Terzić na Piksija via Šurbatović: Nove "bitke na brvnu" u srpskom fudbalu povodom suđenja, a u borbi za vlast 1Foto: Srdjan StevanovicStarsport

„Rat i mir“ u srpskom fudbalu obimom je odavno prevazišao onaj originalni Tolstojev, ali je dramaturški i u smislu zapleta mnogo bliži petparačkim krimi romanima gde je ubica uglavnom baštovan. A glavni negativci opstaju „čistih ruku“ i „posuti pepelom“.

Juče se u jedinom sportskom dnevniku u Srbiji pojavila informacija da će prvi čovek fudbalske komisije FSS Dejan Filipović uskoro da bude smenjen. Na intervenciju srpskih klubova, pre svega Crvene zvezde i Partizana.

Podseća se da je sportski direktor crno-belih Ivica Kralj zahtevao da Filipović podnese ostavku, dok su sa adresa Crvene zvezde i niškog Radničkog stigla pisma upućena predsedniku Draganu DŽajiću i potpredsedniku Branislavu Nedimoviću sa istim zahtevom.

Na mesto Filipovića bi trebalo da dođe nekadašnji sudija Dejan Santrač koji je bio član Sudijske komisije do zimus, kada je podneo ostavku.

Da zanemarimo da je Ivica Kralj zbog komentarisanja suđenja tada kažnjen novčano i sa šest meseci zabrane obavljanja bilo koje funkcije u srpskom fudbalu, i da se Partizan posle toga o suđenju nije oglašavao. Da zanemarimo i što je Crvena zvezda pismo u kome traži ostavku Filipovića na manja zvona objavila još prošle sedmice posle sudijskog seminara u Staroj Pazovi, jer je bila nezadovoljna nekim njegovim tretiranjima pojedinih sudija.

Alarm za pojačani pritisak bio je poraz od Čukaričkog u Superligi, i „dva penala“ koja nisu svirana Zvezdi (iako onaj sviran nije postojao), kao i dva penala dosuđena Partizanu protiv Radnika iz Surdulice. Da zanemarimo da su iz Zvezde očito posle prevelikog opuštanja na lovorikama da su od svih iz Srbije za dva koplja bolji, doživeli prizemljenje i pred derbi koji je za sedam dana treba ažurirati pritisak na arbitre.

Da zanemarimo sve to u vezi suđenja, pa čak i titulu koja Zvezdi može da izmakne samo u ludim snovima. Drugi deo cele ove priče je mnogo bitniji: FK Crvena zvezda (čitaj: Zvezdan Terzić) od DŽajića i Nedimovića (u prvom navratu samo od Nedimovića, pa ih je neko očigledno opomenuo na „korektnost“) traže da pored Dejana Filipovića smeni i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

S obrazloženjem da je on Filipovićev zaštitnik, a obojica su ljudi iz „starog“ rukovodstva koji koče prosperitet srpskog fudbala. Prepričano, ali to je suština, saopštenje je i predugo i prepuno dosadnih opštih mesta.

Crvena zvezda, sada s novim povodom, kreće u davno započet obračun, pre svega sa Šurbatovićem, ali suštinski sa Draganom Stojkovićem Piksijem.

Skoro da je potpuno zaboravljeno da je rat Piksija i rukovodstva Zvezde (koje su navijači sa severa otvoreno podržali) počeo odavno. Ima tu i starih neraščišćenih računa, Piksi je svojevremeno bezmalo pobegao iz zemlje pod pretnjama, pre toga izbačen iz restorana na Stadionu Zvezde, a posle toga mu je bačena bomba u dvorište porodične kuće u Nišu.

To između njega i „navijača“. Što se tiče Terzića, posle dolaska Stojkovića u Savez ubrzo je usledio otkaz njegovom sinu Kostadinu, koji je bio angažovan u FSS, najpre u komisiji za pripremu VAR-a, a nakon toga nije javno poznato na kom mestu. U srpskim uslovima i više nego dovoljno za sukob.

Kakvi god bili međusobni odnosi, u ovom slučaju je u pitanju ponovo „obaranje ruku“. Dakle, odmeravanje ko bolje i jače stoji tamo gde treba, u očima onog koji odlučuje i koji ih je sve redom i postavio tu gde jesu. Ili za to makar dao befel.

Dakle, Dejan Filipović može i biti smenjen i on je, po sebi, tu najmanje bitan – kao onaj baštovan pomenut na početku. Bitno je što bi njegovu smenu jedna strana shvatila kao svoju pobedu, to bi značilo da je poražen Šurbatović.

Kao što je onomad bojkotom sprečen (već izrežiran) izbor Bjekovića za predsednika FSS, ne zbog Bjekovića, nego zbog toga što je on smatran Piksijevim kandidatom. I sam selektor nije krio razočarenje tadašnjim bojkotom.

Kompenzacija je usledila nakon ponovljenih izbora sa Džajićem izvučenim iz duboke rezerve kao pokriće za Nedimovića u „neukusnoj“ borbi sa Vidićem.

Bio je ogroman pritisak da se Šurbatović smeni sa mesta genseka, čak je bilo i neformalnog pokušaja smene, ali je Šurbatović i sa službenog puta u Ruandi to sprečio i pokazao da su mu „leđa“ dovoljno široka.

S jedne strane u ovoj igri koja nije virtuelna su Piksi i Šurbatović, a izvori bliski vrhu FSS tvrde da privatno i nisu u ljubavi i da su u „koaliciju“ priterani s druge strane. A protiv Terzić, navodno i Nedimović, i još njih koji će se opredeliti naglas kad budu bili sigurni u pobedu.

I sva ova artiljerijska priprema je samo opipavanje pulsa i pokazivanje mišića. I traženje pravog trenutka da se onaj ko treba ubedi da se opredeli za jednu stranu. A drugu pusti niz vodu.

A to se ni ovog puta neće desiti, jer je opet „predizborno“ vreme. U kome stradaju samo baštovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari