Držanje koraka sa Zvezdom 1Foto: Starsport

Crvena zvezda je nakon poslednjeg ve~itog derbija zadr`ala korak i po prednosti u odnosu na Partizan, me|utim sa podizanjem forme crno-belih na Malom Kalemegdanu }e morati pomno da isprate svaki nastup najve}eg rivala.

Nakon “rutiniranja” Budućnosti u Podgorici, Partizanu su do kraja regularnog dela ABA lige preostala još tri zahtevnija meča, među kojima samo jedno neizvesnije gostovanje Cedevita Olimpiji. Subotnji susret sa Igokeom u hali “Aleksandar Nikolić” (19.00) poslužiće, između ostalog, pulenima Željka Obradovića da izvrše dodatni pritisak na košarkaše Crvene zvezde.

Gledano samo u regionalnim okvirima, Partizan je u seriji od osam pobeda, zaključno sa poslednja dva derbija koja je dobio na ubedljiv način protiv Crvene zvezde i Budućnosti. Igokea ove sezone igra vrlo promenljivo; utisak je da je posle završene misije u FIBA klupskom takmičenju podigla formu, prevashodno jer puleni trenera Bajića imaju više vremena za kvalitetne treninge.

Vezali su tri pobede iskoristivši nešto povoljniji raspored u poslednje vreme, obezbedili učešće u plej-ofu, a u poziciji su da se bore za još viši plasman, tačnije i za treće mesto na kraju regularnog dela. Sportski direktor, Vuk Radivojević ponovo je uspeo da napravi konkurentan tim, uprkos tome što je nešto slabiji u odnosu na prošlu sezonu. Evidentan je i napredak pojedinaca, pre svega Dalibora Ilića i Alekse Radanova.

Uprkos tome što je u prvom delu sezone viđen vrlo neizvestan meč u Laktašima, jasno je da u subotu odnos kvaliteta neće biti sličan. Naprosto, Partizan su kod kuće iznenadili ove sezone samo Mega i Cedevita Olimpija; u međuvremenu nivo defanzivne agresivnosti i komunikacije, kao i raznovrsnosti postao je takav da su crno-beli posle 22 kola najbolji odbrambeni tim koji rivale spušta na ispod 70 datih poena.

Odlaskom Markela Starska u Fenerbahče, Igokea je ostala sa samo dvojicom košarkaša koji po meču postižu dvocifren broj poena (Ilić i Voler). Ujedno i broj asistencija koje je Amerikanac ostvarivao po utakmici (5,6) naročito u piku, nijedan košarkaš nije uspeo da iskompenzuje.

Partizan je neuporedivo kvalitetniji od Igokee, u meri da bi Željko Obradović neku konkretniju šansu mogao da ukaže mladim igračima i više poradi na uigravanju Koprivice i Smailagića, koji je, očigledno, igrački potonuo od dolaska Matijasa Lesora, što je uslovilo njegovo pomeranje na mesto krilnog centra.

– Ono što bih voleo je da dočekamo ekipu Igokee na način kako su oni dočekali nas. Da im uzvratimo gostoprimstvo pošto to u svakom smislu zaslužuju. Što se same utakmice tiče, sećamo se da je bila izuzetno teška, kada je Igokea bila na pragu pobede i da su pobedili, to bi bilo zasluženo. To iskustvo koje imamo da igramo protiv izvanredne ekipe koja je spremna da menja odbrane, koja je spremna da igra na različite načine u napadu i da koristi razne opcije. Prema tome, mislim da smo probali da se pripremimo i da shvatimo da igramo protiv izuzetno dobrog protivnika. Još jednom nadam se da će svi koji vole košarku da dođu i da odgledaju jednu dobru košarkašku utakmicu – poručio je trener Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari