Dušan Vemić novi selektor ženske teniske reprezentacije Srbije 1Foto: O. N.

Bivši reprezentativac Dušan Vemić novi je selektor ženske teniske reprezentacije Srbije, saopštio je danas Teniski savez Srbije.

Odluku o imenovanju Vemića za saveznog trenera doneo je Upravni odbor Teniskog saveza Srbije na sednici 24. novembra.

Teniski savez Srbije zahvalio je dosadašnjem selektoru Tatjani Ječmenici Jevtić na saradnji i rezultatima koje je ostvarila.

Vemić je za reprezentaciju Srbije odigrao 29 mečeva u Dejvis kupu, od čega je ostvario 20 pobeda, 11 u singlu i devet u dublu.

On je šest godina i trener Dejvis kup selekcije Srbije, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine bio je trener srpskim igračima, radio je u timu Novaka Djokovića, trenirao Nemicu Andreu Petković, Estonku Kaju Kanepi i mnoge druge.

Kao profesionalni ATP igrač najbolji plasman u singlu, 146. mesto, zabeležio je 25. februara 2008. godine, dok je u dublu stigao do 31. pozicije, 12. januara 2009. godine.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine u dublu sa Nenadom Zimonjićem.

Vemić je trenutno angažovan kao trener 19-godišnjeg Amerikanca Brendona Nakašime, uz trenera Pata Keša, legendarnog Australijanca i osvajača Vimbldona 1987. godine.

Ekipno takmičenje teniserki doživelo je promenu ove godine, kako u pravilima takmičenja, tako i izmeni samog naziva koji je se od 1963. do 1995. zvao Kup Federacija, a zatim Fed kup. Od 2021. godine takmičenje će nositi naziv „Bili Džin King kup“ po čuvenoj Amerikanki i jednoj od najboljih teniserki svih vremena koja je osvojila 12 grend slem titula.

Selekcija Srbije pod vođstvom Vemića prvi meč u narednoj godini odigraće u Kraljevu 5. i 6. februara protiv reprezentacije Kanade, u plej ofu za plasman u kvalifikacije Svetske grupe.

Pobednik meča u Kraljevu obezbediće plasman u kvalifikacije 2022. godine u kojima će se boriti za ulazak na završni turnir „Bili Džin King Kupa“, koji će se održati u aprilu 2022. Tada će se za šampionski trofej boriti 12 najboljih selekcija sveta.

Poslednji put Srbija i Kanada igrale su 2014. godine u Montrealu kada je pobedila domaća selekcija sa 3:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari