Drugi dan EP počeo sa pobedom Dudaša 1Foto: Starsport

Nakon uspešnog prvog dana Evropskog prvenstva, danas je takmičenje otvoreno trkom sedmobojaca na 60m u kojoj je trčao naš Mihail Dudaš. On je zauzeo prvo mesto sa najbržim rezultatom u grupi 7.03s.

„Očekivao sam da budem još brži, ali imam još šest disciplina tako da ima vremena da se dokažem. Dvorana izgleda zaista impozantno i impresivno“, rekao je Dudaš. Iako je pobedio u svojoj grupi, ipak su prva tri iz druge bili brži od njega. Posle prve discipline Dudaš zauzima četvrto mesto sa 872 boda.

Prvi dan EP 2017 protekao je u uz odlične rezultate naših atletičara, gde su se posebno izdvojili Amela Terzić i Lazar Anić.

Srbija na šampionatu ima 12 atletičara i atletičarki, a njih osmoro nastupilo je već prvog dana takmičenja. Najbolje rezultate od srpskih takmičara zabeležili su Amela Terzić, koja je nacionalnim rekordom obezbedila finale u trci na 1.500 metara, koju je istrčala za 4 minuta 10.35 sekundi, a u  finale se plasirao i Lazar Anić u disciplini skok udalj. On je ostvario lični rekord u kvalifikacijama skokom od 7,98 metara, što je bio drugi skok u kvalifikacijama, dok drugi srpski takmičar u ovoj disciplini Strahinja Jovanović nije uspeo da se domogne borbe za medalju.

Tamara Salaški, Dušan Makević i Miloš Raović nisu uspeli da se domognu finala. Salaški je trku na 400 metara završila kao četvrta sa vremenom od 53,50 sekundi, a Makević je trku na 3.000 metara istrčao za 8 minuta 14.43 sekundi, što je bilo daleko ispod vremena koje je potrebno za finale. Takmičenje je završio i Goran Nava, kome je to bio oproštaj od atletike. Kvalifikacionu trku na 1.500 metara istrčao je za 3 minuta 48.53 sekunde i to nije bilo dovoljno za finale.

Podeljene su i prve zlatne medalje. U bacanju kugle za žene najbolja je bila Mađarica Anita Marton rezultatom 19.28 m! Petoboj za žene doneo je takođe vrhunske rezultate, a najbolja na kraju bila je Belgijanka Nafisatu Tiam najboljim rezultatom ove sezone u svetu sa 4870 bodova. Spektakularna borba održana je u skoku s motkom, gde su svi osvajači medalje preskočili 5.85 m, a na kraju je zlato osvojio Poljak Pjotr Lišek.

Kraj 1. dana programa bio je rezervisan za sprinterske discipline. U ženskoj konkurenciji na 60 m s preponama je Nemica Sindi Roleder osvojila je zlato sa vremenom 7.88 sekundi. Kod muškaraca je u istoj disciplini najsjajnije odličje osvojio Britanac Endi Poci sa 7.51. Srbin koji brani boje Kipra završio je kao šesti trku na 60 metara s preponama u vremenu od 7.60 sekundi. Zlato je osvojio Endi Poci iz Britanije sa 7.51, drugi je bio Paskal Mrtino-Lagard sa 7.52, a treći Petr Svoboda sa 7.53 sekunde. Sindi Roleder je trku od 60 metara s preponama istrčala za 7.88 sekundi. Druga je bila Alina Talaj sa 7.92 sekundi, a bronzu je takođe osvojila još jedna Nemica, Pamela Dutkijevič, koja je trku istrčala za 7.95 sekundi.

Mogli smo da pratimo neverovatno takmičenje u skoku s motkom. Čak tri takmičara preskočila su 5.85 m! Na kraju je Poljak Pjotr Lišek osvojio zlato, drugi je bio Grk Konstantinos Filipidis sa takođe 5.85 m, a isti rezultat imao je i još jedan Poljak, Pavel Vojićehovski. Na kraju dana održana je konferencija za medije sa našim atletičarima koji su nastupili tokom dana.

Danas, dugog dana prvenstva u jutarnjem programu očekuje nas još: kvalifikacije na 60m gde će trčati Milana Tirnanić, zatim skok udalj Mihaila Dudaša od 10.10h. A za kraj prepodnevnog dela imamo kvalifikacije u bacanju kugle od 11h, gde će bacati naš Asmir Kolašinac i kvalifikacije u skoku udalj od 12h, gde će skakati Ivana Španović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari