Dva super tima, ostali su "đubre" 1Foto: EPA/ LARRY W.SMITH

Mečevima između Klivlenda i Bostona, odnosno Golden Stejta i Hjustona noćas startuje 71. NBA sezona, verovatno slična onima u rasponu od 2014. do 2017.

U pomenutom intervalu Kavsi i Voriorsi odigrali su tri vezana velika finala (skor 2:1 za Golden Stejt) i uprkos tome što su se pojedine ekipe poput Bostona i Hjustona osetno pojačale, teško je iz trenutne perspektive i zamisliti da bi neko na četiri dobijena meča mogao da eliminiše timove koje personifikuju Lebron Džejms i Stef Kari.

Lebron Džejms je poprilično teško doživeo odlazak Kajrija Irvinga u Boston, shvatio je čitav „slučaj“ dosta lično, jer se po povratku u Kavse svojski potrudio da se što bolje prilagodi igračkim navikama sjajnog beka rođenog u Australiji. DŽo Krauder i Ajzea Tomas nešto su najvrednije što je Klivlend mogao da dobije u pomenutom trejdu sa Bostonom. Dvejn Vejd pristao je da unosnu drugu godinu ugovora sa Čikagom zameni minimalnim veteranskim kako bi se pridružio velikom prijatelju Lebronu sa kojim je u Majamiju osvojio dva šampionska naslova. Trebalo bi spomenuti i Derika Rouza, koji će biti startni plej dok se Ajzea Tomas ne oporavi od povrede kuka. Uz starosedeoce: Lava, Tompsona, Smita, Šamperta, Korvera jasno je da Kavsi predstavljaju prvog favorita na Istoku. Najvećeg takmaca, možda i jedinog, trebalo bi da imaju u Boston Seltiksima. Dolascima Kajrija Irvinga i Gordona Hejvurda stvoren je novi nukleus tima, koji bi trebalo da čine još Al Horford i Markus Smart, uz rukija Džejsona Tejtuma sa Djuka. Velike promene pretrpela je centarska linija, a trener Bred Stivens nadu će polagati i u Džejlena Brauna, odnosno Terija Rozira.

U poređenju sa Istokom, na Zapadu je konkurencija znatno kvalitetnija: Hjuston u tandemu Harden-Pol ima šampionske aspiracije; San Antonio sa brojnim veteranima još uvek je veoma sposoban da dogura do polufinala plej-ofa; Oklahoma sa Vestbrukom, Entonijem i Džordžom želi da ugrozi nedodirljive Voriorse, Portland je takođe nezgodan, Denver je željan dokazivanja, Klipersi takođe, ali bi sve na kraju moglo da stane u jednu rečenicu nedavno izrečenu od strane Majkla Džordana: „Mislim da će ovo što ću reći možda narušiti rejting lige, gledano sa takmičarskog aspekta. U Ligi postoje jedan ili dva tima koji su veliki i ostalih 28 koji će biti đubre ili će teško „plivati“ u takvim okolnostima“, aludirao je najbolji košarkaš svih vremena i vlasnik Šarlot Hornetsa na Klivlend i aktuelnog šampiona Golden Stejt u kojem je nukleus ostao isti – Stef Kari, Kevin Durant i Klej Tompson.

Regularni deo do 11. aprila

Nova NBA sezona startovaće u noći između utorka i srede po srednjeevropskom vremenu duelom Klivlend – Boston u dva sata u „Kviken Louns“ areni, a iste noći biće odigran još jedan susret između Golden Stejta i Hjustona. Regularni deo sezone biće okončan 11. aprila 2018. godine, nakon što svaki od ukupno 30 timova odigra 82 utakmice. Plej-of će se igrati od 14. aprila do 28. maja, a veliko finale počinje 31. maja i najkasnije će biti završeno 17. juna. U NBA će ove sezone igrati ukupno 74 igrača iz Evrope, a Srbija će imati šest košarkaša u najjačoj ligi sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari