Dušan Đokić: Velike mečeve često rešavaju detalji 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda se sa Milanom poslednji put sastala pre deceniju i po, u kvalifikacijama za Ligu šampiona (0:1, 1:2).

Strelac jedinog gola za crveno-bele u ta dva meča Dušan Đokić ističe za Danas da je to bila utakmica karijere tadašnje generacije, kao i da veruje da sadašnja može da u dvomeču Lige Evrope iznenadi „rosonere“.

– Osim gola koji ću pamtiti zauvek, sećam se sa tog meča cele njihove ekipe koja je, gledano sa ove vremenske distance, pojedinačno bila strašno jaka. Karlo Ančeloti ih je kao kolektiv vodio fenomenalno i usudio bih se da kažem da je to možda bila najbolja njihova generacija u istoriji. U napadu sam vodio bitke sa Kostakurtom, Kafuom, Seržinjom, Šimićem, imali su i legendarnog Maldinija, u napadu su imali Kaku i Inzagija, u sredini Pirla, Sedorfa, Gatuza… – priseća se Đokić.

*Kako je tada izgledalo igrati protiv Milana i koliko je bio prisutan strah zato što je u pitanju bio jedan od najjačih timova Evrope?

– Mi smo tada dali svoj maksimum na terenu, možda i više od toga, ali je ispalo da je čak i to nedovoljno da se izbaci tadašnji Milan. Na kraju sezone se ispostavilo da su bili najbolji u Evropi, zbog čega je kasnije taj naš rezultat dobio na značaju. U Milanu smo odigrali odlično, čak smo i imali šanse. Izgubili smo skoro pa nesrećno 1:0 i to nam je dalo nadu da možemo da na „Marakani“ uradimo nešto više. Iako smo i u Beogradu izgubili 2:1, ispraćeni smo sa tog meča aplauzom, publika je bila svesna da smo dali sve od sebe. Čestitali smo igračima Milana jer su na terenu zasluženo pokazali da su bolja ekipa. Shvatili smo u tom trenutku da smo igrali protiv jednog vrhunskog tima. Znali smo da je to verovatno najveća utakmica u karijere tadašnje generacije Zvezdinih igrača. Straha iskreno nije bilo. Znali smo da su jači od nas, ali nas to nije sprečilo da damo sve od sebe.

*Šta se kao iskustvo sa te utakmice može iskoristiti za ovaj meč?

– Mi smo se sa trenerom Dušanom Bajevićem za tu utakmicu pripremali kao i za svaku drugu. Crvena zvezda je uvek išla na pobedu i on je želeo da prenese na nas taj stav da treba da se ponašamo na terenu kao i prema svakom drugom rivalu. Nije želeo da se prilagođavamo Milanu i da menjamo nešto u odnosu na druge utakmice. Dejan Stanković je kao sadašnji trener najkompetentniji da priča o tome kako sada pristupiti meču. Ceo život je proveo u Italiji, sigurno zna kako mogu da se ugroze „rosoneri“. Mislim da igrači Zvezde treba da budu svesni da svaku, makar i najsitniju stvar koju mogu da iskoriste protiv Milana, moraju da iskoriste, kao i da to urade u pravom trenutku. Treba da znaju da je to jedina šansa ako žele da se nadaju da naprave rezultat. Da budu svesni da je to sada momenat da se igra protiv takve ekipe i da nema nazad.

*Koliko takve velike mečeve odlučuju detalji?

– Ne detalji, već samo jedan može da se desi da bude presudan. Mislim da bi velika prednost Crvene zvezde mogli da budu prekidi. Stanković je to uigrao do savršenstva i kornere i slobodnjake rade fenomenalno. To bi možda mogao da bude faktor iznenađenja za ovu utakmicu.

*Najavljuje se da će trener Milana Stefano Pioli odmoriti veliki broj igrača. Može li Zvezdina šansa da bude i to da je rival potceni?

– Nisam siguran da će Milan napraviti tako naivnu grešku. Spada među desetak najjačih klubova na svetu i ko god da istrči na teren ne sumnjajte da će biti vrhunski. To može biti mač sa dve oštrice jer igrači koji su uglavnom na klupi imaju motiv više da pokažu da zaslužuju mesto u timu, a Milanova klupa je skoro podjednako jaka kao i prvih 11. Protiv nas je Milan te 2006. igrao u najjačem sastavu. Njima je zbog afere Kalčopoli i suspenzije Juventusa bio prekinut odmor i morali su da igraju protiv nas u najjačem sastavu kako ništa ne bi prepustili slučaju. Mislim i da će sada Pioli izvesti verovatno najjači sastav, da se neće previše kockati.

*Kako igrati pred praznim tribinama tako veliki meč?

– Biće to veliki hendikep jer je publika faktor koji daje vetar u leđa da se izvuče maksimum iz svakog igrača na takvoj utakmici. S druge strane, verujem da je Stankovićeva ekipa već naviknuta na ovo novo stanje stvari. Na neki način, mi smo svi u Srbiji naviknuti na prazne stadione na domaćim mečevima, ali ovo je zaista spektakl za koji je šteta da ne bude navijača. Sa njima bi bio pravi doživljaj za sve.

Stanković je napravio balans

*Dejan Stanković je kao neko ko je dugo živeo u Italiji doneo Zvezdi na velikim mečevima defanzivni stil koji nije do sada mnogo viđan na ovim prostorima. Koliko takav način igre može biti presudan na ovakvom meču?

– Mislim da je Dejan Stanković uklopio sjajno novajlije koje su došle još od prošle zime, poput Sanogoa i Falčinelija i napravio balans sa mladim igračima iz Zvezdine škole. Smatram da ova ekipa ima snage da se bori i sa najjačim evropskim rivalima. Slažem se da je Deki zaista unapredio Zvezdinu igru u defanzivi i digao je na, da tako kažem, italijanski nivo. To zaista izgleda impresivno i verujem da može da bude delotvorno protiv ozbiljne evropske ekipe.

Grk Sidropulos glavni sudija

Grčki arbitar Tasos Sidropulos sudiće prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope između fudbalera Crvene zvezde i Milana. Pomoćnici 41-godišnjem sudiji biće Polihronis Kostaras i Lazaros Dimitrijadis, a četvrti arbitar Janis Papadopulos. Sudije zadužene za VAR biće nemački arbitri Bastijan Dankert i Bibijana Štajnhaus.

Sidropulos je ove sezone već sudio Zvezdinim fudbalerima u Evropi. Bio je glavni arbitar u oktobru na utakmici protiv Ararat Jermenije, u kojoj je Zvezda na Kipru pobedila sa 2:1 i tako izborila plasman u grupnu fazu Lige Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari