Durent sa ekipom juri het-trik  1Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Mesecima se nagađalo kakav će to drim-tim za Tokio uspeti da sastavi Greg Popović i evo, nešto manje od mesec dana do početka Olimpijskih igara, imamo odgovor.

Bilo je osim opravdanih izostanaka zbog povreda i onih „hoću-neću“, ne mogu, radije ne bih i ostalih izgovora, ali ekipa koja će pokušati da osvoji četvrtu uzastopnu olimpijsku titulu deluje impresivno.

U pohod ka još jednom trofeju krenuće dvanaestorica NBA igrača i dovoljno je pogledati spisak, te onako „mudro“ zaključiti da im je zlato zagarantovano.

„Ovaj spisak je pravljen pametno. On ima igrače sa međunarodnim iskustvom, igrače koji mogu da zadovolje prohteve jedne pobedničke ekipe. Izvanrednu atletičnost, svestranost i onu neophodnu uravnoteženost po pozicijama. Znamo da imamo i fantastičan stručni štab, koji ume da stvori atmosferu u ekipi i uspostavi potreban sklad. Dosta je izazova pred nama, ali verujem da će ovi igrači koji su izabrani postati tim na koji će svi Amerikanci biti ponosni“- izjavio je Džeri Kolanđelo, direktor reprezentacije SAD.

Igrači koji su najčešće apostrofirani kao nedostajući su Džejms, Dejvis, Harden, Irving, Pol, Džordž, Kari, Lenard, Mičel, Vilijamson, Jang, Batler… Zaista deluje moćno i ova „ekipica“.

Vođa ovogodišnjeg olimpijskog drim-tima svakako je Kevin Durent. Ima u karijeri već dva olimpijska zlata, poželeo je het-trik i s obzirom koga mu je Greg Popović izabrao za saigrače, najverovatnije će tu želju i ostvariti.

Još dvojica su bili olimpijski šampioni. Drejmond Grin je bio u Riju 2016, a Kevin Lav 2012. u Londonu.

Ostali su debitanti, ali daleko od toga da će im ta uloga „vezati ruke“.

Sve su to iskusni košarkaši, a koliko je to ozbiljan sastav, bar u tom smislu, neka kaže podatak da prosek godina premašuje brojku 28.

Pripreme drim-tima počinju 4. jula i sve u svemu, moraće za petnaestak dana da postanu tim, da li baš „dream“ videćemo.

Ali, znajući da su u stručnom štabu, pored Grega Popovića još Stiv Ker, Džej Rajt i Pirs Lojd, ne bi trebalo sumnjati u brzu realizaciju stvaranja jake kolektivne igre, u onoj meri da funkcioniše dovoljno dobro za osvajanje zlatne olimpijske medalje.

Mali problem mogao bi da predstavlja podatak o odsustvu nekih košarkaša koji bi mogli da produže boravak u plej-ofu NBA lige sve do početka Igara.

Reč je o Midltonu i Holideju, igračima Milvokija, odnosno Bukeru košarkašu Feniksa.

Ako se njihovi klubovi budu plasirali u veliko NBA finale, eventualnu sedmu utakmicu igrali bi 22. jula, a Olimpijske igre počinju dan kasnije.

Košarkaški turnir počinje 25. jula. U košarkaškoj organizaciji SAD, pronašli su rešenje i za takav ekstremno nepovoljan rasplet.

„Razmišljali smo o tome i dogovorili se da ako baš tako bude, igrače prebacimo u Japan privatnim avionom i oni će svakako biti sa timom pre prve utakmice na turniru“- izjavio je Džeri Kolanđelo.

Bez slabog mesta

Tim SAD u Tokiju činiće: Kevin Durent (Bruklin), Demijan Lilard (Portland), Bredli Bil (Vašington), Džejson Tejtum (Boston), Devin Buker (Finiks), Zek Lavin (Čikago), Kevin Lav (Klivlend), Bem Adebajo (Majami) Drejmond Grin (Golden Stejt), Džru Holidej (Milvoki), Kris Midlton (Milvoki), Džerami Grant (Detroit).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari