Bošnjak, majka Hrvatica). Neretko je pričao o teškom odrastanju u predgrađu Malmea, delimičnom „šikaniranju“ od strane vršnjaka zbog prezimena, porekla ali i slabijeg materijalnog statusa što ga je još više motivisalo da uspe u onome što je kao dečkić najviše voleo – fudbalu.

U Malmeu se nije dugo zadržao, već sa 21 godinom preselio se u Ajaks i za tri sezone postao najperspektivniji napadač na Starom kontinentu (dva puta šampion Holandije).

Za 16 miliona evra, 2004. prešao je u Juventus. Uprkos tome što je trebalo dugo da ostane u Torinu, čuvani Kalčopoli i izbacivanje Stare dame iz Serije A prouzrokovalo je da već 2006. pređe u Inter.

Zanimljivo je da je u crno-belom i plavo-crnom dresu uspeo da veže pet titula u Seriji A. Igrao je impresivno u Nerazurima; 2008. proglašen je i za najboljeg igrača u Seriji A, međutim, vođen željom da osvoji Ligu šampiona i sarađuje sa Pepom Gvardiolom, 2009. prešao je u Barselonu.

Prema sopstvenim priznanjima, bile su to dve najteže sezone u njegovoj karijeri. Iako je osvojio titulu u Španiji, nije kliknuo sa Gvardiolom. Jedan je od retkih igrača koji su javno isprozivali čuvenog trenera, optuživši ga da nije imao hrabrosti da mu teške odluke saopšti u lice.

Prvi put kao pozajmljeni igrač Barselone stigao je u Milano 2010. godine, a sezonu kasnije potpisao je jednogodišnji ugovor sa Rosonerima. Planirano je bilo da ostane duže, međutim, finansijska kriza u klubu, kao i megalomanski projekat u Pari Sen Žermenu doveli su do njegove selidbe u Pariz.

Za četiri sezone u redovima „svetaca“ činio je čuda na terenima širom Evrope. Za PSŽ je u tome periodu postigao 113 golova na 122 utakmice ali nije uspeo da se domogne trofeja u Ligi šampiona.

Toliko je bio nadmoćan u francuskom prvenstvu da je neretko javno zadirkivao sve one za koje je mislio da ga ne cene dovoljno, odnosno da mu se ne dive kako je on mislio da treba.

Vođen željom da zaigra u Premijer ligi, 2016. potpisao je dvogodišnji ugovor sa Mančester junajtedom. Mnogi su sumnjali da u 35. godini može fizički da izdrži duele sa najsnažnijim fudbalerima na svetu, međutim, Ibra je demantovao sve kritičare. Na 33 utakmice postigao je 17 golova. Važnije od toga, osvojio je sa Junajtedom Ligu Evrope, kao i Liga kup Engleske.

Odlukom da se 2018. preseli u Los Anđeles i zaigra za LA Galaksi izgledalo je da se polako priprema za penzionerske dane. U Americi je brzo osvojio navijače svojim atraktivnim golovima; čak 52 je postigao na 56 utakmica. Stadioni su bili puni kad god je Galaksi igrao kod kuće. Lako se adaptirao na način života u Americi, međutim, nije ostao imun na kritike da više nije igrač za velika dela.

Potpuno neočekivano, 2019. stigao je u Milan i to u jednom od najtežih trenutaka po klub. Hroničan nedostatak finansija nije zasmetao Ibri, naprotiv. Januara 2019. potpisao je ugovor na šest meseci, sa opcijom produžetka saradnje na još godinu dana, a ispostaviće se da je na San Siru ostao sve do kraja takmičarske 2022/23.

U drugoj sezoni doveo je Milan do vicešampionske pozicije; godinu dana kansije Rosoneri su osvojili titulu mimo svih očekivanja, ali Zlatan zbog problema sa povredama, u toj misiji nije puno učestvovao.

Već na kraju takmičarske 2021/22 videlo se da ga telo polako izdaje. Koleno mu je non-stop oticalo, uprkos velikim naporima da se vrati u igrački pogon.

Ni operacije nisu pomogle, Ibrahimović je tekuću sezonu, gotovo kompletnu proveo u civilu. Vratio se na teren u februaru, ali nije igrao konstantno. Ostaće zapisano da je 18. marta sa 41 godinom i 166 dana postao najstariji strelac u istoriji Serije A. Gol je postiogao u pobedi Milana nad Udinezeom (3:1).

U dresu Švedske nastupao je 22 godine. Na 122 nastupa zabeležio je 62 gola. Postao je i kapiten reprezentacije kao jedna od najboljih strelaca svih vremena.

Iako je imao pravo da nastupa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, nikada se nije dvoumio u izboru reprezentativnog dresa.

„Zuba“ Ronaldo bio mu je uzor dok je odrastao u Malmeu. Tokom karijere bio je vezivan za mnoge kontroverze, kao i protagonista brojnih anegdota.

Poznato je da je sa 17 godina odbio mogućnost da dođe na probu u Arsenal kod Arsena Vengera. Odluku je obrazložio time da „Zlatan jednostavno ne ide na probe“.

Dok je nastupao za Inter izgradio je prijateljstvo sa Sinišom Mihajlovićem i Dejanom Stankovićem. Prerana smrt Mihajlovića veoma ga je pogodila, a i danas je u kontaktu sa Stankovićem.

Iako sa Balkana, veoma slabo priča naš jezik. Dosta toga razume, pogotovo srpske narodne i turbo folk pesme.

Poznato je da ga je Nada Topčagić iznenadila na proslavi rođendana, nakon što je Ibra obznanio da voli jednu njenu pesmu.

S obzirom na to da su mu se roditelji rano razveli, ima puno braće i sestara sa obe strane. Oženjen je Helenom Seger sa kojom ima dva sina Maksimilijana i Vinsenta.

Voli borilačke veštine; u tekvondou je dobio počasni crni pojas. Govori pet jezik i sebe smatra katolikom. Još 2003. zaštitio je svoje ime Zlatan u Švedskoj.

Ibrahimović ima ekskluzivna prava na sve proizovde sa tim imenom u zemlji svog rođenja (sportska oprema, odeća, obuća). Švedska pošta je 2014. izdala set od pet poštanskih marki sa likom Zlatana Ibrahimovića.

Ima brojne tetovaže po telu raznih simbolika.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari