Državne donacije sa imenom i prezimenom 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kao i bezbroj puta do sada, i kad je „nacionalni stadion“ u pitanju, i nagrađivanje osvajača medalja, i obećavanje premija fudbalerima u avionu, vlast se „finansiranjem“ sporta bavi samo „ad hok“ u kampanjama, umesto sistemski.

U državama gde su politika i politički interesi duboko utkani u sve pore društva, a narod sa kolena na koleno prenosi veštinu podsticanja i isticanja međusobnih razlika, jer kako napisa Duško Kovačević „Srbi se množe deljenjem“, svaka odluka i potez vlasti, oduvek, ima najmanje dva ušančena tumačenja.

Tako je dočekana i vanredna finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 1.200.000.000 dinara, kojom je Vlada Srbije od budžetskog novca, preko nadležnih nacionalnih Saveza, podržala četiri kolektivna sporta, 11 individualnih i paraolimpijski sport.

U prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, kako stoji u Uredbi tim povodom.

Kako to uvek biva, pomoć je prvo najavio predsednik države Aleksandar Vučić, a ministar finansija je naravno potvrdio taj „predlog“.

Kao i bezbroj puta do sada, i kad je „nacionalni stadion“ u pitanju, i nagrađivanje osvajača medalja, i obećavanje premija fudbalerima u avionu, država se „finansiranjem“ sporta bavi samo „ad hok“, korist koju imaju sportisti često je manja od one koju vlast očekuje od pozitivnog publiciteta u okviru svoje neprekidne kampanje.

Podsetimo da je onomad pomoć vaterpolo klubovima, kako je samo Danas obelodanio, bila propraćena obavezom javne zahvalnosti državi i Vučiću, iako i bez zahteva poslenici klubova i saveza to čine svesni da bez njegove volje ne bi bili tu gde jesu.

– Još s početka pandemije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ja razgovarali smo kako da država, preko Saveza,  pomogne atletskim klubovima. Pre svega onim uključenim u međunarodna takmičenja, a bez naročite podrške lokalne samouprave, jer ovaj bazični sport negde svrstavaju u prvu kategoriju a negde ga vide kao tamo neke što trče bez lopte. Pošto smo konsultovani, podsetili smo da Srpski atletski savez ima veoma jasne kriterijume rangiranja  uspešnosti klubova, uvedene još pre desetak godina, sa ažuriranjima na svakih 12 meseci. Prošle godine smo ih u tom sistemu finansiranja imali 85, podržanih sa 20 miliona državnih i 10 miliona dinara naših para. Davanja su išla od 50.000 do 400.000 dinara. Namenjena svota od strane Vlade Srbije ima nemerljivu vrednost za našu atletiku i biće ovog puta raspoređena na 87 klubova. Malo njih ima godišnji budžet od milion dinara, a nekima će biti isplaćeno čak 2,5 miliona. Zahvaljujemo se državi u njihovo i u ime Saveza, čija je uloga u pomenutoj priči servisne prirode. Naš posao je da garantujemo namensko trošenje sredstava, da pratimo i pravdamo njihove tokove…- objašnjava za Danas direkor SAS i nekada vrhunski atletičar Slobodan Branković.

Generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije, Miroslav Krklješ, kaže za naš list da je i sport kom pripada raširenih ruku dočekao poslednju finansijsku potporu.

– Ovo nije pomoć direktno Savezima već klubovima koji se inače dotiraju sa nivoa lokalne samouprave. Verujemo da je opredeljen iznos pomoći, izbor sportova i broj klubova kojima se dodeljuje, utvrđen od strane relevantnih organa na osnovu analize dugogodišnjih rezultata konkretnih sportova i klubova, kao i finansijskih mogućnosti budžeta RS. Sigurno mnogo znači za opstanak sporta, ova teška vremena, kada propadaju mnoga veća privredna društva, za sport su još teža, jer su ovo sve mali sportovi i neprofitni klubovi koji se uglavnom finansiraju od članarina. Imajući u vidu sve navedeno, izuzetno smo zahvalni za pomoć, ali naravno da potrebe za pomoći ima još dosta i za ostale klubove koji su članovi Saveza i koji se takođe bore sa ovom krizom. Verujemo da će i lokalna samouprava da prati politiku Vlade i da pruži podršku i drugim klubovima – mišljenja je bivši tekvondista.

Jedan od najuspešnijih trenera u istoriji košarkaškog kluba Partizan, Duško Vujošević, nema trenutno angažman u domaćem sportu, ali sa strane posmatra i prati situaciju.

– U Srbiji sport nije profitabilan, a sa druge strane država i društvo imaju za njim potrebu, kao što je imaju za nekim drugim neprofitabilnim delatnostima: zdravstvom, kulturom, školstvom… Ono što kod nas ne valja je to što nije napravljen sistem finansiranja vrhunskog sporta, kao drugde. Ne treba da idemo daleko, eto, u susednoj Mađarskoj imaju odlično rešenje u vidu jasno definisane kategorizacije na osnovu prioriteta, rezultata, popularnosti… Većina država ima dobro postavljen sistem finansijske potpore vrhunskom sportu, kao preduslov za vrhunske rezultate, koji utiču na rejting države, moral i elan nacije – navodi naš sagovornik, pa dodaje.

– Ova Vlada bolje prepoznaje specifičnu situaciju i značaj sporta, koji ima više para nego ranije. Međutim, davanja nisu izjednačena. Ne mislim u smislu uravnilovke nego toga da je raspoređivanje novca često u skladu sa ćefom, navijačkim strastima i raspoloženjem predsednika Aleksandra Vučića. To je veliki problem.

Osvajač brojnih titula, zaslužan za mnoge velike igračke karijere, sagledava i (in)direktnu dimenziju državne pomoći.

– Sgurno da je ova kovid pandemija uzrokovala dodatne probleme privredi, samim tim i manju mogućnost njenog izdvajanja određenih sredstava za finansiranje sporta preko sponzorstava i reklama. Manjak publike i, ionako nevelikih, prihoda od prodaje karata takođe finansijski opterećuju klubove, tako da je postojala potreba za jednom ovakvom odlukom. I ja je podržavam. Samo što bi trebalo da bude u kontekstu izgradnje jasnog i transparetnog sistema podrške o čemu sve vreme pričam. Pare uložene u sport nisu tako velike da prosečnog građanina čine siromašnim. Običnom čoveku u Srbiji, običnom u smislu njegove profesije, neće biti bolje od zakidanja na sportu, nego od dobrog vođenja ekonomije. Dobro je što je vanredna intervencija države transparentna, mada sigurno ima i političku, tj predizbornu konotaciju. Kao skoro svaka odluka ove vlasti. Još jednom, podržavam pomenutu pomoć, ali mi se čini da se znatno veća sredstva, inače, raspoređuju u nekontrolisanim tokovima novca i da o tome i o određenim kadovskim rešenjima lično pregovara ili odlučuje sam Vučić. Što svakako nije dobro. Čak i kada su te stvari prave i dobre za sport, moraju biti u okvirima pravne države – poentira Vujošević.

Glasni muk iz ministarstava

Ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije je rekao: „Na račune 309 klubova leći će 1,2 milijarde dinara. Govorim o karateu, atletici, tekvondu, boksu, veslanju, rvanju, kajaku, plivanju, stonom tenisu, tenisu, džudou, streljaštvu, košarci, odbojci, vaterpolu, rukometu. Svi klubovi iz prve i druge lige dobiće pomoć od 600.000 dinara do 8,5 miliona dinara u zavisnosti od toga da li imaju međunarodna takmičenja. Za najveći broj tih klubova je pomoć u visini njihovih godišnjih budžeta”. Danas je Ministarstvu finansija i Ministarstvu omladine i sporta postavio pitanja po kakvim kriterijumima su birani sportovi i klubovi i ko je te kriterijume odredio, ali nam nije stigao nijedan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari