Dušan Ivković: SFRJ bi u Barseloni 1992. pobedila Drim tim SAD 1Foto: FoNet/ABA Liga

Mnogi smatraju da se jedini Drim tim zapravo pojavio na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992.

 

Sastav na čelu sa Majklom DŽordanom, Medžikom DŽonsonom, Lerijem Birdom, Čarlsom Barklijem bio je nedodirljiv za konkurenciju na Olimpijadi. Čak je i među Amerikancima, posle osvojenog prvog mesta, provejavala misao da odličje nije najsjajnije pošto je rat u bivšoj SFRJ i raspad države onemogućio tadašnjeg selektora Jugoslavije Dušana Ivkovića da okupi reprezentaciju koja je godinama unazad surovo vladala Evropom i svetom.

Iz današnje perspektive popularni Duda smatra da bi i SR Jugoslavija, bez hrvatskih i slovenačkih igrača, bila kadra da pobedi Drim tim da kojim slučajem država nije bila pod sankcijama.

– Da nije bilo rata i da nismo bili suspendovani, uveren sam da bismo savladali Drim tim. Dok su drugi gledali samo kako bi se fotografisali sa DŽordanom i ostalim Amerikancima, mi bismo naporno trenirali. Zaista verujem da bi Jugoslavija i bez Slovenaca i Hrvata uspela da pobedi SAD – izjavio je Ivković za jednu grčku televiziju.

U tadašnjem timu ne bi igrali igrači poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađe, ali Ivković veruje da bi Žarko Paspalj, Vlade Divac i Aleksandar Đorđević mogli da naprave iznenađenje. On se osvrnuo na Dražena Petrovića, ali nije mogao da izdvoji svog omiljenog igrača.

– Dražen je bio veliki radnik. Ako bi trening počinjao u osam sati, on bi došao već u 7.30 kako bi radio i učio. Je li mi on bio omiljeni igrač? Ne bih nikoga izdvajao, ne mogu odabrati samo jednog igrača, jer su mi svi bili kao deca – iskren je Ivković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari