Dragoslav Stepanović za Danas: Piksi nije trebalo da govori o svom ugovoru pre utakmice s Bugarima jer to utiče na igrače 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Dragoslav Stepanović, naš nekadašnji fudbalski reprezentativac, javio nam se s aerodroma u Barseloni gde je bio na seminaru.

Kaže da ga u Kataloniji nije izdalo strpljenje dok je tražio mesto da pogleda utakmicu između Srbije i Crne Gore, a da je radujući se zbog pobede „skakao kao jarac“.

Dragoslav Stepanović za Danas: Piksi nije trebalo da govori o svom ugovoru pre utakmice s Bugarima jer to utiče na igrače 2
foto: Srđan Stevanović /Starsport

Popularni Stepi ističe da Dragan Stojković ima njegovu punu podršku i poziva selektora da i kritiku belih glava uzme za dobru nameru. Bivšem bundesligaškom treneru zasmetalo je, recimo, to što se Piksi neoprezno, verovatno u euforiji jer su pobedom protiv Crnogoraca široko otvorena vrata Evropskog prvenstva, dotakao svoje budućnosti na klupi državnog tima, govoreći o njoj zagonetno.

„Srbija ima još jednu utakmicu u kvalifikacijama u kojoj možda neće smeti da izgubi. Krstajić će biti izuzetno motivisan da upravo protiv svojih dokaže da treba da ostane selektor Bugarske. Zato je Stojkovićeva priča o svom ostanku preuranjena i može negativno da se odrazi na igrače koji onda nisu načisto s tim ko će ih nadalje voditi i kome iznova treba da se dokazuju ako Piksi ode“. On bi trebalo da ostane. Njegove zasluge za odvođenje reprezentacije i na svetsko i na evropsko prvenstvo bile bi za nezaborav, iako i dalje luta oko sastava tima“.

Stepanović smatra da je krajnje vreme da unapred znamo kojih 11 počinje utakmicu.

„Tim mora da bude i više od standardnog, a to znači da ne moraju da igraju 11 najboljih po svojim imenima već oni koji će najsvrsishodnije da odgovore zadacima. U moje vreme Miljan Miljanić je pronašao najbolju ulogu za Živorada Jevtića, o kojem se mislilo da nije kalibar za reprezentaciju. Žika je igrao levog beka i obavljao je defanzivne poslove po svojoj strani, rasterećujući Džaju, koji je imao odrešene ruke da deluje samo po levom krilu, što je činio maestralno“.

U tom primeru Stepi vidi kako treba koristiti Filipa Kostića, koga zna u dušu jer je vihorno krilo bilo uzdanica Ajntrahta, Stepanovićevog nekadašnjeg kluba i u igračkim i u trenerskim danima.

„Kostić je i u Budimpešti i protiv Crne Gore dobijao priliku u drugom poluvremenu, a on će vam vratiti uloženo poverenje s kamatom jedino ako je siguran da se na njega računa za svih 90 minuta. Pošto je fizički besprekoran, uputiće za to vreme i više od deset upotrebljivih centaršuteva, koji su blago za Mitrovića. Da bi se na njega računalo isključivo za zadatke na levom krilu, ne treba ga trošiti u odbrambenim zahtevima. Upravo u njegovoj značajnijoj ulozi vidim mesta za pomak u igri reprezentacije. Zato i preporučujem formaciju 4-4-2. Takođe i Tadić mora da bude što bliže Mitroviću. Dok sam kratko bio trener Vojvodine, upravo sam ga je na meču sa Zvezdom pomerio s krila u sredinu odmah iza glavnog napadača. Na tom mestu je zatim izgradio karijeru. U odbrani Pavlović je za desetku. Milenković i Veljković su niže njega“.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari