Drejmond Grin oduševljen Nemanjom Bjelicom 1Foto: Beta/AP Photo/Rich Pedroncelli

Prošla sezona mu je bila jedna od najlošijih u karijeri; u Sakramentu je naprosto postao višak i u kasnijem trejdu u Majami nije pokazao ništa što bi ga izdvojilo iz gomile prosečnih NBA igrača. Kada se činilo da je povaratak u Evropu neminovan, Nemanja Bjelica dobio je ruku spasa od Golden Stejta, koju je oberučke prihvatio. Iako sezona nije ni počela, popularni Beli prilagodio se sistemu igre Voriorsa na način kojim je oduševio sovje saigrače.

U 33. godini života, visine 209 centimetara i pouzdanog šuta za tri poena, sa šestogodišnjim NBA iskustvom, Stiv Ker, trener Golden Stejta, u Nemanji Bjelici prevashodno vidi centra koji će širiti igru u pozicionom napadu; izvlačiti protivničke petice i činiti tako da u napadu Voriorsi imaju savršen „spejsing“.

Tokom sezone, Srbin bi trebalo da ima oko 20 minuta vremena na parketu, u proseku, a u zavisnosti od situacije i kvaliteta protivnika, periodično bi mogao da pokriva i sovju prirodnu poziciju krilnog centra.

U poslednjem pripremnom meču, Golden Stejt je savladao Lejkerse (111:99) i to bez najboljih pojedinaca.

Za Voriorse nisu nastupili Stef Kari, Klej Tompson (koji se još uvek oporavlja od teške operacije Ahilove tetive) i Drejmond Grin, ali su ostali momci, u širokoj i upotrebljivoj rotaciji odigrali veoma kvalitetno.

Među njima je bio i Nemanja Bjelica, koji je za 17 minuta ubacio 10 poena, uz pet skokova i tri asistencije.

Džordan Pul je bio najefikasniji sa 18, dok su po dva manje dodali Demijon Li i Oto Porter. Endru Vigins (9sk) i Geri Pejton II su postigli po 12 poena.

Kako vreme odmiče, odnosno početak sezone približava, način igre Nemanje Bjelice se sve više dopada njegovim saigračima, među kojima je i Drejmond Grin.

„Nisam ni znao da može da pravi takve poteze s loptom. Nisam imao nikakvog pojma. Onda sam proveo malo vremena s njim, a i on je rekao: ‘Da, čoveče kad sam igrao u Evropi i osvojio MVP nagradu Evrolige, tako sam igrao, driblao, šutirao sam loptu… To je ono što ja radim“, ne krije Drejmond Grin iznenađenje kvalitetima srpskog reprezentativca, „Bio sam u stilu: Nisam znao da možeš da uradiš sve to.“, iskren je reprezentativac Amerike, koji je u dahu nastavio da u superlativu govori o našem asu.

„Lepo je to videti i znati. U mečevima u kojima nas bude išao šut, timovi će nam prići u odbrani. Tada bi Nemanja driblingom mogao da im probija odbranu. Većinu (NBA) karijere proveo je na pozicijama gde su ga čuvali veliki, pa zbog toga što nema atletike nije mogao da uđe u reket. To se obično dešava na tim pozicijama na kojima su tradicionalno veliki igrači. Ali mi zapravo ne igramo tu tradicionalnu košarku, pa zato kad on uđe u reket može ili da završi akciju, ili da posle rotacije asistira slobodnom igraču. Dobro je kada znate da s njim postoji mnogo napadačkih opcija. Sa njim koji bi tako igrao, biće dobro“, analitičan je Grin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari